måndag 18 augusti 2014

Whopper

…och regnet det bara öser ner…

Usch vilket grått o tråkig väder vi har nu, vi är ju så ovana vid regn så vi är nog alla lite småchockade över hur mycket det kan regna. I och för sig har vi det rätt mysigt nu med tända ljus, myskläder och vi är ju inne i värmen och har det bra. Men nyss hade Ida fotbollsträning, då var det inte lika varmt och mysigt. Det är inte speciellt kul att vara en fotbollsmamma när regnet öser ner.

Leif är tokig i whopper från Burger King, så jämt när jag är i Stockholm köper jag med mig minst en whopper åt honom. Så på lördag är det dags igen om jag fortsätter att vara snäll. I helgen ville han prova göra sin egen och jag tror han blev nöjd, själv tycker jag varken om majonäs eller saltgurka på hamburgare.

En oäkta whopper på många sätt :)

Whopper
nötfärs 100 g/burgare
salt o peppar
sätt ihop whoppern i denna ordning
bröd
hamburgaren
saltgurka
ketchup
lökringar
tomatskivor
sallad
majonäs
bröd

Blanda ihop nötfärs, salt o peppar. 
Forma till hamburgare.
Grilla hamburgaren några minuter per sida.
Grilla "inne-sidan" på brödet.
Sätt ihop whoppern i rätt ordning :)

Vilken hamburgerkedja har bästa hamburgaren enligt er? Jag tycker faktiskt att de godaste är de man köper på idrottsevenemang :)

En dag värd att fira

I dag är det vår 10-åriga förlovningsdag och 6-åriga bröllopsdag, men eftersom Leif jobbar på annan ort firade vi det redan igår. Skulle vara lite konstigt att fira utan min man :)

Kul och mysigt att duka lite extra fint, äta och dricka lite extra gott och sitta vid bordet lite extra länge. Vi tar varje tillfälle vi kan för att få fira lite extra, så vem vet, jag och barnen firar kanske lite i dag också på den riktiga dagen.


Vi började med en Toast Skagen med handskalade räkor (förstås) och till det drack vi mousserande vin. Älskar småflaskor som gör det möjligt att öppna en flaska trots att man bara vill ha lite till en förrätt, för sen till varmrätten drack vi ett rödvin istället.

Isak som inte tycker om skagenröra fick en toast med skinka istället och var mer än nöjd med det. Vilken skulle ni ha valt?


Till varmrätt blev det grillad karré och majskolvar som vi åt tillsammans med potatishjärtan och sallad. Potatisformarna, det blev några stjärnor och andra formar också eftersom jag inte hade tillräckligt många hjärtan, var en god överraskning. Krämiga och goda, som jag definitivt kommer göra fler gånger (recept kommer).


Jag hade inte förberett nån efterrätt och hade faktiskt tänkt strunta i det men då blev det högljudda protester från barnen som tyckte att det var självklart att vi skulle ha en trerätters-middag. Vilken tur då att vi hade banankakor med choklad i frysen. Jag tog upp några rutor och använde en pepparkaksform för att ta ut hjärtan (dagen till ära) och simsalalbim så hade jag fixat en efterrätt. Eftersom sex år som gifta innebär att vi firar sockerbröllop var det kanske inte mer än rätt att vi avslutade middagen med socker.

söndag 17 augusti 2014

Ekologiskt och vackert - Pratello

Brukar ni beställa vin från Systembolagets beställningssortiment eller tar ni en flaska från hyllan? Det är ju enkelt att plocka en flaska som står framför en men om man vågar kolla beställningssortimentet så kan man hitta många guldkorn.

Dessa tre viner, ett vitt, en rosé och ett rött, är mina senaste fynd. Fynd o fynd, jag har inte provsmakat dem än men flaskorna och etiketterna var så snygga och stilrena så jag har höga förväntningar på innehållet också.


Den här förklaringen om Pratello gjorde mig nyfiken på dessa viner: Fokus ligger på regionens spännande, lokala druvsorter, t.ex. Rebo, Manzoni, Gropello, Marzemino, Turbiana och vinerna uppvisar en skönt personlig stil med fin koncentration, rondör och klanderfri balans.

Att vingården är helt ekologisk så att de producerar ekologiska viner gjorde ju inte saken sämre. Väljer ni alltid ekologiskt? Det gör inte jag tyvärr, men jag blir glad när jag hittar ekologiska viner och jag försöker bättra mig :)

Flaskorna är så snygga och alla har det lilla Pratello-märket längst ner så helst skulle jag vilja anordna en middag där jag bjuder på alla tre viner och ställer fram dem bredvid varandra.

