måndag 26 januari 2015

Tacomackor

Måndagmorgon!
Vad tycker ni om det? Ser ni det som något positivt, som en nystart? Eller är det början på nedräkningen inför helgen? För mig är det en trött start (drömmer om sovmorgon) på en förhoppningsvis bra vecka.

Tänkte börja bloggveckan med ett tips på god snabbmat. Har ni kvar tacoköttfärs från fredagens tacomiddag? Perfekt! Då kan ni göra goda varma mackor till dagens middag.


Tacomackor
rostbröd
tacoköttfärs
tacosalsa
ost, riven eller i skivor

Blanda köttfärsen med salsa för att få en krämig konsistens, 
annars är köttfärsen så smulig och riskerar att falla av mackan vid första tuggan. 
Bred ut på bröd.
Lägg på ost.
Gratinera i 225 grader i ca 10 min.

Det här är ett perfekt sätt att göra sig av med tacorester. Andra tacorester såsom tomater, lök, majs och paprika blir också gott på mackorna tillsammans med köttfärsen. Men mina barn föredrar råa grönsaker istället för varma så jag serverar dem till istället för på mackorna.

söndag 25 januari 2015

Kökssöndag

Vi hade tänkt fira en liten semla Selma idag men hennes föräldrar var sjuka så 2års-kalaset blev inställt och då passade jag på att baka en stor semla till dagens två-fika. Jag struntade dock i årets stora snackis - semmelwrap - och bakade en semmeltårta istället. Helt otroligt vad denna semmelwrap är överallt - i tidningar, på bloggar, på instagram, på radio, jag tror aldrig jag har varit med om nå liknade. Alla pratar om den! Nån som har provat den?

Jag blev supernöjd med semmeltårtan så den lär jag göra fler gånger. Så mycket enklare att smyga ner en andra bit. Att ta en andra semla går sällan obemärkt förbi hos övriga runt bordet.


Även denna söndag har vi förberett lite middagar för kommande vecka. Få se hur länge vi fortsätter vara så duktiga och förutseende. Till veckan blir det bland annat en köttgryta med älgkött och kokosmjölk - en spännande kombination. Dessutom blir det stekt fläsk och löksås en dag och eventuellt blir det soppa och pannkakor en annan dag.

Dagens middag blev en god fläskfilégryta med äpplen och cornichoner smaksatt med bl.a. grönpeppar och konjak som vi åt till klyftpotatis och sallad. Riktigt smaskigt och jag hade sån tur att det blev kvar till morgondagens lunchlåda också, mums.

Röd pestosås

Solen skiner och det ser helt underbart ut ute. Tyvärr är det nästan 20 minusgrader så jag tar nog bara en kort promenad och sen fortsätter jag njuta av solen här inne i värmen. Funderar på om jag ska baka lite i dag, det känns som det var länge sen. Och som vanligt när jag har nystädat blir jag baksugen…och det innebär ju tyvärr att golvet behöver skuras i dag igen för jag tror inte att jag kan baka utan att spilla mjöl på golv och bänkar. Ja, ja vi får så hur jag gör.

Vi har fortfarande inte använt oss av alla recept från senaste gången vi hade Linas matkasse (på höstlovet). Men förra helgen var det dags att ge oss på rödspättan som skulle serveras med krossad potatis och röd pestosås.


Röd pestosås
1,5 msk smör
2 tsk vetemjöl
3 dl mjölk
0,5 pkt philadelphiaost
0,5 tärning grönsaksbuljong
3-4 msk röd pesto
1 tsk torkad oregano

Smält smöret, pudra över mjöl och rör om.
Vispa ner mjölken lite i taget.
Rör ner osten.
Tillsätt buljongtärning, pesto och oregano.
Koka upp och låt sjuda 5-6 minuter. Rör om då och då.

Jag älskar pesto och tyckte det skulle bli kul att testa en pestosås till fisk. Men jag blev inte frälst. Såsen var helt ok men vi var nog överens om att det skulle ha varit godare till kyckling. Jag åt potatisrester och såsrester till köttrester en dag på jobbet och till det var såsen riktigt god.

lördag 24 januari 2015

Belöning?

