tisdag 30 augusti 2011

LCHF-müsli

På lunchen idag gick jag en långpromenad i sommarvärmen med en kompis. Det var så härligt att få motion och frisk luft samtidigt som vi uppdaterade varandra med det senaste eftersom det var så himla länge sedan vi träffades. Vi ska försöka vara lika duktiga imorgon på lunchen.

Nu är morfar här och hjälper Olivia med matte-läxan samtidigt som mormor ser filmen "Hur många lingon finns det i världen". Har ni sett den? Om inte, gör det! Den är tänkvärd, rolig och sorglig. Hela familjen tyckte om den och det är inte ofta vi alla fem tycker om samma film.
LCHF-müsli
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
0,5 dl krossade nötter
0,5 dl rostade mandelflarn
2 msk kanel
1 tsk vaniljpulver
0,5 dl olja
1 dl vatten


Rör ihop i en skål och låt stå en tio minuter.
Bred ut müslin på bakplåtspappersklädd plåt.
Rosta i ugn på 200° i tio minuter eller tills den fått en gyllene färg.

Äter man enligt lchf så serverar man müslin till fetaste varianten av yoghurt. Vi andra äter den till vår favorit-yoghurt eller fil. Är man van med söta flingor tycker man nog att dessa är för osöta. Men jag som tycker att de flesta flingor/müsli man köper är för söta tyckte att de här var perfekt. Längtar till jag får äta fil imorgon.

söndag 28 augusti 2011

Vit kladdkaka med bär

Även i dag har det varit varmt och väldigt fuktigt, dock ej så soligt. Hela dan har jag trott att det ska komma regn men inte en regndroppe har jag sett. Leif har fortsatt måla huset, bl a under taket som vi har över nya gången till entren. Inte roligt att stå och måla med armarna över huvudet. Dessutom har han målat klart mörkgrått runt dörren så nu hoppas vi att det inte är risk för mer färgstänk så att vi kan ta bort vår byggdörr och sätta dit vår nya fina dörr.

Barnen har vi inte sett till mycket idag, alla har varit hos kompisar. Även Ida var borta några timmar på eftermiddan då hon var hos dagiskompisen Emma och lekte i hennes fina lekstuga. Till middag däremot hade vi två extrabarn när Olivias kompisar ville äta här. Kul!
Vit kladdkaka med bär
2 ägg
2,5 dl socker
2 dl vetemjöl
100 g smör
2 tsk vaniljsocker
250 g bär (tex hallon & blåbär)
2 msk potatismjöl
3 msk florsocker

Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret och rör ner det, mjöl och vaniljsocker i smeten.
Häll i smord och bröad springform.
Blanda bären med florsocker och potatismjöl och klicka ut dem i formen.
Grädda i ca 25 min, 200 C. Obs den ska vara kladdig!

Jag serverade kakan utan någonting till och det gick alldeles utmärkt (men då är jag inte så jätteförtjust i grädde). Men vill man så går det lika bra att servera med grädde eller liknande. Det var en jättegod kaka som var kladdig och seg, som en vanlig kladdkaka brukar vara. Den här kommer jag göra snart igen eftersom den var så god och så enkel att göra.

lördag 27 augusti 2011

Köttfärs- och sparrispaj

Åh vad härligt att vi fick lite värme igen, fast trots värmen har vi inte varit ute så mycket. Men det är ändå härligt med sol och värme. Hela familjen har varit lie sega och trötta efter den första skolveckan. Så i dag har vi mest varit inne och i lugnt tempo gjort olika "måste-grejer", tvättat lite, städat lite, flyttat om lite möbler, bytt några handtag osv. Nu ska den här slöa lördagen fortsätta med en kopp te i tv-soffan och där lär jag bli fast resten av kvällen.
Köttfärs- och sparrispaj
Paj
150 gr smör
2,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
3 dl riven ost
1 krm salt
Köttfärsfyllning
300 gr köttfärs
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Sparrisfyllning
2 smör
2 msk mjöl
1 burk sparris (425gr)
2 dl grädde
1 dl riven ost
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

Paj:
Banda ihop alla ingredienser i en matberedare.
Låt degen vila ca 1 timme i kylskåp.
Platta ut i en pajform. Spara lite till lock.
Nagga och förgrädda ca 10 minuter i 225 grader.
Köttfärsfyllning:
Bryn köttfärs och löksorterna.
Krydda.
Lägg röran i det förgräddade skalet.
Sparrisfyllning:
Smält smöret. Rör ner mjöl.
Blanda i sparrisspadet, grädde och kryddor.
Låt koka ca 3 minuter.
Rör ner sparris och ost.
Häll fyllningen över köttfärsfyllningen i formen.
Täck med lock av pajdeg.
Grädda i 225 grader 20-30 minuter.

Mmm så gott. Isak och Ida vågade inte ens smaka utan valde spagetti och köttfärssås istället. Olivia är inte så förtjust i köttfärs så hon tyckte inte det var någon höjdarmiddag, men åt hellre paj än spatteti och köttfärssås i alla fall. Jag använder sparris alldeles för sällan, varje gång jag använder det tänker jag att jag måste börja använda det mer för det är så gott.

fredag 26 augusti 2011

Sommarsaft

Åh så underbart med fredag, tyvärr är inte vädret lika underbart. Men inte kan vädret förstöra den härliga fredagskänslan ändå.

