torsdag 6 juni 2013

Fläskwok med ananas

En händelserik dag börjar lida mot sitt slut. Redan före åtta satte vi oss i bilen för att åka de ca 13 milen till Ikea, efter att ha gjort av med ett antal tusen på kök och lite annat vände vi hemåt vid tre-tiden. Väl hemma bar det direkt av på examensfest där vi först bjöds på gott vin och god smörgåstårta och sen på god pinocciotårta, småkakor och te. Vi hade en trevlig kväll i solen på altanen....tills Isak ringde och berättade att cykeln var stulen. Suck! Att det ska vara så svårt för folk att veta vad som är mitt och ditt. Så i morgon ska vi ut och leta en gul cykel. Roligare kan man ju ha på en skolavslutningsfredag.

Trots att det var fint väder igår blev det inte grillat, istället blev den en god fläskwok.

Fläskwok med ananas
500 g magert bogfläsk
2 röda paprikor
4 skivor ananas
marinad:
4 msk soja
4 msk olja
2-4 vitlöksklyftor
4 tsk tomatpuré

Blanda ihop marinaden.
Strimla köttet och lägg det i marinaden i minst en timme.
Stek köttet ca 3 minuter.
Tag upp köttet och stek paprikan ett tag.
Lägg ner köttet och ananasen och låt allt bli varmt.


Vi åt woken tillsammans med capellini, dvs tunn spagetti, och det blev jättegott och jag fick tummen upp av alla. Ris passar också bra, men det var jag inte alls sugen på. Köttet hade jag förberett genom att marinera och steka för nån månad sedan när jag hade gott om tid och sen frös jag ner det (och glömde bort det). Perfekt att ta fram nu när vi hade ont om tid. Vill man så kan man tillsätta mer grönsaker i woken, t.ex. zucchini, minimajs, sockerärter eller broccoli.

onsdag 5 juni 2013

Ikeas metod

Är bara in en snabb sväng innan jag går och lägger mig som jag måste göra snart för i morgon ska vi kliva upp tidigt och åka iväg till Ikea i Haparanda. Köksinköp står på agendan. Oj vad många beslut jag  måste ta i morgon...och redan har tagit. Var ska diskmaskinen stå? Ska vi ha samma bredd på alla lådor? Hur många lådor ska vi ha? Vitt eller trä? Inte lätt med min beslutsångest!


Vi hade ju tänkt köpa nytt kök redan för någon månad sedan men eftersom Ikea skulle komma med en helt ny köksserie väntade vi in den. Metod som den heter lanserades i måndags och innan dess hade vi bara sett små smakprov. I måndags kom jag dessutom på en helt ny planlösning som vi nu kör på. Hoppas vi inte ångrar oss.


Har ni några tips vad vi bör tänka på? Vad ska vi absolut inte ha? Vad klarar vi oss inte utan?

tisdag 4 juni 2013

Lax kryddad med italiensk salladskrydda

Nu är det bara en arbetsdag kvar sen har jag semester i 1,5 vecka och då ska mycket roligt hända. Vi ska köpa kök, gå på skolavslutningar men framför allt ska vi till Turkiet. Vi åker tillbaka till Sunwing Side West Beach där vi var i fjol och var så nöjda. Hoppas det blir en lika lyckad semester i år med sol, bad, shopping, mat och mys med familjen. Ida längtar efter Lollo och Bernie, som hon snart ska få träffa igen. Trots att det bara är några dagar kvar så har vi inte börjat packa än - olikt mig. Men jag har i alla fall kollat att vi alla har giltiga pass.

Det är så enkelt att variera laxen med olika kryddningar....och det mesta blir gott. I dag provade jag italiensk salladskrydda.
Lax kryddad med italiensk salladskrydda
4 portionsbitar lax
salt
italiensk salladskrydda
100 g philadelphiaost
1-2 dl grädde

Smörj en ugnsform. Salta ena sidan på laxen och lägg den nedåt.
Salta översidan med italiensk salladskrydda.
Blanda ihop ost och grädde.
Krydda med italiensk salladskrydda och svartpeppar.
Häll/bred blandningen över laxen.
Tillaga i 200 grader i ca 15 minuter.
Servera till risoni.

Salladskrydde-kryddad lax

Lax är verkligen enkelt att tillaga. I dag blandade jag ihop skvättar av grädde och philadelphiaost, kryddade med italiensk salladskrydda, satte in i ugnen och sen hade jag en god middag att servera. Det hade fungerat lika bra med endast grädde, men "man tager vad man haver".

