torsdag 11 februari 2016

Ingefära-stek med balsamvinäger

Tänk nu är det snart fredag och helg igen. Den här veckan har gått fortare än vanligt och det beror nog på att jag var hemma med en krasslig Ida i början av veckan. Vad har ni för planer för helgen? Berätta gärna! Jag ska, som oftast, vila, äta gott, pyssla i köket och umgås med nära och kära. Och på söndag är det Alla hjärtans dag. Glöm inte det! Viktigt att ta varje chans till att fira :)

I helgen åt vi en stek med mina favoritsmaker - ingefära och balsamvinäger. Så skönt att ha en stek i ugnen som sköter sig själv. Det gäller bara att ta upp köttbiten från frysen i tid för det tar ju ett tag för en fryst stek på ca 1 kg att tina.


Ingefära-stek med balsamvinäger
Ca 1 kg stek, t.ex. fransyska eller ytterlår
Glaze:
3 cm färsk ingefära
1 dl rapsolja
0,5 dl flytande honung
0,5 dl balsamvinäger
2 msk soja
ev. 0,5 msk timjan
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Hetta upp smör i en gryta eller stekpanna med hög kant som tål att sättas in i ugn.
Bryn fransyskan runtom i smöret, salta och peppra.
Blanda ihop alla ingredienser till glazen och häll den över köttet.
Bryn ytterligare någon minut.
Stick in en termometer i tjockaste delen på steken. Ställ in grytan eller pannan i ugnen på 175° och låt steka tills temperaturen når ca 57-58°. (lite drygt en timme)
Späd ev med lite vatten ett par gånger under tiden.
Ta ut steken och låt vila. Sila skyn.
Skär köttet i tunna skivor, häll över lite sky och servera med morotsröra, sallad och ev. potatis.

Inte så konstigt att jag älskar den här steken för den innehåller många av mina favoritsmaker. Ingefära och balsamvinäger kan inte bli fel, eller hur? Övriga familjen tyckte också om den och åt tills nästan hela köttbiten var slut.

onsdag 10 februari 2016

Matkassar

I dag var en sån där dag då jag kom hem trött o hungrig och ingen middag var planerad eller förberedd och allt kändes jobbigt o tråkigt. Så jag gjorde barnen glada och åkte till närmaste pizzeria som fick fixa vår middag istället. Jag tycker inte om det, men ibland måste man....

Jag tror det är dags att beställa en färdig matkasse, 
både för att få igång inspirationen och för att spara tid. 

Jag har provat matkassar några gånger och tycker det är ett bra hjälpmedel i vardagen när inspirationen tryter. Efter ett tag får inspirationen sig ett uppsving igen. Tid är en bristvara för mig just nu, och om jag varken behöver planera matsedel, skriva handlingslista eller handla får jag lite extra tid. Istället får någon annan planera våra middagar för att sedan leverera varorna hem till vår dörr. Perfekt för oss just nu!


Men hur ska man kunna välja rätt i denna djungel? 

Färdiga matkassar har blivit så populärt och det kommer nya märken och varianter hela tiden. Det finns företag som är specialiserade på matkassar, men även vanliga mataffärer har börjat med matkassar. Sen har varje företag massa olika varianter - glutenfria, laktosfria, barnvänliga, lätta, lite svårare, lchf och en massa andra varianter.

matkasse.se kan man se och jämföra alla olika matkassar och sen kan man direkt därifrån beställa den matkasse som passar just mig. Man börjar med att filtrera fram de matkassar som finns där just jag bor, för alla företag finns ju inte i överallt. Sen kan man jämföra påsar, innehåll och priser. Ett perfekt hjälpmedel i matkasse-djungeln.


Nu ska jag in och jämföra matkassar för att sen beställa en. Spännande!

tisdag 9 februari 2016

Ostfylld köttfärslimpa med gräddsås

Hur många semlor har ni ätit i dag?
Jag har faktiskt bara ätit en, ovanligt lite för att vara jag för nog brukar jag hinna med åtminstone två stycken när det är fettisdag. Men det finns ju fler dagar att äta semlor på...

Dagens middag blev en ostfylld köttfärslimpa som jag har varit sugen på ett tag. Nu äntligen var det dags och det var så gott som jag hade förväntat mig.