Brukar ni göra saft av extrakt? Vi kallar det för sommarsaft för varje sommar brukar jag göra minst en omgång sådan saft. Det finns olika smaker t.ex. åkerbär, hallon och apelsin, men jag tycker inte att det smakar det som det enligt flaskan ska vara. Men de är ändå goda. Eller är det bara för att jag blir nostalgisk för även jag drack den här saften på somrarna som barn. Mina barn älskar den här saften och längtar varje sommar tills jag ska göra den.
Åkerbärssmak blev det i år

Man kokar upp vatten och socker, sen låter man det svalna innan man häller i smaksättningen. Jätteenkelt! I år blev det åkerbärssmak, men inte vet jag om det smakar så mycket åkerbär av den.

Smaksättning på väg ner i sockerlagen.

Ikväll blir det köttfärs- och sparrispaj till middag. Det är utan äggstanning så jag tänkte att även Isak och Ida skulle äta av den. Få se vad det tycker om matpaj. Jag tror aldrig de har ätit det förrut för oftast gör jag pajer med äggstanning. När jag var yngre var jag inte speciellt förtjust i mat-paj, utan tyckte att paj det äter man till efterrätt.

torsdag 25 augusti 2011

Ris- och kasslergratäng

Jag, Olivia och Isak har köpt nya mobiltelefoner. Vi har alla köpt likadana och det är rätt bra för då kan vi hjälpa varandra med att hitta saker och ting. För mig som har haft en jättegammal modell utan kamera och utan möjlighet att ta emot mms är det här ett stort framsteg. Nu gäller det bara att lära sig använda alla finesser.

Middagen igår blev en ris- och kasslergratäng av rester. Visst kommer ni ihåg att använda era rester så att vi hjälps åt att minska matsvinnet.
Ris- och kasslergratäng
färdigkokt ris för 4 personer
400 g kassler el liknande
1 purjolök
1 msk olja
1 burk krossade tomater
1 dl chilisås
1 tsk salt
2 krm peppar
2 dl riven ost

Strimla kasslern. Skölj och strimla purjolöken.
Fräs kassler och purjolök i olja i en stekpanna. Häll över krossade tomater. Tillsätt chilisås, salt och peppar.
Häll riset i en lätt smord ugnssäker form.
Fördela den röda röran ovanpå och strö över riven ost.
Gratinera i 250°C, ca 10 min om ris och sås är varmt. Annars gratinerar du i 200 grader 20-25 minuter så att allt hinner bli genomvarmt.

Jag hade kvar ris från en tidigare middag som jag använde dessutom hade jag kvar bacon från potatisvåfflorna och en bit kassler i frysen som behövde ätas upp. Den här gratängen perfekt för lite matrensning.

Rolig läsning en dag för sent

Måndag och tisdag var jag hemma med Ida som var sjuk. Varje dag när posten kom hoppades jag att jag skulle få någon rolig tidning, det brukar ju vara dags för det i slutet av månaden. Det är så mysigt att ta en kopp te och bläddra i recepttidningar och få inspiration och planera. Men ingen tidning dök upp förrän igår, dvs en dag för sent. Igår var jag tillbaka på jobbet och hade fullt upp när jag kom hem så nu får det bli helgläsning istället.


Är det någon som har hunnit hitta nå intressant recept i nån av tidningarna, så kan ni ju tipsa! Det här senaste numret av Laga lätt innehåller bara vegetariska recept. Jag tycker det ska bli spännande att se för vi är lite dåliga på att äta vegetariskt. Men jag skyller det på mina barns allergier, fast det kanske är okunskap. Men jag skulle gärna göra zucchinibiffar eller liknande, men då är det ägg i. Är det nån som har ett ägg- och sojafritt recept på vegetariska biffar?

tisdag 23 augusti 2011

Ajvar-gryta

Ännu en dag hemma med krasslig Ida. Hon har ingen feber, men hostar lite grann och framför allt har hon lite tungt att andas. Dessutom är hon otroligt trött och orkar inte hålla sig pigg och glad en hel dag. Jag räknar med att hon blir ännu gnälligare ikväll än hon var igår för i natt har vi varit vakna i två omgångar och varje gång var vi nog vakna ungefär två timmar. Eftersom storbarnen skulle till skolan i morse blev det inte sovmorgon heller.

Snart börjar älgjakten så det är hög tid att tömma frysen på fjolårets kött. Eftersom jag var hemma även igår hade jag tid att koka en köttgryta till gårdagens middag. Jag passade även på att koka lingonsylt till dagens middag - potatisvåfflor. Så då blev jag även av med en påse lingon från frysen. De kommande två veckorna måste jag ha en ordenlig frysrensning om vi ska ha plats med nå älgkött.
Ajvar-gryta
6 hg grytbitar
1 msk grillkrydda
2 msk vetemjöl
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1,5 dl vatten
0,5 chili
0,75 dl ajvar relish
2 morötter

Blanda mjöl och grillkrydda i en plastpåse. Lägg i köttet och blanda runt.
Skala och dela löken. Ta bort hinnor och kärnor från chilin, hacka fint. Skala och skiva morötterna.
Bryn kött och lök i en stekgryta.
Häll på krossade tomater, vatten, ajvar relish och chili.
Koka i ca 1 timme. Tillsätt morötterna så att de får koka med de sista 20 minuterna (lite beroende på storleken på skivorna).
Smaka av med salt och peppar.
Servera till ris.

En smakrik köttgryta som inte behövde kryddas så mycket mer än med ajvar. Jag och Olivia åt av blomkålsriset som vi hade kvar från i fredags, de övriga åt vanligt ris.