söndag 4 maj 2014

Chokladtårta med hallonmousse och kolagrädde


Jag läser på många fb-grupper och forum där det diskuteras tårtor och tårtfyllningar så jag blev så sugen att göra en tårta. Vilken tur då att pappa fyllde år! 

Det jag visste från början var att jag ville garnera med choklad-fingrar men sen satt jag och googlade tårtfyllningar och till slut bestämde jag mig för hallonmousse (för att få lite syrlighet) och kolagrädde (för pappa älskar kola). Jag ville ha en chokladkräm överst som inte var för söt, därför valde jag ganache (mörk choklad o grädde).


Tårtan skulle ätas på fredag och så här såg min planering ut inför kalaset

Onsdag 
Kokade burken med kondenserad mjölk
Torsdag förmiddag
Bakade tårtbotten
Gjorde hallonmousse och kolagrädde
Torsdag eftermiddag
La ihop tårtbotten med hallonmousse och kolagrädde
Kokade grädde och choklad till ganache
Fredag
Vispade ganache
Täckte och garnerade tårtan


Choklad-tårtbotten
4 ägg
4 dl socker
3,5 dl vetemjöl

0,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
8 msk vatten, ljummet (1,2 dl)

Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner mjölet blandat med bakpulver, kakao och vaniljsocker växelvis med vattnet.
Häll i smord och bröad form ca 24 cm i diameter.
Grädda längst ner i 175°. (Det har tagit allt från 30 min upp till 1 timme)


Hallonmousse
250 gram hallon
4 msk gelésocker
50 g cream cheese
2 dl vispgrädde

Koka upp hallonen och mosa dem med en ballongvisp.
Är det köpta hallon bör de koka minst 5 minuter.
Rör i gelésockret och sjud tills det löst sig (30 sekunder till en minut).
Låt svalna. 
Rör ner cream cheesen i hallonblandningen.
Vispa grädden hårt.
Rör ner hallonblandningen i grädden.
Låt stå i kylen ett tag innan användning.


Kolagrädde
2,5 dl vispad grädde
1 burk kondenserad mjölk 
(sen använder du ca 2,5 dl av kolasåsen du får när burken är kokad)

Lägg en oöppnad burk kondenserad mjölk i en kastrull.
Fyll med vatten så att hela burken täcks.
Låt koka med lock i ca 3 timmar. 
Fyll på med vatten under tiden så att burken alltid är täckt.
Låt svalna. Det är bra att koka burken nån dag i förväg.
Vispa grädden hårt. 
Blanda ner ca 2,5 dl kolasås (den kokade kondenserade mjölken) till grädde och rör till en jämn kolagrädde.


Ganache
100 g mörk choklad
2 dl grädde

Värm grädden tills det precis ska börja koka (ska inte koka).
Lägg i chokladbitar i den varma grädden.
Rör tills all choklad smält.
Ställ i kylskåp under natten.
Vispa till bra konsistens.
Jag tyckte att den blev för tjock så jag blandade i mer grädde när jag vispade den.


Garnering
3 paket fingers
ganache eller kolagrädde

Täck översidan av tårtan med chokladganache
Min ganche var så hård och svår att breda ut så jag använde kolagrädden på sidorna.
Välj vad du vill men det behövs "klister".
Tryck fast fingrar runt om.
Under transport hade jag ett snöre runt tårtan så att det inte skulle vara plocke-pinn när jag kom fram.
Men jag blev överraskad att de satt så bra och de var krispiga och goda två dagar efter också. 

Det hade varit fint med något färgglatt att garnera med också, t.ex. nonstop eller hallon. Men nu blev det inte så den här gången. Men ett tips till er!

Kolagrädden var riktigt god men söt så det var bra med den lite syrliga hallonmoussen. Men kolagrädden kommer jag använda mig av fler gånger till efterrätt. Och hallonmoussen har jag ju redan använt till efterrätt med lite hackad mörk choklad överst. Det kan ni se här. Det var också hur gott som helst.

lördag 3 maj 2014

Grillade burgare

I morse när vi bestämde dagens middag var det soligt och fint så vi bestämde att vi skulle grilla våra goda smaksatta hamburgare. Men när grillen väl var tänd då började det snöa….och när vi hade grillat färdigt då sken solen igen. Är det inte typiskt?


Grillade burgare
400 gram köttfärs
1 dl chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk hackad färsk basilika
100 gram riven Västerbottensost
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser.
Forma färsen till burgare.
Grilla åtta till tio minuter. 
Burgarna kan även (i nödfall) grillas i ugnen på 200 grader.

Alltid när det är dags att grilla köttfärsbiffar använder vi oss av detta recept. De blir så otroligt smakrika och goda så vi vågar aldrig testa nå annat. Tidigare gjorde vi hamburgare med endast salt o peppar till barnen men nu verkar de också föredra dessa godbitar.

Hur smaksätter ni köttfärsen när ni grillar biffar? Dessa måste ni prova nästa gång!


Nu är det inte länge kvar tills det är beach-14 sommar på riktigt så nu blir det mycket sallad och lite kolhydrater ett tag framöver. Dagens burgare serverade jag till stekta grönsaker och en grönsallad och alla tyckte det var gott och saknade inte bröd, potatis eller liknande.