Ostfylld köttfärslimpa
1 kg köttfärs
1,2 dl ströbröd
2,5 msk potatismjöl
1,2 dl mjölk
2 msk kalvfond
1 msk paprikapulver
2 tsk salt
svartpeppar
Fyllning
100 gram smaksatt färskost, jag använde med chilismak
3 dl riven ost

Rör ihop ströbröd, potatismjöl, mjölk, fond och kryddor.
Blanda ner köttfärsen.
Låt stå kallt i kylen medan du gör fyllningen.
Rör ihop ostarna.
Ta ca 3/4 av färssmeten och forma till en avlång limpa i en smord ugnsfast form.
Gör en urgröpning i mitten och placera fyllningen där.
Lägg på resten av färssmeten och släta till ytan.
Grädda i 175 grader i ca 1 timme.

Det här är min favorit-köttfärslimpa den blir så saftig och god. Den smälta osten är en god extra krydda till köttfärsen. Ida däremot tyckte köttfärslimpan var god men ville inte ha osten. Det blir mycket mat eftersom jag använde ett helt kilo köttfärs men det går ju självklart bra att halvera receptet om man inte vill ha så stor köttfärslimpa. Jag har nu flera matlådor, perfekt!

Servera till potatis, broccoli/blomkål och en gräddsås så har du en kanonmiddag.


Gräddsås
3 dl vispgrädde
1,5 dl creme fraiche
1,5 msk kalvfond
1 msk soja
salt och peppar

Blanda allt i en kastrull och koka upp. 
Låt puttra 5 min och smaka av med salt och peppar.

Det här är en enkel och god grundsås till köttfärsrätter såsom köttfärslimpa eller köttbullar. Vill man ha lite sötma i såsen blir det jättegott att tillsätta lite gelé.

Ostfylld köttfärslimpa redo för ugn
Dags att äta!

Långkokta möra kotletter

Vi hade kvar en påse fläskkotletter i frysen från fjolåret som det var hög tid att äta upp. Oftast grillar vi kotletter men jag var inte så sugen på det nu mitt i vintern så istället kokade jag dem riktigt länge så att de blev jätte-möra och goda. Utseende-mässigt var de ingen höjdare men smaken är ju desto viktigare och den var kanon!


Långsökta möra kotletter
4 fläskkotletter
salt, peppar
1 gul lök
2 morötter
10 vitpepparkorn
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
vatten
sås
1 dl buljong från kotlett-koket
3 dl grädde
kalvfond
soja

Salta och peppra och stek kotletterna på båda sidor i smör. Lägg i en gryta med lock.
Klyfta lök och dela morötterna i några delar och lägg i grytan. 
Tillsätt vitpepparkorn, kryddpepparkorn och lagerblad. 
Häll över vatten så det täcker kotletterna och lägg på ett lock, låt sjuda i ca 2-2,5 timmar.
Sila av ca 1 dl buljong, till sås, i en liten kastrull.
Vispa ihop med grädde, smaka av med lite kalvfond och soja och låt sjuda 5 min. 
Ta upp kotletterna, lök och morötter, lägg på ett serveringsfat och servera med såsen och t.ex potatis.

Mörare fläskkotletter har jag nog aldrig ätit. Hade jag kokat dem lite längre hade det blivit pulled pork istället. Så håll koll så att ni inte kokar köttet för länge så att allt kött ramlar av från benen. Jag åt den goda krämiga kålrotsgratängen till kotletterna. Perfekt kombination!

Hade vi kommit på tidigare att vi skulle äta möra kotletter till middag så hade jag använt min crock-pot istället men nu blev tiden för knapp. Men det blev gott i alla fall.

*************

Ida har fortfarande en hemsk hosta så vi stannar hemma ännu en dag men jag hoppas det är sista sjukdagen på ett tag för nu är vi ordentligt less alla baciller. Jag tror vi ska prova gå ut en sväng i dag och se om hostan klarar det eller om den blir värre, som den blev i början av hennes förkylning. Men nu när det är nollgradigt ute är det inte så mycket kalluft man andas in.

måndag 8 februari 2016

Krämig kålrotsgratäng

Om man vill dra ner på kolhydrater är kålrot ett bättre alternativ än potatis, och kålrot passar perfekt att göra gratäng av. Kålrot är lite hårdare än potatis och behöver mer tid för att bli mjuk, men det är det värt. Kålrot smakar mer än potatis och därför blir gratängen riktigt smakrik och god. Ni måste prova!