Barnen hjälpte faktiskt till riktigt bra….ett tag i alla fall, med dagens städning. Som avtalat fick de då välja mat till middag och då valde de kinamat från vår nya favoritrestaurang. Själv struntade jag i midda'n och prioriterade att bli klar med städningen istället. Hade jag satt mig ner och ätit kinamat hade jag nog blivit sittande hela kvällen.

Nu, däremot, när övervåningen skiner har jag satt mig ner med en tekopp och datorn. Olivia o Leif är på hockeyn, Isak är på gården och Ida har gått och lagt sig i sitt nystädade rum för att se tv, så nu ska jag luta mig tillbaka i soffan och njuta av lugnet och vårt välstädade hus. Gäller att passa på att njuta ordentligt i dag för det brukar inte ta länge innan det ser ut som ett bombnedslag igen.

Borde passa på att ta lite hemma-hos-bilder men i väntan på det får ni lite roliga bilder som jag hittade på nätet. De beskriver min dag så bra.

Muta?

I dag är det stora städdagen hemma hos oss. 
Jag har mutat barnen med hämtmat till middag om de är duktiga och hjälper till med städningen. Vi får väl se om mutan fungerar. Är de inte duktiga blir det nån tråkig hemmagjord snabbmiddag, för jag ska städa och inte laga mat.

För att orka städa började vi med en ordentlig frukost som vi satt länge och åt av samtidigt som vi planerade städningen. Vad ska göras och av vem?

Bröd, grönsaker, vindruvor, ost, kaviar, skinka, ägg, leverpastej, te och juice stod på dagens frukostbord.
Nu är rasten slut och jag måste tillbaka till städningen. Ha en riktigt bra lördag så hörs vi senare med uppdatering om vad det blev till middag för oss i dag :)

fredag 23 januari 2015

Tradition

En bra tradition ska inte brytas! 
Därför sitter jag här i soffan nyvaken och skriver till dig. Det är så skönt och mysigt att efter en god fredagsmiddag och lång arbetsvecka ligga och sova slumra i soffan medan Ida tittar på barn-tv. Nu orkar jag hålla mig vaken tills storbarnen kommer hem dessutom.

Dagen som började på bästa sätt, med sovmorgon, har fortsatt lika bra. På jobbet har jag inte bara haft möten utan även haft tid för lite eget arbete men framför allt hade jag en halvtimmes massage. Så underbart och precis vad mina axlar och min nacke behöver.

Ida njuter av fredagspopcorn och jag njuter av fredagsblommor.

Krossad potatis

God morgon! 
Den här fredagen har börjat på bästa sätt för vi har tagit lite sovmorgon och det är såå skönt. Att få ta det lugnt på morgon är det bästa jag vet, så jag steg upp nästan samma tid som vanligt bara för att kunna ta det riktigt lugnt innan stressen sätter igång. Jag har precis väckt Ida och hon äter lite frukost innan vi snart ska åka i väg till skola o jobb för sista gången den här veckan.
Hoppas ni också har fått en bra start på dagen. Vi hörs lite senare från tv-soffan!

Ett roligare alternativ till kokt potatis och ett fettsnålare och enklare alternativ till potatismos är detta enkla recept.


Krossad potatis
Skala potatisen.
Koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Häll bort vattnet.
Krossa potatisen med en potatisstöt.
Strö över flingsalt och svartpeppar.

Vi skalar ofta potatisen innan vi kokar den för på så sätt att få barnen att äta lite mer potatis. Ofta är de så slöa så måste de skala den själv då skippar de att ta potatis. Det här var ett roligare alternativ till den kokta potatisen och inte mycket krångligare att göra (eftersom vi ändå skalar potatisen). När potatisen var färdigkokt tog jag potatisstöten ett par gånger för att krossa potatisen, kryddade lite och sen var det klart.

Jag serverade potatisen till stekt rödspätta och röd pestosås.