onsdag 5 mars 2014

Pizzakväll

Nu har vi precis kommit hem från Duved där vi åt god pizza med trevligt sällskap. Rättare sagt så åt Olivia hamburgare, Ida grillkorv o pommes (å så gott det såg ut, jag åt alltid det på restaurang när jag var barn) och alla vi andra åt pizza.

Det var så himla bra för man kunde beställa en liten pizza - perfekt storlek, oftast brukar det bara vara en stor storlek på pizzorna eller så får man beställa en barnpizza. Men här fanns alltså alla pizzor som stor eller liten. Så skönt att inte vara proppmätt efter pizzaätandet. Barnen åt glass o chokladsås till efterrätt så de blev dock väldigt proppmätta.


Nu är det Sveriges mästerkock som gäller innan sängdags och i morgon blir det sista skidda'n för på fredag börjar vi åka hemåt igen innan skola och jobb drar igång.

A room with a view

Vilka härliga dagar vi har! Strålande sol från en klarblå himmel, lite vind och några plusgrader. Kan inte bli bättre! I morse var det dock mulet och blåsigt men strax före lunch sprack det upp till ännu en härlig dag.


Jag jobbar undan lite bloggrelaterade mejl, svarar på en del frågor och förfrågningar och smider planer för våren. Vad tycker ni om mitt kontor? Från mitt jobbkontor hemma har jag en underbar utsikt över Stadsparken i Luleå, men det här slår nästan det. Här får jag ju dessutom sitta ute.

En dator och en kopp te. Vad mer kan man behöva?

Jag har precis dukat bort lunchen som i dag, till barnens stora glädje, var tacos. Ännu en enkel fjällstuge-rätt (tips, tips). Och ikväll blir vi bjudna på pizza på en pizzeria i Duved. Vilken drömdag för Isak. Två favoriter på samma dag. Det är han inte bortskämd med. Så nu håller vi tummarna att de inte har ägg i sin pizzadeg.

Jag tror faktiskt bara att det är på en pizzeria jag har varit med om att de har ägg i pizzadegen och självklart är det ju den som ligger närmast oss hemma i Luleå. Vet ni hur vanligt/ovanligt det är? På ett ställe där jag frågade tyckte han att de som har ägg i degen är lite småkorkade eftersom ägg kan bli dåliga och förstöra hela degen. Det är alltså bättre hållbarhet utan ägg.

Ännu en dag

Efter en god frukost med lite smått o gott har nu övriga familjen tagit på sig skidor och gett sig ut i backarna. Själv ska jag ta en promenad, det lär bli ordentlig backträning och inte som hemma i platta Luleå. Men jag ska försöka ta det lite lugnt för jag är inte helt återställd efter influensan (gissa hur less jag är).


I går hade vi middagsgäster och då bjöd jag på den enkla och goda kötträtten vi åt för någon vecka sedan. Eftersom det inte behövs så många ingredienser är det perfekt bjudmat när man inte har ett fullproppat skafferi och kylskåp som man har hemma.

Vad tror ni det blev till efterrätt? 


Självklart blev det semlor, det är ju bara fettisdag en gång per år.

tisdag 4 mars 2014

Ni missar väl inte

Nä, ni missar väl inte att det är fettisdag idag?
Efter att vi har ätit frukost och jag har skickat i väg övriga familjen ut i skidbacken ska jag baka en omgång semmelbullar så de får nygjorda semlor i en skidpaus. Vilken lyx, va?!


Det viktigaste för att få goda semmelbullar är att det är ordentlig kardemummasmak. 
Visst håller ni med mig? 
Vilken tur då att jag malde jag kardemummakärnor redan när vi var hemma och blandade med sockret. 
För en mortel är nog inte det första som man utrustar ett fjällstugekök med.

Och som vanligt blir det både semlor och vemlor. Vet ni inte vad vemlor är så kan ni klicka här.


Och kom ihåg att inte göra dem för stora! Det är bättre att göra många och små.

måndag 3 mars 2014

Vi drar till fjällen...