Machésallad, gurka och babyplommontomater

Salladen serverade jag i min nya fina skål med vågad kant som jag köpte nu senast jag var i Stockholm. Är riktigt nöjd både med utseendet och storleken.

fredag 2 maj 2014

Majkalas

Nu har vi firat pappa i flera timmar med en massa mat och fika. Det känns som att jag inte behöver äta på flera dagar. Fast så lär det inte kännas i morgon när jag vaknar. Vi började med bullar, kakor och tårtan jag hade bakat. Och fyllningarna då? Jo, underst är det hallonmousse, sen är det kolagrädde och på översidan är det chokladganache och runt om hela tårtan är det chokladfingrar.


Ser ni vad pappa är försiktig och koncentrerad när han tar tårta. Jag gav han stränga order om att jag ville ha en foto-fin bit. Och det fick jag!

Innan middagen provade vi min påskpresent Platino Pink Moscato, ett halvtorrt lättdrucket vin - perfekt sommarvin. Till det serverades det lite ost o kex.


Sen var det dags för den gooda ugnslaxen som blir så saftig och god, till den hade mamma gjort en gul sherrysås och en grön basilikasås som båda var så goda. Och det blev så snyggt på tallriken. I salladen var det bl.a. kokta rödbetor - jättegott!

Kalasdags

Nu är vi på väg på kalas till min pappa som fyller år i dag. 
Jag återkommer senare med fler bilder på tårtan och omdöme om smakerna. 
Det är alltid så spännande och se om fyllningarnas smaker passar ihop.


Festbyxorna är på och kameran nerpackad. Ha en trevlig fedagkväll så hörs vi senare!


Uppdatering: Här hittar ni receptet på tårtan.

torsdag 1 maj 2014

1-maj-grillmiddag

Söndagkväll - höll jag på att skriva, men det är ju torsdagkväll. Men eftersom jag har varit ledig i dag och ska jobba i morgon är det väl inte så konstigt att det känns som söndagkväll. Efter några arbetstimmar i morgon är det åter igen helg. Det har varit många "konstiga" veckor nu ett tag. Fast ganska härliga, eller hur?


I dag åt vi grillat eftersom vår grillmiddag igår blev inställd då vi åkte till en mini-majbrasa och grillade korv och hade en riktigt mysig valborgsmässoafton. Och tack vare det fick vi en god grillmiddag i dag. Den som spar han har….

Vi grillade fläskfilé, sparris och majskolvar och till det åt vi stekta grönsaker (vitkål, zucchini och morot), potatishalvor och sallad. Och det viktigaste av allt: Det var Olivia som grillade sparrisen :)


Till efterrätt fixade Olivia en god efterrätt av lite tårtfyllning som blev kvar när jag monterade ihop morgondagens tårta. Dessutom hackade hon lite mörk choklad och strödde överst. Perfekt avslutning på en perfekt middag.

Tårta på gång

Snart ska vi åka till Idas dans men först ska jag städa undan i köket efter dagens tårt-tillverkning. Min pappa fyller år i morgon och jag har lovat honom en tårta i present. Lovat och lovat, jag tvingade honom att få göra en :) Jag ser så mycket tårtbilder på Facebook i alla bak-grupper jag är med i så jag blev så sugen att göra tårta.

Nu får den stå i kylskåpet och gotta till sig tills i morgon då den ska täckas och garneras.

Jag är ingen som modellerar i sockerpasta och gör värsta kreationerna, det har jag inte tålamod till. Men jag hoppas ändå att den blir fin….och god. Fyllningarna var otroligt goda var för sig, jag hoppas de blir lika goda tillsammans i tårtan också. Vad tror ni det är för smaker?

Zucchinisoppa

God morgon! Hoppas ni alla mår bra och hade en bra Valborgsmässoafton. Ska ni ut och demonstrera i dag? Vi ska vara hemma och njuta av denna extradag ledigt. Jag hade ju tänkt vara hemma i morgon också men eftersom jag vabbade med Ida hela måndag och tisdag ska jag in på jobbet några timmar i morgon för att jobba undan lite.

I tisdags kokade jag en god soppa till våra nybakade frallor - a perfect match.


Zucchinisoppa
2 zucchini/squash
1 lök
2 buljongtärningar (eller samma mängd fond)
1 liter vatten
salt o peppar
ev. 1 dl crème fraiche eller grädde

Skala zuchinin och löken.
Finhacka löken.
Halvera zucchinin och ta bort kärnorna 
(om den har några, det skiljer rätt mycket mellan olika zucchini).
Skär zucchini i skivor och sen i kvartar.
Stek lök och zucchini i några minuter.
Tillsätt buljong/fond och vatten.
Koka i 10-15 minuter.
Mixa till en slät soppa med stavmixer.
Krydda ev. lite mer.
Om man vill kan man tillsätta grädde eller crème fraiche, men jag tyckte det var godare utan. 


Jag och Ida, vi som gillar soppa, åt riktigt mycket och tyckte det var gott. Ida var skeptisk till soppan för hon tycker inte om zucchini i mat men i soppa älskade hon det. Isak och Olivia, som har fått för sig att de inte tycker om soppa, åt inte lika mycket. Mina barn vill alltid ha bröd (helst nybakat) till soppa som de kan doppa i soppan. Tips!!

När soppan var klar hällde jag över hälften i en annan kastrull och kokade upp med lite crème fraiche. Men som jag skrev i receptet så tyckte jag att soppan var godare utan grädde/crème fraiche.