Rabarberkyckling

Vad förvånad jag blev i morse när inte solen sken. Vi har vaknat till strålande sol i minst tre veckors tid. Perfekt bakväder - vilken synd att jag sitter på kontoret hela dan. Och vad har man på sig för kläder när det bara är 10 grader och regnet hänger i luften?! Måste tänka bort shorts, sommarklänningar och sandaler för en dag. 

I söndags gjorde jag en gammal kycklingfavorit som passar perfekt på sommaren eftersom man använder rabarber.
Rabarberkyckling
500 g kycklingfiléer
1 tsk salt
smör
3 dl rabarber
2 dl vispgrädde
1–2 msk honung
2 msk konc kycklingfond
1/2-1 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl hackad gräslök

Dela kycklingfiléerna och rabarbern i bitar.
Salta kycklingen och bryn den i smör i en stekpanna.
Lägg kyckling och rabarber i en ugnssäker form.
Vispa ihop övriga ingredienser (inte gräslök) och häll det i formen.
Tillaga i mitten av ugnen i 225° ca 15 min. Garnera med gräslök. Servera med färskpotatis eller ris.


En lite annorlunda maträtt med rabarber, men den är så god och vi kommer äta den fler gånger i sommar. En bra bjudrätt som man kan förbereda och den blir så vacker med den klippta gräslöken på toppen.

Det går bra för Isak i fotbollen just nu - i söndagens match fick han beröm av tränaren som sa att han var bäst på plan och i gårdagens match gjorde han mål. Så kul! På torsdag är det dags för match igen men då är jag och Leif på Ikea för att köpa kök. Igår satt vi och ritade o planerade köket hela kvällen därav blogg-tystnaden. Ikea släppte ju sin nya kökslösning igår - som vi har väntat! Men nu har vi nog tagit de flesta besluten och vet hur vi vill ha det.

söndag 2 juni 2013

Film- och fikamys

Det är bara jag och Ida hemma så nu har vi dukat upp med moccarutor, popcorn, te och festis och ska lägga oss i soffan och se på film. Ida har valt en gammal julkalender - Ronny och Julia. Kommer ni ihåg den?


Olivia har film-maraton hos en kompis och Leif o Isak har åkt på fotbollsmatch - 15 mil enkel resa. Lär bli en tung hemresa om det blir förlust.


Nej, nu ska jag koncentrera mig på filmen annars tycker Ida att jag är jättetråkig.

Molnmorgon

God morgon! Klockan är halv tio men det är bara jag och Ida vakna, vi har smugit upp och äter frukost framför tv:n - helgmys. Efter flera veckor med klarblå himmel och sol så vaknade vi idag upp till en molnvit himmel utan sol. Känns konstigt, men det var ju det här jag önskade eftersom jag har en del bakjobb som måste göras. Så nu ska jag bara dricka upp teet och sen sätta igång med bakandet.

Gårdagens goda grillmiddag med en ännu godare sallad

Nu när inte solen är framme ska vi nog passa på att äta nå annat än grillat till middag. Är lite sugen på förra sommarens favorit - rabarberkyckling, måste börja använda vår rabarber som håller på att ta över hela trädgårdslandet.

Vad har ni för planer idag?

lördag 1 juni 2013

Jubileumstårta

Under 2013 kommer vi bli 75 000 invånare i Luleå och det ska firas hela året. I dag var det dags för tårta i Stadsparken som Luleå kommun bjöd på. 75 meter tårta serverades och vi i Astma- och Allergiföreningen serverade 5 meter av den tårtan. 2 m hade vi bakat själv och den var utan mjölk, ägg och nötter, dessutom serverade vi 3 m bageribakad Budapestrulle som var utan laktos, nötter och gluten.


Det var väldigt uppskattat att det även fanns allergivänlig tårta, en kvinna kom fram efter tårtkalaset och frågade var vi hade köpt tårtan för den var såå god. Då var det kul att säga att vi hade bakat den själv.


Bagaren den här gången var Carina som hade bakat bottnarna, som hon sen fyllde med hallon och mjölkfri vispad grädde. Sen hjälptes vi åt att bre grädden runt hela tårtan, kavla ut och klä tårtan med hemmagjord sockerpasta, fästa oblaten och spritsa grädden.


Även i dag sken solen från en klarblå himmel och det blev en härlig folkfest med många glada lulebor som åt tårta och såg på alla uppträdanden.