fredag 24 oktober 2014

Fläskfilé- och bacongryta med mango chutney

Vilket väder! Så skönt att sitta inne i värmen, vill inte ut på flera da'r (fast så lär det inte bli). I morse tog jag faktiskt bussen till jobbet för bilen var översnöad och det fortsatte snöa, det blåste och drev och var ett riktigt skitväder rent ut sagt. Så skönt att sitta i lugn o ro på bussen och dricka te, istället för att vara på helspänn vid ratten. Det tar lite längre tid men det var verkligen värt det i morse. Känns lite ovant att åka buss men det lär bli fler gånger i vinter.

Det var väldigt skönt att efter jobbet komma hem till dukat bord och Leif hade fixat mat och vin. Lyx en ruggig höstfredag. Igår visade jag honom receptet på den goda fläsfilégrytan jag fick äta på tjejmysmiddagen vi hade för några veckor sedan.


Fläskfilé- och bacongryta med mango chutney
600 g fläskfilé
salt o peppar
140 g bacon
0,5 purjolök
2 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
1-2 msk kalvfond
2 msk mango chutney
1 msk kinesisk soja
1 (röd) paprika
Salt
Peppar

Putsa och skiva köttet. 
Bryn det, salta (tänk på att bacon och fond är salt) och peppra, och lägg över det i en gryta. 
Strimla bacon och purjolök. Fräs det tills baconet börjar få färg och lägg över i grytan.
Tillsätt vatten, grädde, fond, mango chutney och soja och koka i 10 minuter.
Strimla paprikan och lägg i grytan. 
Låt koka i 5 minuter. 

Fläskfilégrytor är enkla att göra och blir oftast goda, eller hur? Vi äter mycket älgkött eftersom vi har hela frysen full, men fläskfilé kan jag bli så otroligt sugen på emellanåt. Och då blir det ofta grytor liknande denna vi gör. 

Vi åt ugnsrostad potatis och morötter till grytan (båda gångerna) och det passade jättebra men jag förmodar att det blir gott med ris eller bulgur också. Vad skulle ni äta till grytan?

torsdag 23 oktober 2014

Marianne-kex

Har ni sett Fazers kex-nyhet?
Chokladkex med mintkräm! Ni vet väl att choklad och mint är min favoritkombination, så gissa om jag var nyfiken på dessa kex. I dag var en perfekt dag att testa dem. Efter en dag på jobbet, nån timme i affärer, och sen en snabbmiddag ensam på stående fot så smakade det riktigt bra med en kopp chai-te och ett Marianne-kex. Ida nöjde sig inte med ett kex, jag tappade räkningen när hon tog sitt fjärde :)


Nu är det sista rycket för i kväll som gäller sen kallar sängen. Vad har ni för planer för helgen? Vi har inget speciellt planerat förutom att äta och dricka gott. Måste ju fira nu när hela familjen är samlad igen :)

onsdag 22 oktober 2014

Skink- och ananasröra

Onsdag och nu vänder det! 
Onsdagskänslan är nästan lika bra som fredagskänslan, men bara nästan. På torsdagar kommer Leif hem och det innebär två dagar utan stress-känslan att jag måste hämta Ida i tid, dvs jag kan tänka på mig själv i två arbetsdagar och sen är det helg. Perfekt avslutning på veckorna.

Till vår bakpotatismiddag gjorde jag dels en gör-din-egen-skagenröra och dels blandade jag ihop en skink- och ananasröra. Den här röran är inte bara god till bakad potatis, den är underbar i smörgåstårtor också. 


Skink- och ananasröra
50 g rökt skinka
1 liten burk krossad ananas
1 dl crème fraiche
0,5-1 msk majonnäs
salt o peppar

Dela skinkan i småbitar, låt ananasen rinna av.
Blanda ihop alla ingredienser.
Smaka av med salt och peppar.

Jag tycker den här röran är så god så jag kan äta den precis som den är, utan potatis eller annat tillbehör :) Den söta ananasen passar perfekt till den salta skinkan.

tisdag 21 oktober 2014

Tisdagsmat

Dagens middag blev en Toast Skagen - inte illa en vanlig tråkig tisdag. Barnen åt potatisbullar så jag passade på att äta upp rester från vår bakpotatismiddag, dvs räkor, löjrom och philadelphiaröra.


Två långa arbetsdagar gör att det känns som vi borde ha kommit längre in i veckan än tisdag. I dag var det mörkt både när jag åkte till och från jobbet och så lär det väl bli varje dag snart, även om jag har korta dagar. Mörkret är det tråkigaste med denna årstid, men vi gör vårt bästa för att försöka lysa upp...med hjälp av tända ljus hemma på kvällarna.

