måndag 21 april 2014

Löjromsfyllda ägg

Inte kan man klaga på årets påskväder! Helt otroligt att solen har visat sig varje dag. Underbart! Men i och med detta kanonväder har det inte blivit så mycket bakat som jag hade tänkt mig. Men det kommer nog bättre bakväder-dagar framöver så jag hinner bli klar med mitt bak-uppdrag i tid.

Ni har inte fått all recept från vår skärtorsdagsbuffé bl.a. fyllde jag ägghalvor med en löjromsröra som blev riktigt lyckat.


Löjromsfyllda ägg
4 hårdkokta ägg
2 msk crème fraiche
2 msk löjrom
finhackad rödlök

Skala och dela äggen på hälften. 
Gröp ur gulan och blanda med creme fraiche, löjrom och rödlök. 
Fyll ägghalvorna med blandningen. 


Oj så gott och en riktig påskgrej. Eftersom jag använde äggulan till löjromsröran blev den (påsk)gul och fin. Och saker med löjrom blir ju alltid gott, eller hur? Tyvärr mättar ju ägg så bra så man orkar inte äta så många som man skulle vilja.

Nu ska jag ut i solen igen för en liten tupplur innan vi ska till mina föräldrar på go'middag. Hoppas solen skiner på er också och att ni njuter av denna annandagpåsk. 

Chipsvinnare

Nu är chipstävlingen avslutad och vinnarna korade.

10 påsar chips vinner
Sofie_Ahlstrom88

6 påsar chips vinner
Ragna_Marie

2 påsar chips vardera vinner
Christina.Kicki.Berglund

Grattis!

Mejla era addresser till mat-ro@hotmail.se så ser jag till att chipsen skickas till er så fort som möjligt.

söndag 20 april 2014

Påskdagsmiddag

Nu börjar en trevlig kväll lida mot sitt slut (liksom påskledigheten, snyft). 

Före middagen tog vi en campari o juice. Det är väl en riktig sommardrink, eller hur? Tänk er sommar, sol, altanhäng….och en campari o juice. När jag gick igenom bilderna såg jag att vi körde på ett oranget tema innan varmrätten eftersom vi även bjöd på löjrom. Men jag måste erkänna att det var en tillfällighet och inte en planerad handling.

Påskdagsmiddag
Välkomstdrink och förrätt
Campari o juice
Löjromstoast

Varmrätt
Tjälknul
Potatisgratäng
Sallad

Efterrätt
Mangopannacotta med passionsfrukt


Recept kommer de närmaste dagarna på alla godsakerna.

Thaichilimarinerad kyckling och krämig pestopasta

Gårdagens middag var en grillfavorit i vår familj. Jag vet inte hur många gånger per år vi äter thaichilimarinerad kyckling med krämig pestopasta. Men det är många gånger för det är nog den enklaste godaste grillmiddagen. Jag använder alltid Icas röda pesto för den är nötfri och har en underbart god smak av soltorkade tomater.

Båda recepten finns sedan tidigare här på bloggen men här kommer de en gång till och nu tillsammans.


Thaichilimarinerad kyckling
kycklingfiléer
thaichilisås
soja
olja

Skärkycklingfiléerna i ca 3 bitar/filé.
Blanda ihop thachilisås med lite soja och olja i en plastpåse.
Lägg kycklingen i marinaden och låt marinera några timmar.
Grilla.

Krämig pestopasta
pasta
pesto
crème fraiche
svartpeppar

Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
Häll bort vattnet och blanda med ganska mycket pesto.
Blanda ner lite crème fraiche så att pastan blir lite krämig.
Mal lite svartpeppar över pastan innan servering.
Ät den varm eller kall.

Långfrukost innan solen

Morgonen började vi på bästa sätt, först sovmorgon och sen åt vi en härlig frukost extra allt med hela familjen. Men nu ska jag sätta fart och ta mig ut i solen som skiner även i dag. Vilket påskväder vi har haft. Så härligt!


I dag dukade jag fram yoghurt, fil, mjölk, kräm, flingor, juice, te, pannkakor, sylt, grönsaker, kräftstjärtar, luttorkad skinka, leverpastej, ost, smör, brieost, ägg, kaviar, mjukt bröd och hårdbröd.


Vad har ni för planer i dag? Här har vi inget bestämt med Ida verkar väldigt sugen på bio trots det härliga vädret. Själv är jag lite sugen på att baka nån påsktårta. Kanske i senaste laget nu när påsken snart är slut, men jag har sett så många goda och läckra påsktårtor på nätet de senaste dagarna.

lördag 19 april 2014

Påsklunch i solen

Påskaftonlunchen intogs utomhus i solen. 
Så härligt! 

Det blev riktigt varmt i vårt underbara lä-hörn så jag var tvungen att ta av mig i linne och vika upp byxorna. Nu blev sommarlängtan ännu starkare.

Lunchen bestod av en hårdbrödmacka med gravad lax och en löjromsfylld ägghalva. Påsk light :)


Snart ska grillen tändas för i det här vädret är det självklart att grillat står på menyn. Och jag tror det blir min sommarfavorit - thaichilimarinerad kyckling och krämig pestopasta.


Glöm inte chipstävlingen som finns här, sista dan att tävla är imorgon.

Räkcocktail VV

Alltså vår lilltjej är otrolig på att vända dygnet när vi är ledig nån extradag. Men jag kan erkänna att det är ganska skönt att få sovmorgon, men det är inte kul när det är dags för tidiga skolmorgnar igen. Men nu hör jag att det är påskäggjakts-sugna barn vakna. Så det är bäst att jag påskharen fixar i ordning allt.

Men först ska jag bjuda er på ett viktväktar-recept igen. Den här räkcocktailen gjorde jag i en salladsskål till vår skärtorsdagsbuffé, men jag ger er originalreceptet för två personer så att det blir rätt antal propoints.


Räkcocktail VV (2 portioner 1 pp/portion)
1 dl räkor skalade
1 tomat
2 dl sallad
1 schalottenlök/rödlök
2 klyftor lime
1 msk dill
2 skivor citron

Lägg stimlad isbergssallad i ett litet cocktailglas.
Skär tomatköttet i små tärningar. Finhacka löken.
Blanda räkor och lök med pressad limesaft.
Lägg tomater och räkblandningen på salladen.
Garnera med citronskiva och dill.

Fräscht och gott, precis som en räkcocktail ska vara. Och det blev alldeles utmärkt att blanda ihop allt till en räksallad som passar perfekt på ett buffébord. Jag blandade ner lite dill med räkorna istället för att garnera med den eftersom jag inte hade nån färsk dill.