söndag 22 mars 2015

Limekyckling

För ca en månad sedan publicerade jag receptet på Astrids ugnskyckling Ketjap Manis. Ett recept jag älskar eftersom man slipper steka kycklingen, kycklingen tillagas i en god sås i ugnen istället. Superenkelt o supergott!

Efter det inlägget fick jag ett annat recepttips på en god kycklingrätt där man inte heller behöver steka kycklingen först. Ett recept som innehåller mina favoriter - ingefära och lime. Igår var det äntligen dags att prova receptet och vi blev inte besvikna. Tack Ann för receptet!


Limekyckling
1 kg kycklingfiléer
Marinad
2 klyftor vitlök
2,5 cm ingefära
2 lime
2 msk rapsolja
1 msk flytande honung
1 msk soja
Salt och peppar

Skala och finhacka eller riv vitlöken och ingefäran.
Riv skalet från limefrukterna och pressa juicen från dem.
Blanda alla ingredienserna i en liten skål eller plastpåse.
Skär kycklingen i bitar och lägg den i marinaden. Marinera minst 1 timme (gärna över natten).
Häll kycklingen och marinaden i en ugnssäker form. 
Gratinera i ugn ca 20 min på 225°C.
Servera med ris, förvälld broccoli och bönsallad.

Den här kycklingen kommer definitivt dyka upp fler gånger hemma hos oss. Jag älskar ju mat man kan förbereda och/eller tillaga i ugnen, och här kan man göra både ock. Att marinaden sen innehåller såna smaskiga ingredienser som vitlök, ingefära och lime är bara bonus.

Perfekt att lägga kycklingen i marinad på kvällen och sen när man kommer hem trött o hungrig från jobbet är det bara att hälla upp allt i en ugnsform och ställa in i ugnen. Under tiden kycklingen tillagas i ugnen kokar man ris, fixar grönsaker och dukar och mindre än 30 minuter senare har man en god middag på bordet.

Marinerad kyckling på väg in i ugnen

lördag 21 mars 2015

Soppkalas

Jag lovade er ju bilder från gårdagens kalas. Eftersom jag var så otroligt trött i gårkväll orkade jag inte göra ett kalasinlägg då, utan min plan var att göra det i morse efter frukost. Lördagar efter frukost brukar innebära blogginlägg, datorsurfande eller tv-tittande i soffan drickandes flera koppar te.

Men i morse satte jag igång att städa direkt efter frukost och efter det åkte jag till stan två gånger, först en snabb sväng med Isak och sen en lång sväng med Olivia. Efter en isvägspromenad hem hamnade vi  på fika hos grannarna, sen var det dags att sätta igång med midda'n (och äta), så nu först sitter jag ner vid datorn för första gången idag. Därav det sena blogginlägget.



I går lyckades jag för första gången på länge att sluta tidigt, en hel timme tidigare än ordinarie schemaslut. Skyndade mig hem, hastade förbi Blomsterlandet och sen iväg på kalas hos syrran. Eftersom hon är lika kvällstrött som jag så ville starta kalaset i tid innan vi somnar :) och vi lyckades vara där innan fem. Bra jobbat!

Kvällen började vi i deras nya härliga uterum med en av de godaste Prosecco som finns. Bra sätt att avsluta en hektisk arbetsvecka!

Till middag bjöds vi på en god och stark linssoppa som jag har tiggt till mig receptet på. Soppan serverades med olika tillbehör i småskålar och nybakat bröd. Det fanns även en korvsoppa som gick åt i ett rasande tempo men linssoppan var alldeles för god för att överge.

En stor skål med linssoppa
Flera skålar med tillbehör
Egenfixad god sopptallrik

Efterrätten hade jag med mig. Perfekt när födelsedagsbarnet ber om mat-, bak- eller efterrättshjälp i present. Eftersom tiden är en bristvara för mig numera (som jag tjatar om hela tiden) var jag tvungen att göra en snabbfixad efterrätt. Jag hade stora planer på en moussetårta i flera lager, men det får bli en annan gång.

Det finns inte många efterrätter som är mer snabbfixade än pannacotta. Så på torsdagkväll gjorde en omgång vaniljpannacotta och en omgång chokladpannacotta. Sen tog jag med mig en burk med blåbär också. Snabbt och gott!

fredag 20 mars 2015

Gilla olika

#rockasockorna
Ni har väl inte missat att man ska bära olika sockar i dag för att uppmärksamma alla som är annorlunda? Så härligt att läsa om den 10-åriga tjejen som har startat detta för att visa att man inte behöver vara som alla andra. Vi gillar olika! Underbart, är det enda jag behöver säga.


På dagens kalas var det några duktiga som verkligen hade hängt på trenden och körde med olika strumpor. Så kul att se vilken genomslagskraft detta fina budskap har fått.

I morgon kommer fler bilder från kalaset, men då blir det mat- och dryckes-bilder på mousserande vin, soppor med tillbehör och pannacotta. Om en halvtimme är det dags för veckans bästa stund - Jag får gå och lägga mig och har en hel helg framför mig med två mornar utan väckarklocka. Den känslan jag har när jag kryper ner i sängen på fredagkväll är underbar...ledig, sova, lugn, inga måsten, inga tider, ta dagen som den kommer. Lovely!

onsdag 18 mars 2015

Pasta- och tacogratäng

Gårdagens pastagratäng med tacoköttfärs blev populär och den var väldigt enkel att fixa. Det bästa var nog dock att den kunde förberedas. Resterna åkte ner i matlådor och en av dessa åt jag till lunch i dag och då kunde jag konstatera att det var en perfekt lunchlådemat för gratängen var lika god i dag som i går. Det gäller verkligen inte alla mat.


