torsdag 6 november 2014

Färskostfyllda lövbiffsrullar med persilja

Torsdag, i dag är det torsdag och det innebär att imorgon är det fredag. Jippie! En efterlängtad fredag och sen en härlig helg på det. Det har varit en ovanligt lång torsdag eftersom jag vaknade redan klockan tre med en huvudvärk from hell som gjorde det omöjligt att somna om. Först nu efter många långa timmar och huvudvärkstabletter är den äntligen på väg bort och jag hoppas den försvinner helt snart och inte kommer tillbaka på mycket länge.

Tredje maträtten från Linas matkasses barnkasse, som vi har testat tack vare Buzzador, åt vi i fredags och det var en lövbiffsrätt.


Färskostfyllda lövbiffsrullar med persilja
5-7 hg lövbiff
salt o peppar
100 g cream cheese
0,5 ask fryst persilja
1 klyfta vitlök
sås
3 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl vatten
2 dl mjölk
0,5 tsk soja
0,5 kycklingbuljongtärning

Blanda färskost, persilja och pressad vitlöksklyfta.
Lägg ut lövbiff, krydda med salt och svartpeppar. Fördela färskoströran över skivorna.
Rulla ihop skivorna och fäst med tandpetare. 
Hetta upp lite smör i en stekgryta och bryn rulladerna någon minut. 
Ta upp dem och lägg på ett fat.
Tillsätt smör till stekgrytan och pudra över vetemjöl. 
Vispa ner vatten, lite i taget, mjölk och soja. Smula ner buljongtärning. 
Låt puttra 3-4 min.
Lägg ner lövbiffsrullarna i såsen och låt puttra 3-4 min eller tills de är klara.
Servera färskostfyllda lövbiffsrullar med stekta champinjoner och haricots verts.

I matkassen serverades lövbiffsrullarna med kokt potatis men vi valde potatisgratäng istället för att göra det lite festligare. 

Jag tycker att vår variant av lövbiff, ost och sås är mycket godare och enklare att göra än den här varianten. Här hittar ni vårt favoritrecept. Vi har rationaliserat bort att göra rullar, det går mycket fortare och är godare att steka lövbiffen som den är och använda osten till såsen.

Gott tillbehör
Fyllda lövbiffsrullar redo att stekas.

onsdag 5 november 2014

Kladdkakans dag närmar sig

Nu kommer ett inspirationsinlägg inför fredagen för då är det en dag ni inte får missa. 
Kladdkakans dag!

Kladdkaka finns ju i hur många varianter som helst och alla är goda. Man kan göra den i muffinsformat, som tårtbotten, med smak, med topping eller bara som en vanlig kladdkaka. Det finns nog inget som är så lätt att baka. Det går knappt att misslyckas. Den kan blir lite torr, kanske för kladdig men den blir ändå god, eller hur?

Den godaste kladdkakan jag ätit var nog denna äggfria som var knäckig och seg. Men det var inte bara därför den var godast utan det var överraskningen när jag kom hem som gjorde att den smakade extra ljuvligt.


En annan knäckig kladdkaka är denna som är toppad med ett knäckigt lager med bl.a. havregryn.


Istället för att toppa kladdkakan med något smarrigt kan man ha det smarriga mitt i kakan, som den här med en cheesecake-fyllning.


Att tillsätta smaksatt choklad till kladdkakan är ett enkelt och gott sätt att få olika smaker på kladdkakan. Jag brukar t.ex använda mint- eller apelsinkrokant eller som här - daim. Här satte jag dessutom daim i grädden på kakan.


Till kladdkaka är det så gott att äta grädde och bär, så varför inte använda kladdkakan som tårtbotten.


Har man ont om tid och man inte hinner grädda en kladdkaka i ugn, eller man kanske inte har nån ugn, då kan man göra kladdkaka i micron.


För mer recept och inspiration kan ni klicka här. Själv har jag klurat på ett nytt recept som jag tänker försöka hinna provbaka och förhoppningsvis fyller jag på kladdkake-kategorin med ett nytt inlägg under helgen.

Klicka på bilderna eller länkarna (annan färg på texten) så kommer ni till recepten.

tisdag 4 november 2014

Glutenfri blåbärspaj

Min förkylning vill inte ge med sig och i morse vaknade jag dessutom med nackspärr, så jag åkte faktiskt hem lite tidigare från jobbet i dag. Hör inte till vanligheterna men jag tror att min kropp försöker säga något till mig. Jag åkte hem tog en kopp te, vilade och ställde mig sen i en kokhet dusch och nu känner jag mig något bättre. Så nu planerar jag att vila i soffan resten av kvällen och låta disk och tvätt vänta nån dag extra.

Till lördagens tacomiddag hos mina föräldrar hade jag med en allergivänlig paj som är gluten-, ägg-, nöt- och ev. mjölkfri. 


Glutenfri blåbärspaj
3 dl glutenfri mix 
1 dl strösocker
1 krm salt
0,5 tsk bakpulver
125 g smör eller mjölkfritt margarin
3 dl blåbär

Blanda torrvarorna i en bunke.
Smält smöret/margarinet och häll i bunken.
Rör ihop till en smet.
Tryck ut smeten/degen i en smord pajform med en diameter på max 20 cm. 
Lägg på blåbär. 
Grädda i 225 grader i 20-25 minuter.
Servera med grädde, glass, vaniljsås eller som den är.

