måndag 14 juli 2014

Ost- och skinkbaguette VV

I dag är det v-a-r-m-t! 
Det sägs att det är åska på gång och det kan nog stämma med tanke på dagens värme. Det är nästan 30 grader och mulet. Efter att ha varit på språng hela förmiddan var jag såå te-sugen, men det är nästan för varmt för te - även för mig. Och det händer inte ofta!

Vi måste köpa en ny diskmaskin så vi har börjat titta så smått. Det finns för många varianter för min beslutsångest. Har ni nå tips? Jag är lite sugen på Asko XL. Är det nån som vet nå om den?

Till lunch gjorde Olivia en ost- och skinkbaguette viktväktar-style till oss två som hon serverade tillsammans med en god sallad.


Ost- och skinkbaguette VV (1 portion 6 propoints/portion)
1 liten fullkornsbaguette
4 skivor rökt skinka (à 10 g)
3 msk mjukost 4%

Skär baguetten men inte helt igenom.
Klipp skinkan i mindre bitar.
Blanda med osten.
Fyll baguetten med ost- och skinkröran.
Gratinera i 225 grader 7-8 minuter.
Ät tillsammans med en sallad.

Enkel, viktväktarvänlig och god baguette som vi nog kommer göra fler gånger. Tillsammans med en stor god sallad mättar det ordentligt och man klarar sig på varsin baguette. Nästa gång vi gör den blir kanske till en fredagsmysmiddag i höst. På fredagar vill man ju äta nå gott som går fort att fixa, eller hur?

söndag 13 juli 2014

Chiliburgare med dressing VV

Vilken underbar kväll!

Jag satt länge ute i kvällssolen o läste. Så mysigt, så härligt, så skönt! Jag ville knappt gå in, men vm-fotbollsfinalen lockade lite för mycket. Men jag hoppas och tror på fler såna här magiska kvällar.

Till middag grillade vi de enkla chiliburgarna som vi åt för inte så länge sen. Men jag ger er receptet igen och den här gången har jag även räknat ut propoints på burgarna och en tillhörande dressing.


Chiliburgare (5 portioner 5 propoints/portion)
500 g nötfärs 15%
(Använder du 10%-nötfärs blir det istället 4 propoints/portion)
3 msk vatten
1 msk sambal oelek
0,75 tsk salt

Blanda ihop alla ingredienser.
Forma till 5 hamburgare.
Grilla eller stek hamburgarna 3-4 min per sida.

Dressing (5 portioner 1 propoints/portion)
1 dl turkisk yoghurt 10 %
(Använder du den magrare varianten av yoghurt blir det 0 propoints/portion)
1-2 msk chilisås
salt o peppar
ev. grillkrydda

Blanda ihop turkisk yoghurt och chilisås.
Smaka av med kryddor.

Vi har ju köpt nötfärsen av en bonde i närheten så det är svårt att veta fetthalten på den och eftersom vi aldrig köper köttfärs på affären så vet jag faktiskt inte vad den vanligast fetthalten på nötfärs är. Vet ni?

Jag är inte så förtjust i köpt hamburgerbröd (4 propoints) så jag struntade i det och åt chiliburgaren och dressingen med grönsaker istället, som enligt mig blir mycket godare. Leif var lika imponerad den här gången som förra att biffarna håller ihop utan problem på grillen, så de är riktigt lätt-grillade.

På tal om grillat - Visst kommer ni ihåg att rösta på mig och mitt bidrag i Icas grill-tävling. Klicka här så kommer ni till röstningssidan där ni ska rösta på Grillat kantarellfyllt älginnanlår och potatispaket. Kom även ihåg att ni kan rösta en gång per dag (och ip-adress) hela juli månad.

Lunchtallrik

Härliga, härliga sommar!

Här njuter vi till fullo, kanske lite för mycket emellanåt. Det är lätt att man jag äter lite för gott när man är ledig. Man "unnar" sig en bulle, en glass, en drink, ett glas vin, god mat, efterrätt osv. Håller ni med, eller?

Vi har dessutom många sommarkalas med fika, tårta och god mat, så det är verkligen lätt att det blir lite för mycket av det goda.


Jag tycker fortfarande att det är jobbigt att fixa vettiga luncher hela sommaren när alla är lediga. Oftast blir det rester till barnens stora besvikelse. I dag skärpte jag i alla fall till mig och gjorde en god lunchtallrik, till mig och Olivia, som bestod av äggröra, sallad, melon, stekt broccoli och tomat. Enkelt, lätt, fräscht och gott.

5 propoints (2 ägg + ngt att steka i)

Jag ska försöka lägga upp fler ViktVäktar-recept nu igen om det är fler än jag som måste skärpa till sig lite. Ikväll ska vi grilla de goda chiliburgarna, jag ska räkna ut hur många propoints det är så återkommer jag med det senare.

Äppeltzatziki

God morgon! Om mindre än en vecka ska jag in o jobba några da'r. Undra hur jag ska klara att kliva upp? Hela familjen har vänt dygnet, i morse vaknade jag strax efter nio och då var jag ändå den som vaknade först. Svårt att tänka sig att Olivia och Isak sällan sov längre än sex när de var små och att det var så i många år.

