måndag 25 april 2016

Tips på snabbmat

God morgon!

Nu är vi i gång med en ny vecka och gårdagens härliga sol och värme verkar bytas ut mot snöoväder i dag. De har varnat om att det ska vräka ner snö här under eftermiddagen och kvällen. Vi får väl se om de får rätt eller om det blir regn istället.

Jag tänkte tipsa er om en god maträtt med minimal ansträngning vid tillagning. Även en matbloggare tar till genvägar ibland. Jag fick möjlighet att prova Kronfågels Pulled Chicken Taco Style och var lite skeptisk och inte blev det bättre när jag öppnade paketet och såg en stor gråaktig knöl av kycklingkött. Men jag blev positivt överraskad för när maten väl var tillagad såg det riktigt gott ut och det smakade bra också.

söndag 24 april 2016

Ugnsstekt kålrabbi

Har ni provat kålrabbi nångång? Det hade inte jag innan i fredags. Det är en ganska okänd rotsak med få kolhydrater, perfekt för mig just nu. Den var med i senaste matkassen från Linas och hade den inte varit det hade vi nog inte provat den, för jag visste knappt att det fanns något som hette kålrabbi. Men nu när jag väl har provat den så lär det bli fler gånger.


Ugnsstekt kålrabbi

Skala kålrabbin och dela i stavar.
Lägg på ugnsplåt med papper.
Ringla över olja och salta.
Ugnsstek i ca 200 grader i ca 30-40 minuter.

Det var ganska mycket kål-smak, men riktigt gott. Alla vi tjejer tyckte om det och vill ha det fler gånger. Bra betyg! Vi åt det till grillat kött, sallad och bearnaisesås och saknade inte pommes frites det minsta lilla.

Så här ser rå kålrabbi ut. Fast jag såg på affären nu att de inte hade nån blast kvar på sina.

lördag 23 april 2016

Krämig stark kycklinggryta med grönsaker

En solig lördag och en lång att-göra-lista betyder att man struntar i listan och gör roligare saker istället. Visst blir man lycklig av sol? Vi tog en lång sovmorgon innan vi åkte i väg och fixade en massa ärenden, hann dock inte allt. Nu ska altanen skuras och alla utemöbler ska plockas fram. Love it!

Förra helgen åt vi en krämig, stark och god kycklinggryta och färgglada, goda och fräscha grönsaker.


Krämig kycklinggryta

1 kg kycklingfiléer
2-3 tsk sambal oelek
1 dl thaichilisås
2 dl crème fraiche 
2 dl grädde
salt, peppar

Grönsaker

broccoli
paprika
zucchini
purjolök

Skär kycklingen i mindre bitar, bryn den och salta o peppra.
Lägg i en gryta.
Rör ner crème fraiche, grädde, thaichilisås och sambal oelek i grytan. 
Låt sjuda några minuter.
Smaka av med salt.
Grönsaker
Skär alla grönsaker i mindre bitar.
Stek i olivolja, krydda med örtsalt och svartpeppar.

Istället för att tillsätta grönsakerna till grytan och riskera att de kokas för länge och blir mjuka o tråkiga kan man steka dem på sidan om och servera till grytan. Vill man kan man även servera pasta, ris, klyftpotatis eller något annat till kycklinggrytan.

Vill man inte ha så stark mat så drar man ner på mängden sambal oelek. Smaka av så att det blir rätt styrka just för dig.

fredag 22 april 2016

Svedka Sour

Efter en intensiv arbetsvecka med många deadlines och viktiga möten och utbildningar känns det lite extra skönt att det nu bara är en jobb-dag kvar innan helgen och vilan är här :) Tyvärr visar inte väderprognosen något höjdarväder. När ska vi få lite värme? Jag längtar ju till att sitta o mysa på altanen....

Är det dags för en fredagsdrink ikväll? Jag fick tips om en sötsur vodka-drink som jag kanske provar i kväll. Har ni provat den? Eller har ni provat klassikerna whisky sour, som detta är en variant på?


Svedka Sour

2-4 cl SVEDKA vodka
2 cl citronjuice
2 cl sockerlag 
0,25 st äggvita
is

Häll Svedka, citronjuice, sockerlag, äggvita och is i en shaker. 
Skaka om. 
Ta fram ett rocksglas och fyll med is. 
Sila av drinken ned i glaset. 
Garnera med en citronskiva. 