Jag använde Lailas gula mjölmix eftersom det är den jag har hemma. Nu är jag inte så van vid glutenfria mjölmixer men jag tror det går lika bra med andra mjölmixer också. Jag hade en för stor form för pajen blev väldigt platt, tyvärr. Men det är ju lätt fixat till nästa gång då jag ser till att använda en mindre form. Vill man ha en mjölkfri paj så använder man sig så klart av mjölkfritt margarin.

Självklart fungerar det lika bra med andra bär, men just nu har vi frysen full med blåbär så därför valde jag blåbär den här gången.

måndag 3 november 2014

Päronmarmelad

God morgon! 
Nu är vardagen här igen och jag lyckades krya på mig så pass mycket i går att jag kan åka till jobbet idag. Hoppas det är på väg åt rätt håll för nu är jag så less att vara sjuk. Det lär vara trötta ungdomar i det här huset i dag. De lyckades, som vanligt, vända dygnet när det hade lov så igår somnade de inte i bra tid och det lär de känna av i dag.

Just nu är päronen så himla goda och billiga så då passade jag på att göra päronmarmelad.

 

 
Päronmarmelad
1 kg päron
2 lime
3 dl syltsocker
2 dl strösocker

 
Skala, kärna ur och tärna päronen.
Riv skalet av 1 lime.
Pressa saften ur båda.
Lägg pärontärningar, limeskal och limesaft i en gryta och koka upp.
Rör om då och då.
Koka under lock i 15 minuter.
Rör i sockret och koka utan lock i 10 minuter.
Skumma marmeladen väl.
Kör med stavmixer så marmeladen blir lite mosigare eller helt slät.

 
God marmelad som verkligen behövde syran från lime annars tror jag att den hade blivit för mesig och tråkig.


Få tillbehör som man ofta har hemma, framför allt nu när päronen är så goda.
Tärna päronen, riv limeskal och pressa ur limesaft.
Koka ihop med socker till en härlig marmelad.
Servera marmeladen med goda tillbehör.

söndag 2 november 2014

Viktväktarvecka - Matsedel v.45 november 2014

Nu börjar helgen och barnens höstlov att lida mot sitt slut. Oj så snabbt det gick. Med en bihåleinflammation som har slagit till med full kraft hade det varit skönt och välbehövligt med en till vilodag. Men veckorna går ju så snabbt så snart är det helg och vila igen :)

När jag läser igenom mina viktväktarinlägg blir jag sugen och taggad att äta stenhårt enligt viktväktarna igen. Efter en helg med lite för mycket godsaker skulle det kännas rätt skönt, så nu kör vi en veckomatsedel med bara viktväktarrecept. Hoppas nån mer än jag blir motiverad!


Viktväktarvecka - Matsedel v.45 november 2014
Måndag 12 pp/portion: 

Tisdag 2pp/portion av såsen

Onsdag 0 pp/portion

Torsdag 6pp/portion

Fredag 1pp/portion

Lördag 6 pp/portion

Söndag 7 pp/portion

lördag 1 november 2014

Kattlådan - efterrätt till halloween

Nu har vi precis kommit hem från mina föräldrar där vi har haft tacokväll tillsammans med min syster och hennes familj. Jag passade på att göra en rolig och äcklig efterrätt som jag velat göra några år men det har inte riktigt funnits rätt tillfälle. Men nu slog jag till.

Kan det vara äckligaste efterrätten? Ida var inte speciellt sugen att smaka utan valde sin favoritefterrätt istället - grädde och bär.

Kattlåda med sand och ...

Kattlådan - efterrätt till halloween
0,5 paket Digestive
100 g smör, rumsvarmt
1,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2 msk vatten
4 dl havregryn

Smula digestivekexen och lägg i en kattlåda eller annan låg form.
Rör ihop smör, socker, vaniljsocker, kakao och vatten till en jämn massa.
Rör ner havregrynen.
Forma avlånga korvar och lägg i "sanden".
Ställ fram på bordet ev. med en (katt)spade.

Låter godare när man säger att det är chokladbollar på en bädd av digestivesmul, eller?

Det ser väldigt äckligt ut men är gott. Vem tycker inte om chokladbollar och/eller Digestive? På ett enkelt sätt fixade jag en effektfull och rolig efterrätt i Halloween-tider. Blir nog succé på ett barnkalas också när barnen är i kiss-och-bajs-åldern.

Bus eller godis

Jag hittade så fina Halloween-korgar/hinkar i filt på Ö&B som jag var tvungen att köpa tre varianter av. De var perfekta att sätta ner lite smått och gott till barnen som en liten Halloween-present. Sen använde Ida den när hon gick på sin bus-eller-godis-runda.


Olivia fick Lindts mörka choklad med blåbär, läsk, tuggummi, trisslott, liten chipspåse och som alltid i godistider - en tandborste.


Isak fick Marabou cookies, apelsin-läsk, tuggummi, liten chipspåse, trisslott och tandborste.


Ida fick en Tom&Jerry-godispåse, hallonsoda, tuggummi, liten chipspåse, trisslott och tandborste.


Bus eller godis?
Nej, nu är det dags för långfrukost!