….fest hela kvällen! Eller vad är det Markolioo sjunger? Nu har vi i alla fall installerat oss i Åre som välkomnade oss med strålande sol. Så härligt! Nu längtar vi tills i morgon då vi ska ut i backarna, vissa med skidor och andra utan.


Vi firade, att sportlovet nu har börjat på riktigt, med en bastu (varmt o skönt), ett fruktfat (gott o fräscht) och lite Prosecco (bubbligt o festligt).

Nu ska vi duka fram middag så vi hinner äta innan vi ska mysa ner oss i soffan till Familjen Annorlunda.

söndag 2 mars 2014

Salamipaj

Vasaloppsöndagen är här! Är det någon av er som åker vasaloppet? Jag, som inte åker skidor, blir så imponerad över alla de som åker alla dessa mil. Jag nöjer mig med att se dem på tv :) Som jag misstänkte blev det en riktig slöardag i går, få se om vi är mer aktiva i dag eller om vi sparar oss till Åre.

Jag upptäckte att jag har glömt ge er receptet på salamipajen jag gjorde på Alla hjärtans dag i hjärtform och med hjärtan av pajdeg som garnering.


Salamipaj
Pajbotten:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
50 g kallt smör
1 dl kesella
Fyllning:
100 g salami i skivor
1 dl svarta oliver
1 dl soltorkade tomater
Äggstanning:
3 ägg
2 dl crème fraiche mexican chili
1 dl mjölk
salt, peppar (chili och svart)
riven ost

Hacka samman alla ingredienser till degen.
Lägg i en plastpåse i kylen 1 timme.
Kavla eller tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter.
Spara ev. lite deg till garnering.
Nagga botten och låt den stå kallt i minst 10 minuter.
Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 minuter. Låt svalna.

Dela de soltorkade tomaterna i mindre bitar och dela salamiskivorna i kvartar. 
Fördela det tillsammans med oliver i pajskalet.
Strö riven ost över.
Vispa samman ägg, mjölk och crème fraiche. Smaka av med kryddor. Häll i pajskalet.
Lägg ev. på garneringen av pajdeg.
Grädda i 200 grader i ca 30 minuter. Tills pajen fått fin färg och stelnat.


Jag sparade lite pajdeg som jag gjorde hjärtan av som jag la på äggstanningen innan gräddning. Lite snygg och rolig extra effekt. Jag gjorde en lättare variant av pajdeg där man drar ner på smöret och använder sig av Kesella istället. Ni har väl inte missat min sammanställning på olika pajdegar. Klicka här så kommer ni till det.


Dags för frukost och dag-planering!

lördag 1 mars 2014

Varma fyllda baguetter

Vi hade lite som behövde ätas upp innan vi åkte på sportlovsemester, bl.a. skinka, zucchini och god smaksatt crème fraiche. Eftersom vi dessutom hade ett paket bake-off-baguetter passade det ju perfekt att göra en roligare och godare variant av varma mackor.


Varma fyllda baguetter
rökt skinka ca 100 g
1 liten zucchini
1 bit purjolök
2 dl smaksatt crème fraiche 
6 baguetter "bake-off"
riven ost

Skär skinka, zucchini och purjolök i mindre bitar och fräs i smör i en stekpanna. 
Börja med zucchini som behöver längst tid, fortsätt med purjolök och tillsätt skinka sist.
Rör ner crème fraiche och låt allt bli varmt.
Skär ett djupt snitt, som en kil, i bröden. Lägg i fyllningen och strö över ost.
Gratinera i övre delen av ugnen ca 6 min i 225-250 grader.
Servera med sallad.


Så mycket godare än vanliga varma mackor. Ida och Isak däremot valde vanliga varianten med bara skinka och ost istället för detta goda. Jag använde crème fraiche Mexican chili den här gången, tidigare har jag använt Tomat och basilika. Välj din favorit!

Vi kom fram ganska sent till Jämtland igår så vi missade Let's Dance så nu tänkte jag bänka mig framför Tv4Play för en mysstund. Vi är alla rätt sega efter resan och vädret är inte det bästa så det blir nog en slö-dag inne i dag.