Krämig kålrotsgratäng
400-600 g kålrot
2,5 dl grädde
200 g cream cheese
1 grönsaksbuljongtärning
salt, peppar
riven ost

Skala och skiva kålroten tunt.
Lägg den i en kastrull tillsammans med grädde, ost och buljongtärning.
Koka upp på svag värme så att osten smälter.
Krydda med salt o vitpeppar.
Låt koka 10-20 minuter, beroende på hur tunna skivor du lyckades göra.
Häll kålrot och gräddblandningen i en smord ugnsform.
Strö över riven ost.
Gratinera i 200 grader 30 minuter.

Alltså det här var över förväntan. Så himla gott! Den smakrika kålroten passar perfekt till gratäng så det här kommer jag göra många fler gånger. Men gör riktigt tunna skivor för kålroten är ganska hård och behöver så lång tid i ugnen om skivorna blir för tjocka.

Kålrot, grädde mm har kokat i några minuter och är nu på väg in i ugnen.

söndag 7 februari 2016

Matsedel v.6 februari 2016

När jag skulle skriva rubriken, dvs februari, var jag lite sugen på att skriva vabruari i stället, för nu är vabruari här på allvar. Ida är jätteförkyld och har sovit uruselt i natt och det innebär att även jag har fått minimalt med sömn. Tur att det är söndag och vi kan vara hemma o vila hela dagen. Sen håller vi tummarna för att det inte bli så många vab-dagar till veckan.

Med en färdigplanerad veckomatsedel går middagarna fort och jag kan istället fokusera på min lilla sjukling.


Matsedel v.6 februari 2016
Köttfri måndag
Goda smaker samlade i en paj.

Tisdag
Barnens favoritsmak i ny variant.

Onsdag
Fisk och mos tycker både vuxna och barn om.

Torsdag
Jag älskar spenat....och kyckling o pasta.

Mysfredag
Lite roligare variant av varma mackor.

Veckans godsak
Efter alla semlor är det gott med vanlig kanelbulle i ovanlig form.

lördag 6 februari 2016

Semmeltårta

Så här lång frånvaro brukar jag inte ha från bloggen. Men i går blev det ett spontant fredagsmys med Astma- och Allergiförenings-gänget efter middan och när jag sen kom hem orkade jag inte öppna datorn, utan valde att slappa framför tv:n. I dag har jag bakat semlor och varit på snöborgsinvigning inne i stan. Men nu, innan jag bänkar mig framför tv för att se dagens hockeymatch, hinner jag ge er ett recept och det är inte vilket recept som helst, utan en riktig godsak :)

Nu är det inte länge kvar till fettisdag - den stora semmeldagen. Men vi tjuvstartade redan i dag med att baka en semmeltårta till oss som gillar och tål mandelmassa och vaniljsemlor till de andra.


Semmeltårta
50 g smör
1,5 dl mjölk
25 g jäst
0,5 dl strösocker
1 tsk kardemummakärnor, stötta
4-5 dl vetemjöl

Mandelmassafyllning
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
florsocker

Smält smöret och häll i mjölken. Ljumma till 37°.
Smula ner jästen i en degbunke. 
Tillsätt degspad, socker och kardemumma. 
Blanda i mjöl lite i taget och rör degen smidig och blank.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Baka ut till en rund bulle, ca 22 cm i diameter. 
Lägg på en bakpappersklädd plåt eller i en rund springform, smord eller med bakplåtspapper.
Låt jäsa ca 30 min.
Grädda längst ner i ugnen i 225 grader i ca 15 minuter. 
Låt kallna på galler under bakduk.

Skär av locket och gröp ur en del av inkråmet.
Riv mandelmassan grovt och blanda med inkråmet. 
Tillsätt mjölk och rör om till en smidig röra.
Lägg röran i hålet på bullen.
Vispa grädde. Spritsa eller bred ut den över mandelmassan.
Lägg på locket och pudra med florsocker.
Ät o Njut!

Det är så enkelt och bekvämt att göra en semmeltårta istället för flera små semlor. Sen kan var och en själv bestämma hur stor bit man vill ha (och samvetet tillåter).

Jag använde en springform till degen.
Gröp ur bullen/tårtan.
Fyll med den goda mandelmassefyllningen.