Svenska vodkavarumärket SVEDKA är, till mångas förvåning, den mest sålda svenska vodkan i USA. Och populariteten har ökat sedan första importen 1998. Att SVEDKA är svenskt och kommer från ett destilleri i Lidköping, där den produceras och tappas för export till USA, är det inte många som känner till. Men nu kan den även köpas via Systembolagets beställningssortiment.

onsdag 20 april 2016

Ugnsstekt zucchini - vegetariskt lchf-tillbehör

Lill-lördag!
Fast hos oss betyder inte lill-lördag party och festligheter, utan hos oss är onsdag den stora plockardagen. Efter middagen plockar vi undan allt som ligger på fel ställe och hos oss är det mycket... Jag fattar inte hur svårt det kan vara att ha "var sak på sin plats". Men nu är det rensat och i morgon är huset redo att dammtorkas, dammsugas och skuras. Frågan är bara vem som ska göra det :)

Fredagens höjdarmiddag var entrecôte, kantarellostsås, tomat- och löksallad med mozzarella och ugnsstekt zucchini. En middag jag gärna kopierar nu på fredag :)


Ugnsstekt zucchini - vegetariskt lchf-tillbehör

zucchini
olivolja
örtsalt

Dela zucchinin längs efter.
Pensla med olivolja och krydda med örtsalt.
Ugnsstek i ca 200 grader i ca 10 minuter.

Jag ugnsstekte min zucchini några minuter på slutet av potatishalvornas tillagningstid, så jag behövde inte smutsa ner nån ny plåt utan trängde in det på samma. Det var ett perfekt och lite matigare tillbehör till entrecôte, sallad och sås. Annars är det lätt att det bara blir sallad och sås när man försöker utesluta kolhydrater.

tisdag 19 april 2016

Kycklingklubbor, grönsaker och ostsås

Sjukdomarna avlöser varandra här hemma och jag är såå less. Jag hoppas jag klarar mig den här gången för på torsdag ska jag gå en utbildning som jag verkligen vill och måste gå. Nu vill vi ha sol och värme så att alla baciller försvinner och vi får vara friska.

I dag åt vi en av Isaks gamla favoriter - kycklingklubbor. Han åt det så ofta när han var yngre så nu är han nästan less det (och vi andra också) och vi äter det inte särskilt ofta numera. Men i dag var det dags igen och jag åt wokade morötter o zucchini till kycklingen tillsammans med en chiliost-sås, de övriga åt pasta.


Kycklingklubborna 

steker jag först för lite stekyta sen steker jag klart dem i ugnen i ca 200 grader.

Wokade morötter och zucchini 

delar jag i mindre bitar sen steker jag dem i olivolja och kryddar med örtsalt och svartpeppar.

Chiliost-sås 

kokar jag ihop ett paket chiliost och ca 2 dl grädde.

Det var riktigt gott, trots allt :), och nu kan vi kanske börja äta det lite då och då igen eftersom vi har haft ett uppehåll på många år. En bra vardagsmiddag! Om man hinner förbereda genom att steka kycklingen dagen innan så går det hyfsat fort att fixa klart middagen när man kommer hem efter jobbet.

måndag 18 april 2016

Tomat- och löksallad med mozzarella

Måndagkväll och en ny vecka är i gång. Den här veckan verkar kunna bli något lugnare än förra vecka. Skönt! Enda orosmolnet är alla förkylningar som härjar. När ska det ta slut? Jag har i alla fall gjort en ny omgång Ingefärashot som jag nu ska dricka för att försöka hålla mig frisk.

Av någon anledning hade jag extremt många tomater hemma i helgen så då passade jag på att göra en god tomatsallad.


Tomat- och löksallad med mozzarella

4 tomater
1 rödlök
2 mozzarellabollar
olivolja
örtsalt
torkad basilika

Skiva tomaterna, halver eventuellt.
Skala och skiva löken i halvmånar eller mindre bitar.
Dela mozzarellan i bitar.
Blanda ihop på ett fat.
Strö över örtsalt och basilika. Ringla över olivolja.

Den här tomat- och löksallad blir jättegod att servera på en ruccolabädd. Men eftersom flera i min familj inte tycker om ruccola så serverade jag den och annan sallad i skålar på sidan om så får var o en ta det den vill. Perfekt i en familj med många olika smaker och viljor :)