onsdag 22 juli 2015

Vitlöksbröd på grillen

Trots bristen på riktig sommarvärme och sol så grillar vi mest varje dag och det här är sommarens nya succétillbehör fixat på grillen. Detta måste ni prova!

På väg till grillen.
Brutet och klart att äta.

Vitlöksbröd på grillen
1 lantbröd, långfranska, bergis eller liknande
1 riktigt stor klick Smör, Norrgott, Bregott eller liknande
3-5 vitlöksklyftor
riven ost

Skär brödet både på längden och bredden, men inte ända igenom, så att det blir ett rutmönster. Men det ska alltså sitta fast i botten. Ibland tar jag hjälp av en sax som fungerar bättre än kniv på vissa bröd.
Pressa ner vitlöken i den stora klicken smör och rör om.
Smöra alla skurna sidor i brödet.
Strö riven ost i skårorna (om du lyckas, annars går det lika bra uppepå)
Sätt brödet på en foliebit och vik upp kanterna.
Ställ på grillen i låg värme tills brödet är genomvarmt och osten har smält, ca 20 minuter
Bryt eller skär bitar av brödet och njut!

Alltså vilken höjdare detta är! Så otroligt gott och jag älskar att använda grillen så mycket som möjligt på somrarna. Varför använda ugnen när grillen ändå används?! Första gången vi gjorde detta hann jag knappt smaka för det var så hård åtgång på det. Andra gången hann jag med lite bättre, men det gäller att hålla sig framme :)

Saxen var ett bra hjälpmedel när jag gjorde rutmönstret
Smarrigt och gott

tisdag 21 juli 2015

Hjortronsås

Sitter och försöker få någon ordning på datorn, kameran och bloggmejlen. Har en massa förfrågningar och mejl jag inte har svarat på, har ännu fler kort och recept jag inte har delat med mig av och både kameran och datorn behöver rensas på kort. Måste ta tag i detta nu! Först ska jag ge er denna snabbfixade kalla sås som passar perfekt till lax eller röding.

Åh när jag ser bilden här nedan där solen lyser på mattallriken längtar jag än mer efter solen. När bilden togs hade vi en underbar dag och kväll med sol o värme och mycket altanhäng. Har haft alldeles för få måltider på altanen, härligt altanhäng är nog det jag kommer sakna mest under hösten och vintern.


Hjortronsås
2 dl creme fraiche
2-3 msk hjortronsylt
salt

Blanda och smaka av med lite salt. 
Låt stå kallt o dra en stund smaka sen ev. av med mer hjortronsylt och/eller salt.

En annorlunda och rolig twist på sås till fisk. Hjortron förknippas väl mest med sylt eller efterrätter. Jag tyckte den var god till den grillade rödingen men min mamma tyckte den var för söt och valde hellre örtostsåsen som jag också hade rört ihop.

Mandeltårta med chokladkräm

Nu ska jag snabbt skriva någon rad till er och sen ska jag åka på utflykt. Leifs syster med yngsta barnet hälsar på oss så nu ska vi turista i vår egna stad i några dagar. Synd bara att det fortsätter vara skitväder. Allt blir så mycket finare och roligare med lite sol och värme. Ida är överlycklig att ha kusinen boende här och vill nog aldrig att de åker hem till Jämtland.

Jag tyckte att det var dags att ge er receptet på en av tårtorna från mitt kalas. En tårta som passar perfekt för de som inte tål gluten, men mindre bra för de som ska undvika mandel och ägg. Men det fanns andra alternativ för dem. På mina fikabord finns det alltid något för alla (hoppas jag i alla fall)


Mandeltårta med chokladkräm
Bottnar
400 g mandelmassa 
4 st äggvitor 
Chokladkräm
4 st äggulor 
1 dl vispgrädde 
1 dl strösocker 
100 g mörk choklad 
100 g kallt smör 

Bottnar
Rita två rundlar på ett bakplåtspapper cirka 20 centimeter i diameter. 
Pensla rundlarna med smält smör.
Riv mandelmassan grovt, det går lättast om den är kylskåpskall. 
Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner dem i mandelmassan.
Bred ut smeten i rundlarna. 
Grädda i mitten av ugnen i 150 grader 20 minuter. 
Låt bottnarna kallna på pappret innan de lossas.
Chokladkräm
Blanda äggulor, grädde och socker i en liten kastrull. 
Sjud på svag värme under ständig vispning tills krämen tjocknat, den får inte koka. 
Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och rör ner dem i den heta krämen. 
Vispa i smöret i små klickar. 
Låt krämen kallna och förvara den i kylen så stelnar den ytterligare.
Bred hälften av krämen mellan bottnarna och resten ovanpå. 
Garnera med choklad- eller rostade mandelspån.

Denna godistårta med mycket smak av mandelmassa och choklad gjorde succé. En perfekt tårta för de som vill undvika gluten. 

Tårtan kan med fördel frysas och den tinar på cirka 30 minuter. Perfekt inför kalas då det är mycket som ska baka och fixas in i det sista. Den här bakade jag en vecka i förväg och sen fick den ligga i frysen till kalasmorgonen då jag tog fram och garnerade den.

måndag 20 juli 2015

Födelsedag

Som ni läste när Olivia tog över bloggen igår så fyllde jag år. Födelsedag innebär att det är fullt upp så jag hade tyvärr inte tid att höra av mig till er. Vilken tur att Olivia då skrev ett inlägg så ni inte blev helt utan inlägg och att hon dessutom skrev så himla fint gör det ju ännu bättre. Min fina stortjej!

