fredag 6 september 2013

Jobba-hemma-fredag

Härliga fredag!
I dag blir det en jobb-dag hemma. Ska bli skönt att hinna jobba undan lite mejl för min inkorg är överfull, ska även hinna med att helghandla och göra lite helgfint här hemma. Men det mest spännande i dag är att Ida och Isaks eventuella nötallergier ska utredas. Jag vill veta exakt vilka nötter de inte tål och inte behöva bli livrädd så fort jag ser en nöt. Isak kanske inte ens är nötallergiker men när han var liten och jätteallergisk mot ägg så sa läkaren att det inte är någon idé att testa mot nötter för han ska ändå inte äta det.

Banan på knäckebröd med lite Norrgott och en kopp te = 2 propoints

Men vi börjar med lite frukost! Nya favoritpålägget är banan - gott, mättande och noll propoints. Har ni provat? Jag äter det på knäckebröd men det är även supergott på rostad Lingongrova. Det har varit Olivias favoritmacka sen hon var liten. Det måste ni prova!

Nu ska jag paketera och leverera två långpannekakor - kaka med kanelhavreströssel och blåbärsrutor med kardemummakrisp.

Långpannekakor - snabb-bakat, enkelt och gott
Dags att sätta fart annars är det risk att jag fastnar här vid datorn hela da'n och det var inte riktigt det jag hade tänkt med en hemmafredag.

torsdag 5 september 2013

International Street Market i Luleå

Det är internationell matmarknad i Luleå just nu och alla pratar om den. En massa gott fyller marknadsstånden längs Storgatan och det luktar saluhall. Det finns Serranoskinka, salami av alla de sorter, fudge med alla möjliga smaker och färger, ostar, korvar, krokodilburgare, paella, nötter, oliver, olivolja och hur mycket mer som helst. Väl värt ett besök!


Fudge i olika smaker och härliga färger
Korv, skinka och salami
Parmesan, Manchego, Cheddar och en massa annan ost
Kakor, chokladtårta och godis

I dag fick serranoskinka och salami följa med mig hem, i morgon kommer nog en bit fin parmesan flytta in hos oss.

onsdag 4 september 2013

Tortillapizza med kantareller o zucchini

Dags för bästa stunden på dagen - nersjunken i tv-soffan tillsammans med en kopp te.

I kväll var det dags för första föräldramötet i Idas klass. Kul att träffa de nya föräldrarna, men tyvärr var det många som inte kom. Men det blir nog bra det här, det verkar vara ett bra föräldragäng. Jag hörde talas om fester :) Barngruppen verkar också vara hur bra som helst, varje morgon när vi kommer cyklande så är det nå'tt barn (olika varje dag) som kommer springande och ropar glatt efter Ida. Det värmer mammahjärtat. Kompisar kan man inte få för många av.

Lördagens tjejmiddag här hemma (killarna var på hockey) blev god tortillapizza med valfritt pålägg, jag valde kantareller och zucchini. Barnen valde skinka och ananas.


Tortillapizza med kantareller o zucchini (1 portion ca 8 propoints)
1 tortillabotten
tomatsås
kantareller
zucchini
lite olivolja
salt o peppar
riven ost

Skär zucchinin i bitar och stek dem i lite olivolja tills de blir mjuka. Tillsätt kantarellerna och stek ytterligare ett tag. Salta och peppra.
Bred ut ett lager tomatsås på tortillabotten.
Strö över zucchini och kantareller.
Avsluta med lite riven ost.
Grädda i 225 grader 5-10 minuter.
Ät tillsammans med den goda råkostsalladen.


Så gott det här var! Trots att jag ofta har kantareller i frysen har jag aldrig använt det på pizza. Men det kommer det bli ändring på. Det var lite svårt att räkna ut exakt antal propoints eftersom det kan variera hur mycket man tar av både olivoljan och osten.

tisdag 3 september 2013

Sambal- och ingefäratorsk

Nu är det för kallt att vara fotbollsmamma! Usch vad kallt det blev att stå ute och heja på Isak i kväll. När vi kom hem blev det raka vägen in i en varm dusch och sen en stor kopp te för att försöka få upp värmen. Bara några timmar tidigare satt vi ute och åt surströmming men så fort solen försvinner känner man att hösten är här.

Den här goda maträtten gjorde jag igår och sen använde jag mig av ViktVäktarnas hjälpmedel för att räkna ut hur många propoints en portion är. Himla smidigt verktyg när man gör egna maträtter och inte följer något av ViktVäktarnas alla recept.


Sambal- och ingefäratorsk 4 portioner (4 propints/port)
600 g torsk, eller annan vit fisk
1 röd paprika
1-2 morötter
2 dl fraiche 8%
1 tsk ingefära, malen
0,5 tsk salt
0,5-1 tsk sambal oelek
0,5 fiskbuljongtärning
1,5 dl lättmjölk

Skär fisken i bitar. Skala och skär morötterna i skivor. Strimla paprikan. 
Vispa ihop fraiche, ingefära, buljong, sambal, salt och mjölk i en kastrull. 
Låt det koka upp tillsammans med morötterna. Koka i ca 5 minuter.
Lägg i fisken i grytan. Koka under lock 5-10 minuter. Lägg i paprikan.
Servera med kokt ris eller bulgur (som då självklart ger fler propoints).

