måndag 13 oktober 2014

13 års-bowling

Idag blir min älskade Isak 13 år - tänk att min lille kille nu är tonåring. 
Eftersom vi är borta större delen av dagen i dag började vi fira honom redan igår. För det är klart att tonåringen ska firas ordentligt.


Bara jag och Leif visste vart vi var på väg när vi satte oss i bilen och gissningarna vart vi var på väg gick vilda. Till slut såg vi O'Learys-skylten och då förstod de att det var bowling på gång. Vi hade en otrolig rolig timme vid bowlingbanan där Isak, dagen till ära, stod som segrare till slut. Bowling är verkligen kul för man kan vara riktigt bra trots att man nästan aldrig har spelat eller om det var 25 år sedan man spelade senast. Detta kommer vi göra om!

Sen satte vi oss till bords och åt en god middag som började med en korg pop corn, fortsatte traditionsenligt med vitlöksbröd och aioli innan vi till slut fick in varmrätten. Alla var vi nöjda med våra mat-val - Ida åt chicken nuggets, Isak åt hamburgare, Leif åt starka rökiga baby ribs medan jag och Olivia åt Jack Daniel's-kyckling. 


GRATTIS ISAK
Hoppas du får en underbar dag!

söndag 12 oktober 2014

Tjejkväll

Det är en lite seg söndag i dag efter att jag var på världens mysigaste tjejfest igår. Det sega kommer av att det blev få timmar sömn i natt och inte av att jag drack för mycket (om nu nån trodde det). Älskar att sitta o surra medan man äter o dricker gott. Och åt o drack gott det gjorde vi.

Vi började med lite bubbel, en torr god cava med lite hallon. Perfekt start! Och medan jag smuttade på den gjorde jag klart mina petit chouxer som jag bakade på morgonen. Hälften fyllde jag med ädelostkräm o vindruva och hälften med skagenröra o paprika. Dessutom gjorde jag enklaste tilltugget - sourcream&onion-chips och osten Brillat Savarin.


Efter lite bubbel o tilltugg satte vi oss vid ett mysigt dukat bord och bjöds på en god krämig kycklingpaj, som jag ska se till att få receptet på (och nu har jag fått receptet och det hittar ni här), och en stor härlig sallad med en massa godsaker. Till maten fanns det både rött och vitt vin och det roliga var att det var två gamla bekantingar. 

Dels det goda lättdruckna och allergivänliga rödvinet Ruby Zin som jag har skrivit om några gånger här på bloggen. Dels ett vitt ekologiskt Chardonnay-vin från Cono Sur, det var Cono surs viner jag bjöds på i Stockholm i augusti när jag lagade mat och drack vin med andra bloggare.


Efter maten förflyttade vi oss till soffan där vi fortsatte surra och bjöds på en god äppeldrink med härlig grön färg. En riktig färgklick! Dessutom lyckades vi äta lite mer, nämligen glass och den goda klassiska ananaspajen, en av mina favoriter.


Tack tjejer för en härlig kväll. Det gör vi om snart!

Matsedel v.42 oktober 2014

Så fort veckorna…och helgerna går. Nu är det redan dags för en ny veckomatsedel. Passa på att ät mycket rotsaker nu när de är billiga och goda. Koka eller ugnsstek morötter och rödbetor, råriv morötter till middagarna och gör morotsstavar och ät istället för godis.


Matsedel v.42 oktober 2014
Lö: Tacorulle

lördag 11 oktober 2014

Allergivänligt på Leos

Är in en snabb sväng innan jag ska rusa vidare på nästa rolighet. I kväll väntar tjejfest så morgonen började jag med att baka för att ta med lite drinktilltugg. Det blev inte så lyckat som jag hade hoppats men det duger nog ändå. Men mer om det senare för större delen av dagen har jag tillbringat på Leos lekland där Astma- och Allergiföreningen anordnade barnkalas för jättemånga barn. Leos lekland är jätteduktiga på att fixa allergivänligt fika och godis så det är så himla smidigt och bra att vara där.


Ida hade med kompis Elin och sen var det ytterligare klasskompisar där så de hade några jätteroliga timmar då de sprang o "härjade". Ida som har varit hemma från skolan två dagar var nog extra lek- och kompissugen.

Nej nu måste jag packa väskan med alla småburkar för att kunna montera ihop drinktilltugget på plats. Om ni inte orkar vänta till i morgon med att se vad jag ska bjuda på så kan ni följa mig på Instagram där jag heter matro_sara.

fredag 10 oktober 2014

Chokladpannacotta

Härliga fredagen är här igen och vi startar morgonen med ett efterrättstips till helgen. Len krämig choklad! Kan det bli bättre? Jag serverade choklad- och vaniljpanncottan var för sig. Men vill man kan man ha dem i två lager i samma form, smakerna passar ihop och det blir ganska effektfullt med två färger/smaker i samma glas. Låt då ena varianten stelna i kylskåp innan du häller på nästa variant. 