Gårdagen bjöd på ett tråkigt sommarväder, det började med regn men när klockan var två och det var dags för fika så sken solen och vi kunde sitta ute och fika. Sen kom regnet och höll i sig över middagen innan solen kom fram så vi tog kaffe-på-maten ute med härlig kvällssol.


Födelsedagsfika
Himmelsk jordgubbstårta
Mandelkaka med chokladkräm
Cornflakespaj med rabarber
Kanelkrans
Dumlehavrekakor
Kokosmuffins


Till middag hade jag gjort en smörgåstårta som jag varit sjukt sugen på länge och det var så gott som jag förväntade mig. Eftersom barnen inte är så mycket för smörgåstårta gjorde jag deras favoritsallad med pasta och köttbullar. Dessutom gjorde jag en stor härlig vanlig sallad som man kunde äta till smörgåstårtan. Jag tycker det är gott med mycket frukt och grönsaker på och till smörgåstårta som annars kan bli lite väl mäktigt och geggigt..

söndag 19 juli 2015

Grattis på födelsedagen

God morgon allihop och grattis på födelsedagen mamma! Nu är det Olivia som skriver, mamma har ingen aning att jag ska göra ett gästinlägg så hon läser detta samtidigt som ni gör det. 

Min mamma fyller alltså år idag, grattis(!), så jag tänkte ge henne en speciell födelsedagspresent... Ett gästinlägg på bloggen. Nu tänker nog alla ni att det inte är så speciellt men genom åren har bloggen växt in i vår familj, det är som en del av familjen. 

Min mamma är världens bästa, nej jag måste faktiskt inte säga det bara för att det är min mamma, jag menar det verkligen! Hon tar hand om alla andra så mycket att hon ibland glömmer bort sig själv... Nu när jag tänker efter är det nog det bästa med henne! Och hennes skratt! Det är riktigt synd att ni som läser hennes blogg inte kan höra hennes skratt genom datorn för det är verkligen ett sånt skratt som man själv blir riktigt glad över! 

Min mamma är helt fantastisk och jag är så himla glad att just hon blev min mamma! Hon har uppfostrat mig på ett så bra sätt, låtit mig ta egna beslut, låtit mig få egna åsikter men det viktigaste av allt, hon har gett mig så himla mycket kärlek under alla dessa år. Hon har suttit och lyssnat på mig när jag varit nere och ledsen, hon har pratat med mig när hon sett att jag mått dåligt och hon har skrattat med mig då jag varit som gladast! 

Jag blir väldigt ofta fascinerad över min mamma, hur hon orkar allt! Hennes förra jobb krävde mycket från henne men hon såg ändå alltid till att jag och mina syskon fick vår "mamma-tid". Sen tycker jag bara det är allmänt coolt att hon fixar allt, laga ny mat hela tiden, hålla uppe bloggen, baka massa nytt, jobba, vara med familjen... Ja men allt!! Supermamma, helt klart! 

Nu tänkte jag avsluta detta gästinlägg med ett stort stort TACK!! Tack för att just du är min mamma och för att du är bäst! 

Nu tycker jag att alla ni som orkar läsa detta bombar detta inlägg med Grattis-kommentarer till mamma! GRATTIS!
Grattis från mig

Mammas presenter från mig och Ida

fredag 17 juli 2015

Pepparsås

Nu börjar jag känna av att jag vaknade alldeles för tidigt i morse och inte kunde somna om. Ska försöka hinna slumra en stund innan vi ska i väg i kväll. Måste ju orka vara trevlig i kväll :) Men det är fortfarande några "jag ska bara…." innan jag kan lägga mig i soffan, nu först är det en tvätt som ska hängas. Men sen kanske….

På kvällens grillfest hos grannarna blir vi kanske bjudna på deras goda pepparsås som jag smakade för första gången för någon vecka sedan och sedan dess har jag även hunnit göra den själv en gång också. Passar alldeles perfekt till grillat kött. Ni måste prova!


Pepparsås
1 dl Caj Ps grillolja/marinad
2,5 dl grädde
0,5-1 msk nymald svartpeppar

Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Koka upp och låt koka ihop några (många) minuter.
Smaka ev. av med mer svartpeppar. Det ska vara en stark pepparsmak.

Överraskande god, jag hade verkligen inte kunnat gissa att det bara var 3 ingredienser i denna smakrika sås. Den här såsen kommer vi definitivt göra fler gånger. Så himla enkelt och så himla gott.

EFIT - Ett Foto I Timmen

Ni missar väl inte min dag på Instagram, där jag heter matro_sara
Jag kör en EFIT idag, dvs Ett Foto I Timmen. 

Där får ni se vad jag har för mig i dag när jag lägger ut ett nytt kort varje timme. En dag som började tidigt med frukost och sen blev det kalashandling innan jag ställde i ordning en omgång rabarbersaft och snart ska jag baka banankaka.

Vad händer resten av dagen? Följ med så får ni se!