Jag brukar ha svårt att komma på goda torskrätter, oftast blir det lax istället. Men det här blev riktigt gott och jag kommer definitivt göra den igen för Olivia, som säger att hon inte tycker om torsk, åt inte hemma idag och gick därför miste om den goda maten. Måste ju visa henne att torsk kan vara gott. Det är inte lätt att göra alla till lags - Isak tycker inte om lax utan vill ha torsk medan Olivia inte tycker om torsk utan vill ha lax.

måndag 2 september 2013

Fläskfilé med skogssvamp

En måndagkväll hemma! 
Kan det bli bättre? Tror inte det. Oj vad jag njuter av att gå hemma i myskläder utan måsten. Nu har jag dessutom gått ner lite i (arbets)tid och det betyder att jag kommer hem i bra tid för att hinna göra middagen i någorlunda lugn och ro. Vilken vardagslyx det är. Det är inte lika roligt när lönen kommer men ett måste för att få vardagspusslet att gå ihop på ett bra sätt.

Igår använde vi oss än en gång av Keldas middagspanna till middag och än en gång blev jag positivt överraskad.
Fläskfilé med skogssvamp
700 g fläskfilé
salt o pepper
1 paket Kelda middagspanna skogsvamp
kantareller

Putsa fläskfilén och bryn den runt om så att den får färg. Salta och peppra.
Ställ in den i 175 grader och stek i ugnen till innertemperaturen är 70 grader.
Låt svalna något, skär i skivor.
---Hit kan du förbereda----
Stek kantarellerna något.
Blanda ihop middagspannan enligt anvisningarna på förpackningen.
Lägg köttet i en ugnsform, häll på såsen. 
Låt allt bli varmt i ugnen (tillsammans med klyftpotatisen).
Strö över kantarellerna och servera till klyftpotatis.


Både för att minimera (stek)fettet (viktväktar-tänk) och för att det är sååå tråkigt att steka saker i stekpanna, så ugnsstekte jag köttet. Himla praktiskt! Jag fixade köttet på förmiddan och sen när vi kom hem på kvällen gick det fort att fixa det sista och det bästa av allt - jag slapp allt stekos.


Jag blir så imponerad över hur goda dessa middagspannor från Kelda är och så himla enkelt. Hela familjen åt med god aptit än en gång. Förra gången provade jag middagspannan med balsamico och rostad vitlök. Kommer ni ihåg?

Matsedel v.36 september 2013

Idag kändes det som höst - grått, ruggigt och fuktigt. Men det är kanske så det ska vara första veckan i september. Jag letade fram Idas mössa och den tog hon tacksamt på sig när vi cyklade iväg i morse.

Igår åt vi än en gång Keldas middagspanna - ett enkelt sätt att snabbt få en smakrik och god middag. Kommer med receptet (ingredienslista) senare under da'n, t.o.m Leif som inte tycker om svamp berömde maten som inte smakade mycket annat än svamp.

Matsedel v.36 september 2013
Må: Torsk och ris
Ti: Korvgryta
On: Köttfärsbiffar med dill och basilika, potatis och sås
To: Chicken à la King och ris
Fr: Stek med ingefära, honung och balsamvinäger
Lö: Kycklingklubbor
Sö: Skinklasagne

söndag 1 september 2013

Råkostsallad

God morgon! Snart lunch men det känns som vi nyss steg upp trots att jag har hunnit en del. Det är konstigt det där med tid.

Även i dag är det en dag full av aktiviteter, hockey, fotboll och kalas står på dagens schema, så jag behöver inte fundera på vad jag själv ska göra. Till veckan börjar älgjakten men Leif ska inte jaga nu första veckan - skönt för varje kväll är uppbokad och det skulle ha blivit tuff att fixa allt själv. September är alltid en hemsk månad med älgjakt, en massa föräldramöten och alla höst- och vinteraktiviteter som drar igång.

Till vår tortillapizzamiddag igår gjorde jag en stor sats råkostsallad som nu blir perfekt att ta fram till middagar kommande vecka.



Råkostsallad 10 portioner (1 propoints/portion)
0,5 kg vitkål
0,5 kg morot
1 röd paprika
1 bit purjolök
Dressing
0,25 dl rapsolja
0,25 dl vatten
0,25 dl vinäger
1 msk socker
0,5 msk örtkryddor
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

Strimla vitkål, morötter, paprika och purjolök.
Lägg alltsammans i en stor skål. Krydda med salt, peppar, örtkryddor och blanda.
Koka upp olja, vatten, socker, vinäger och kryddor.
Slå detta varmt över grönsakerna och sätt på ett tätslutande lock. Ställ i kylen 1-2 timmar.
Hållbar minst en vecka i kylskåp.


Den här salladen påminner om Veckosalladen som jag brukar göra, men jag tyckte den här var godare för det var örtkryddor i den. Jag hade 1 tsk basilika (favoritkrydda) och 0,5 tsk oregano. Det här räcker absolut till fler än 10 personer och då blir det inte ens 1 propoints när man äter denna sallad.

Passa nu på att göra den här salladen så har ni sallad för resten av veckan och kan satsa mer tid och energi på den övriga maten.