Ännu en dag med stålande sol innebär ännu en dag med grillat till middag, eller hur? Här kommer ett recept på ett gott tillbehör till grillat! Äppeltzatziki - har ni smakat det tidigare? Vi åt det till fetafylld fläskfilé och citronpotatis. En perfekt kombination!


Äppeltzatziki
1 syrligt äpple
3 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
salt o peppar

Skala och riv äpplet, krama ur saften ordentligt.
Blanda med yoghurt och pressad vitlök.
Smaka av med salt o peppar.

Så fräscht och gott det här var! En ny favorit. Vanlig tzatziki har alltid varit en sommarfavorit för mig, men det här kändes snäppet godare med det syrliga äpplet.

lördag 12 juli 2014

En sommardag

Go'kväll på er! 
Tänk att det redan är kväll. Dagen har gått jättefort trots att vi knappt har gjort nå...förutom att njuta av dagen. Fast det är inte så lite kanske, utan precis vad man ska göra.

Härliga sommar!

Efter lunch cyklade vi ner till stranden vid mormor o morfar, perfekt att ha nära till bästa stranden. Det blåste som bara den så jag satt på stranden o småfrös medan modiga Ida badade och hade det skönt i vattnet. Efter ett kortare tag än vanligt var hon dock nöjd och vi gick upp till mormor o morfar där vi bjöds på fika.

Sen kom Ida på att det var lördag så då åkte vi till Ica Maxi där vi förutom godis handlade lite annat smått o gott, bl.a. Brämhults goda apelsinjuice. Och gissa vad jag använde den till?


Precis! En god Campari o juice med en massa is blandade jag i ordning till mig i väntan på maten.

Maten som i dag var grillad älg-högrev och sallad. Köttet var riktigt gott, Leif hade verkligen lyckats med marinaden. Men som vanligt blandade han lite allt möjligt han hittade och har ingen aning om hur han gjorde så det blir svårt att göra om. Det är så härligt med sallader på sommaren för man kan ha så mycket gott i den. I dag blev det bl.a. ruccola, nektariner, galiamelon och körsbärstomater.


Ida avslutade middagen med ett dopp i poolen. Oj, vad jag drömmer om en större pool till vår badtjej (och oss andra). Det första hon gör på morgonen och det sista på kvällen, det är att ta ett dopp. Tänk vilken lyx jag hade när jag var barn, vi hade en 6x3-meters pool på baksidan där jag bodde hela somrarna.

Citronpotatis

Är det bara jag som är dagvild, eller? Man får tänka till både en och två gånger innan man kommer på vilken dag det är. Till slut kom jag på att det är lördag i dag och vi måste nog tyvärr åka en sväng in till stan och Luleå hamnfestivals tivoli. Vi har lovat Ida att hon ska få åka och nu är det ju inte många dagar kvar. Tivolin är bland det tråkigaste jag vet, skitigt och dyrt och jag förstår inte det roliga i att åka runt, runt, runt.

Till den grillade fetafyllda fläskfilénIdas kalas åt vi denna syrliga goda potatis.


Citronpotatis
1 kg färskpotatis
2 msk olivolja
salt, peppar
citronmarinad
1 citron
2 msk olivolja
0,5 dl hackade persilja
0,5 dl hackad gräslök

Skrubba potatisen och dela stora.
Blanda med olja, salt och peppar.
Rosta i 250 grader i ca 25 minuter.
Marinad
Riv citronskalet och pressa ur saften.
Blanda pressad citron och olja.
Ringla det över potatisen.
Strö över örtkryddor och citronskal.


För mig som älskar citron i mat var det här en riktig höjdare. Så mycket roligare än att bara servera rostad potatis kryddad med salt o peppar. Och så mycket vackrare med allt det gröna.

fredag 11 juli 2014

Fetafylld fläskfilé

Ännu en dag i solen och värmens tecken! 

Jag har tagit det lugnt hemma på altan förutom en sväng till Kvantum för att fylla på med lite frukt och grönsaker. Ida har för andra dagen i rad följt med en kompis i båt till en badstrand för bad o lek. Och för oss andra innebär det att det är väldigt tyst och lugnt här hemma hos oss :)

Nu är det så varmt ute så jag måste in o svalka mig lite och då passar jag på att skriva ner receptet på den goda fyllda fläskfilén vi grillade i måndags då Ida fyllde år och vi hade kalasgäster.


Fetafylld fläskfilé
800 g fläskfilé
150 g fetaost
10 körsbärstomater
1 dl basilikablad
salt, peppar

Putsa köttet och skär ett längsgående snitt.
Vik ut och fyll snittet med fetaost, delade tomater och basilika.
Krydda och bind ihop filén med snöre.
Grilla filén runtom till fin färg.
Grilla klart under lock ca 30 minuter.
Låt köttet vila i 10 min innan det skivas.

Fetaost är perfekt att grilla eftersom den inte smälter som annan ost gör. Vi förberedde genom att fylla och binda ihop alla tre köttbitar dagen före och sen fick de stå i kylskåpet tills de var dags att grilla dem. När man har gäster är det perfekt att bjuda på mat som går att förbereda så mycket som möjligt.

En platt köttbit med fetaost, tomater och basilika.
Fylld ihopbunden filé, redo för grillen.
Färdiggrillad och uppskuren filé redo att njuta av.