Chokladpannacotta
1 dl gelésocker
5 dl grädde
2 tsk pudrat kakao
50 g mörk choklad, minst 70%

Finhacka chokladen.
Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Koka upp under omrörning.
Låt koka i en halv minut.
Fördela i glas och ställ i kylen att stelna i några timmar.

Jag förstår inte hur det här kan vara första gången jag gör chokladpannacotta. Jag som älskar mörk choklad. Jag har tidigare gjort mintchokladpannacotta, men det här var nog snäppet godare trots att jag älskar kombon mint och choklad. 

Eftersom jag använder gelésocker istället för gelatin så är det bra att använda en riktigt mörk choklad för att det inte ska bli för sött. Nästa gång provar jag nog den 85-procentiga chokladen för att få den ännu lite mindre söt. Fast jag är tveksam till att det blir godare för den här varianten är numera min nya favoritefterrätt.

Visst kommer ni ihåg att pannacotta går utmärkt att göra mjölkfri? Använd t.ex. Oatlys iMat (havrebaserad grädde) och använd en mjölkfri choklad.

torsdag 9 oktober 2014

Quorn en köttfri måltid

Något jag vill bli bättre på är att laga god vegetarisk mat. Men med hela frysen full av älgkött är det lite svårt att motivera sig att äta mindre kött. Det finns många produkter som liknar kött-produkter och ska underlätta för de som vill laga kött-fri mat. En sån produkt är Quorn, som beskrivs så här på deras hemsida:

Quorn är gjort av svampproteinet Mykoprotein som är ett näringsriktigt, köttfritt och högkvalitativt protein, som är fettsnålt och rikt på fibrer. Om du vill äta köttfritt men ändå bli mätt och belåten är Quorn ett bra val. Tack vare att Quorn liknar kött i textur och utseende kan du fortsätta laga alla dina favoriträtter men med mindre fett och färre kalorier. Perfekt för dig som vill äta mer hälsosamt eller helt enkelt bara hoppa över köttet.

Vilken variant blir din favorit?

Quorn är alltså inte en sojaprodukt som jag först felaktigt trodde. Och eftersom Ida är allergisk mot soja har jag helt ratat dessa produkter. Jag blev så himla glad när jag insåg att det var en sojafri produkt, men den glädjen varade inte länge. För när jag läste innehållsförteckningen såg jag att Quorn innehåller äggvita och det är ju Isak allergisk mot. 

Jag har dock hört så mycket positivt om dessa produkter, som finns i en massa varianter, och skulle gärna använda dem då och då i min matlagning. Har nån av er provat?

I samarbete med Quorn

Chili-Pulled Pork i Crock Pot

God morgon, eller? Här är det en trött morgon! 
Det känns som jag hade en väderkvarn i sängen i natt. Ida kom ner till mig strax efter att jag hade somnat och sen har hon snurrat, gnällt, snurrat, hostat, snurrat och så har det hållit på hela natten. Först trodde jag att det bara var förkylningens fel men när jag kollade månkalendern så är jag än en gång övertygad om att månen påverkar vår lilltjej. Hostan, snuvan och bristen på sömn gör att vi stannar hemma i dag och kurerar oss och hoppas på en frisk helg då vi har mycket roligt som väntar oss.

Här kommer receptet på den lyckade kryddningen som jag använde till gårdagens pulled pork som tillagades i min Crock Pot under hela dagen.


Chili-Pulled Pork i Crock Pot
1 kg fläskarré
0,5 dl vatten
marinad/sås:
1 dl chilisås
0,5 dl olja
0,5 msk farinsocker
1-2 tsk mald spiskummin
0,5 tsk chilipeppar
0,5 tsk salt
nymald svartpeppar

Rör ihop alla ingredienser till marinaden/såsen och gnid in köttet med detta.
Lägg i köttet i Crock Poten och häll i vattnet.
Sätt köttet på 9 timmar på Låg effekt i ”pottan”.
När köttet är färdigt ska det vara så mört att det ramlar isär nästan av sig själv. Finfördela köttet i trådiga delar med hjälp av två gafflar.
Blanda det finfördelade köttet med skyn från stekgrytan och blanda runt så får det lite mera smak och blir saftigare. Smaka av med lite salt och peppar.
Servera.


Igår provade vi äta köttet tillsammans med potatisgratäng och det var jättegott, långt över förväntan. Vanligare är nog att man serverar det som kebab med grönsaker, såser och pommes frites eller pitabröd. Hur äter ni pulled pork?

Det blev en riktigt god kryddning och de stora barnen kunde knappt sluta äta. Har ni ingen Slow cooker går det att tillaga köttet i ugnen (ca 100 grader i ca 5 timmar)