Pasta- och tacogratäng
500 gram köttfärs
tacokrydda (hemmagjord eller köpt)
liten burk majs
500 gram krossade tomater
1 dl vatten
300 gram pasta
riven ost

Koka pastan enligt anvisning på paketet, men med ca 2 minuter kortare koktid än anvisningarna.
Stek köttfärsen, krydda med tacokrydda.
Tillsätt krossade tomater, majskorn och vatten, låt puttra ihop 2-3 minuter.
Blanda köttfärsen och pastan i en ugnsfast form. 
Strö över ost och sätt in i 200 grader ca 10 min eller tills osten har fått fin gyllenbrun färg.

Ofta använder jag överbliven pasta till pastagratänger, men de gånger jag vet att pastan ska användas till gratäng så ser jag till att koka den ett par minuter kortare tid än vad som står på paketet. Eftersom den ska tillagas i ugn ett tag också, så slipper man överkokt pasta utan tuggmotstånd om man gör så.

Eftersom det blev en stor gratäng som hade stått i kylskåpet hela dan så behövdes det ca 30 minuter i ugnen för att bli genomvarm.

Nu måste jag återgå till hockeyn, som Luleå leder med 3-2. Spännande, spännande…. Och nu blev det periodpaus, vilket betyder te-dags.

tisdag 17 mars 2015

Slut

Oj, vilken dag. Jag började med vab åt en astmasjuk Ida, eller rättare sagt var det vobb (vab + jobb). Vid lunch skjutsade jag henne dock till mormor o morfar medan jag själv åkte till jobbet och kom hem för ca en timme sedan. Halv nio kom jag hem! Usch inte kul att jobba så mycket och hinna så lite på hemmaplan med familjen.

Jag tror att nån lånade min kamera i morse när vi var hemma. Eller vad tror ni?

Medan jag var hemma på förmiddan hann jag fixa i ordning en pasta- och tacogratäng till övriga familjen som de bara behövde ställa in i ugnen när de kom hem. Alltså det är ju så himla smidigt med gratänger som man kan förbereda. Måste bli bättre på att komma på bra och goda gratänger som jag kan fixa i ordning kvällen före.


Nu är det i alla fall sängen som gäller för att orka upp till en ny arbetsdag i morgon. Vilken tur att vi har Olivia, nu när både jag o Leif har fullt upp på jobbet. Ida ska till skolan imorgon men tack vare Olivia behöver hon inte ha en lång dag, utan får gå hem direkt efter skolan och behöver inte vara på fritids.

måndag 16 mars 2015

Älg och whisky

Älgstek tillagad på låg värme i ugnen är så himla gott och hela familjen älskar det. I går gjorde vi det enkelt för oss och brynte bara på köttet lite innan vi sen lät den stå i 150 graders ugnsvärme tills köttet nådde en innertemperatur på 70 grader.

När köttet var klart fick det vila i folie och under tiden tillagade vi potatisklyftor i ugnen. Till det åt vi whiskysås och kokt broccoli och morötter. Det blev en riktigt god söndagsmiddag...och måndagslunch. Enkel mat att göra, enda problemet är att man måste komma ihåg i tid att ta fram köttet från frysen. Men i helgen kom vi ihåg att ta fram en stor köttbit redan på lördag som fick tina i kylskåpet fram till tillagning.

söndag 15 mars 2015

Bananbröd

Jag hade lovat er ett nytt recept i dag och här kommer det till slut. 
Vi har ofta bruna bananer i fruktskålen och oftast bakar jag banankakor av dem, antingen med choklad eller utan. Jag hoppas att ni alla har provat något av de recepten så mycket som jag har tjatat om hur goda de är. Eftersom det nu bara var nån vecka sedan jag bakade banankaka ville jag prova något nytt i dag, så jag satte mig och googla. På facebook hittade jag då ett recept på bananbröd som nån tipsade om.

Det var ett bikarbonat-bröd och enklare bröd får man leta efter. Jag brukar baka en fillimpa med bikarbonat och ganska mycket sirap så det blir lite väl sött (men gott) så jag blev lite nyfiken på det här brödet som får sin sötma från bananer istället för sirap.


Bananbröd
4 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 mogna bananer
2 dl filmjölk

Blanda mjöl, havregryn, bikarbonat och salt i en skål.
Mosa bananerna.
Blanda ner de mosade bananerna och filen och rör ihop till en smet.
Fördela smeten i en smord och bröad eller bakplåtspappersklädd form.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen  i 200 grader i ca 45-50 minuter

Det var gott, men lite annorlunda - var både mitt och Olivias omdöme. Smakade lite banankaka men är ändå en macka. Ni måste prova och som jag sa, enklare bröd är svårt att hitta.

Nygräddad limpa
Mosade bananer, fil, mjöl, havregryn, bikarbonat och salt.
Men framför allt solen som skiner in. Så underbart!
Ihopblandat och på väg in i ugnen.