Visst har de vackra flaskor? Jag gillar när även flaskan är speciell.
Både på etiketten och längst ner på flaskan har de sitt märke.

Matsedel v.34 aug 2014

Är det nån som fortsätter sin semester även nästa vecka? Jag börjar jobba i morgon men det är först på torsdag som barnen börjar skolan. Lite konstigt att det är skolstart en torsdag, men Olivia tycker det är bra för då behöver hon bara kämpa sig upp två morgnar innan det är helg och sovmorgon igen.

Dagen i dag lär gå åt till att tvätta, röja och sortera kläder, leta fram regnkläder o stövlar och i största allmänhet göra oss redo för jobb, skola och höst. Men vi börjar med en veckomatsedel, som är bästa sättet att underlätta veckans matlagning.

Matsedel v.34 aug 2014
Må: Mustig köttgryta o potatis
Ti: Korvstroganoff o ris
On: Kycklinggryta o pasta
Fr: Pizza
Sö: Ost- och örtfylld röding med potatismos

lördag 16 augusti 2014

Bästa fredagsmyset

Igår bjöd Ida och Olivia på fredagsmys!
Och inte vilket fredagsmys som helst, det var både vackert och gott.

Blåbär, vindruvor, banan, mango, apelsin, melon, jordgubbar och granatäppelkärnor

Tjejerna pysslade på i köket ett tag och sen kom de med detta vackra fat. Visst blev det mycket finare än en vanlig fruktsallad i skål? Och mycket godare än chips. (Men det är ju inte så svårt eftersom jag inte är speciellt förtjust i chips)

fredag 15 augusti 2014

Djungelkyckling

Har fredagskänslan infunnit sig? Det har den inte för mig. Det är min sista semesterdag så det är lite svårt att ha den härliga, underbara känslan man brukar ha på fredagar. Men det blir en lite konstig vecka nästa vecka och inte en vanlig jobbarvecka. Måndag till onsdag jobbar jag mina tre sista dagar på mitt nuvarande jobb, sen åker jag till Stockholm över helgen för lite blogg-jobb och sen på måndag börjar jag på mitt nya jobb. Mycket roligt som händer på några få dagar.

Vill ni variera era tacofredagar kommer här ett kanon-alternativ. Det här receptet finns sen tidigare på bloggen men det är väl värt att upprepa. Mina barn älskar djungelkyckling och som tillbehör serverar vi olika frukt och grönsaker i småskålar på sidan om, precis som man gör till taco.


Djungelkyckling
kycklingfiléer, ca 500 g
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk curry
4 dl matlagningsgrädde
1,5 msk kycklingfond

Skär kycklingen i strimlor. 
Bryn kycklingen i en stekpanna. Krydda med salt, peppar och curry.
Rör i grädde och fond.
Låt allt koka ihop några minuter.
Servera till ris, grönsaker och frukt.

Den här gången döljer sig mango, banan, gurka, tomat, majs och paprika i skålarna

Det här är en riktigt enkel kycklinggryta med få ingredienser som man ofta har hemma. Sen kan man variera den i det oändliga med vad man serverar till. Mango och banan har vi nog alltid för det är så gott till curry, men i övrigt är det lite olika från gång till gång.

Barnen åt djungelkycklingen till ris medan jag valde Frebacos Kamutvete, som är lite mer smakrikt och har lite mer tuggmotstånd än ris.

Tips på tillbehör
mango
banan
gurka
tomat
sallad
mandarinklyftor
avokado
paprika
kokos
bönor

torsdag 14 augusti 2014

Extra trött

Idag har det varit en Extra händelserik dag på många sätt men nu har jag sjunkit ner i tv-soffan och vi ska se ett avsnitt av Orange is the new black. Vi är inte så snabba av oss men nu har vi, till slut, börjat följa serien. Bättre sent än aldrig :)

Dagens middag var snabbfixad. Lovely…speciellt en dag som denna då jag har känt mig riktigt trött. Tack vare dagens photo shoot har jag en massa färdig mat som bara behöver värmas upp. Även helgen är räddad. Av flera olika maträtter föll valet idag på vår favoritlax på spenatbädd med Västerbottensost.


Det känns nästan som fredag för hela familjen verkar ovanligt trötta. Kanske lyckas jag komma i säng i tid för ovanlighetens skull. Eller så blir det som vanligt att jag piggnar till precis när jag tänker gå o lägga mig och sitter uppe vid datorn alldeles för länge.