På tal om hemma - Mitt städ- och rensarprojektet fortgår. Men i dag fick jag tyvärr städa ensam. Nu börjar jag bli less, tidigare da'r har det bara varit kul men nu har jag tappat lite fart. Får nog ta några viloda'r innan jag fortsätter med de övriga rummen.

måndag 20 oktober 2014

Svamp- och kycklingpasta

I dag har vårt städ- och rensarprojekt fortsatt med tvättstugan så nu är den ren, fin och tom på skrot. I morgon fortsätter vi med ytterligare ett rum. Det är sån härlig känsla när man är klar med ett rum och har lyckats få ordning där. Fast ska jag vara riktigt ärlig så kan vi bli mycket bättre på att göra oss av med saker.

Mitt i all städning i går hann jag göra en snabblagad kyckling- och pastarätt till middag. Kyckling och pasta är alltid ett säkert kort.


Svamp- och kycklingpasta
1 kg kycklingfilé
1 stor burk hela champinjoner
2 morötter
1 ask kantarellost
1,5 dl crème fraiche
1-2 dl mjölk
körsbärstomater
salt
svartpeppar
stor pasta

Skär kycklingen i mindre bitar, bryn dem och krydda med salt o peppar.
Skala och riv ner morötterna, tillsätt champinjonerna.
Rör ner ost, crème fraiche och mjölk.
Låt koka några minuter.
Tillsätt halverade körsbärstomater, låt de bli lite varma.
Smaka av med mer kryddor.
Servera med pasta, ruccola och/eller bladspenat.

En god pastasås där jag förstärkte svampsmaken genom att använda kantarellost. Åh vad jag älskar alla dessa dessertostar med smak som är perfekta till matlagning.

söndag 19 oktober 2014

Matsedel v.43 oktober 2014

Jag brukar ju försöka ge er kommande veckas matsedel tidigt på söndagen. Men i dag lyckades jag inte med det för vi har haft fullt upp med att städa, röja och rensa. Och det kändes viktigare än en veckomatsedel. Alla (utom Leif som jobbar i helgen) har hjälpts åt men det är Olivia som gjort mest och den som sett till att öka farten på oss andra när vi har börjat slöa till.

Det är sån härlig känsla när man får gå ut med en massa soppåsar för att man har varit duktig att slänga saker. Dessutom betyder det ju att man kan köpa lite nya grejer när man har tömt skåpen en aning. Isak har tömt halva sin garderob så i morgon ska jag gå igenom alla kläderna och se vad som ska slängas och vad som ska skänkas bort. Ska försöka vara lika duktig hela veckan och fortsätta detta rensarprojekt, slöar jag till lär Olivia vara på mig.


Matsedel v.43 oktober 2014

Petit chouxer med två fyllningar

Förra helgens tjejfest började med bubbel och drinktilltugg och inte helt oväntat var det jag som stod för drinktilltugget. Jag älskar ju röror, tilltugg och plockmat så det var ganska självklart att jag anmälde mig att fixa det. Efter en del funderande föll valet på petit chouxer, som jag faktiskt aldrig har gjort tidigare. 

De blev inte helt lyckade (tog ut första plåten för tidigt så de sjönk ihop) men smakade gott i alla fall. Jag gjorde två olika röror som jag fyllde petit chouxerna med och på ett enkelt sätt hade jag två olika tilltugg, så lika men ändå så olika.


Petit choux
75 g smör
2 dl vatten
2 dl vetemjöl
en nypa salt
3 ägg

Koka upp smör och vatten i en kastrull. 
Tillsätt mjölet, lite i taget, under kraftig vispning. 
Låt svalna något och tillsätt äggen ett i taget under kraftig vispning. 
Klicka eller spritsa ut stora eller små toppar på bakplåtspapper på en plåt. 
Jag gjorde 25-30 stycken och tycker att det blev en bra storlek till drinktilltuggen.
Grädda i mitten av ugnen i 200° i ca 20 min, tills de har fått färg och känns lätta och luftiga. 
Låt kallna på galler. 


Ädelostkräm
50 g ädelost
1 dl crème fraiche
garnering: vindruvor

Mosa osten med en gaffel.
Vispa eller rör ner crème fraiche.
Smaka av till bra styrka (ta mer ost eller crème fraiche).


Skagenröra
crème fraiche
philadelphiaost
räkor
dill
cayennepeppar
garnering: paprika

Blanda ihop lika mycket crème fraiche och philadelphiaost.
Krydda med mycket dill och lite cayennepeppar.
Rör ner räkor.
Smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar.


Det var enkelt att baka petit chouxer, bara man har tålamod och inte tar ut dem för tidigt. Få ingredienser som man ofta alltid har hemma, sånt tycker jag om. Man kan även fylla dem med något sött, t.ex. grädde och bär, så har man en efterrätt istället.

Fyll dem strax innan servering för att de ska behålla lite krispighet.

Ädelostkrämens styrka beror på vilken ädelost man använder, så se till att smaka av ordentligt så den blir som du vill ha den.

Skagenröran har jag inga exakta mått på eftersom jag alltid bara blandar, smakar, blandar i lite mer och glömmer anteckna hur mycket jag tar av alla ingredienser. Blir lätt så när det är nå jag gör ofta.