söndag 12 juni 2011

Fördrink av Sommarvin från Kiviks musteri

Vilken underbar dag det var igår. Soligt och varmt men ett par grader svalare än fredagens 30 dessutom fläktade det lite grann så det var riktigt skönt - i skuggan. På eftermiddagen/kvällen åkte vi till syrran eftersom hennes son Lukas hade 7-årskalas. Där bjöds vi på grillad oxfilé, potatisgratäng, sallad, chilistark salsa och till efterrätt var det Pavlova och Zuleika-tårta. Mycket gott! Barnen hoppade studsmatta med vattenspridaren igång under studsmattan, oj så kul det var.

Det är inte varje dag man ser fram emot att tvätta. Men idag gör jag det för jag ska premiärtvätta i min nya tvättstuga, jippi. Få se om jag sen kan torka tvätten ute, det ser nästan ut som att det blir regn idag. Vart försvann det fina vädret?
Till fredagens fördrink använde jag ett sommarvin från Kiviks musteri som jag serverade väl kyld med is och hallon. Kiviks Sommarvin Rabarber Fläder Krusbär är ett halvtorrt fruktvin med en frisk doft av sommarfrukt. Det blev en väldigt god och frisk törstsläckare i sommarvärmen. Det här vinet kan jag tänka mig att köpa fler gånger för att använda som fördrink.
Kiviks musteri sommvarvin
750 ml, 60 kr, alk.halt 8,5% vol

Barnens drink serverades med sugrör, det var mosade hallon och fruktsoda. Ida som inte tycker om kolsyra fick mosade hallon och saft.

fredag 10 juni 2011

Skolavslutningsbuffé 2011

Vilken värme vi har, man kan ju tro att vi är utomlands. Klockan är snart 22 och det är 26 grader varmt och vindstilla. Vi har haft kring 30 grader både inom- och utomhus hela dagen och det har knappt fläktat nå. Det var väldigt varmt att stå i köket och förbereda skolavslutningsbuffén i dag. Jag var lite avundsjuk på barnen som var nere hos mina föräldrar och badade. Fast jag är glad att vi har flyttat ner vårt sovrum till källaren för där är det så svalt och skönt. Igårkväll hade Olivia skolavslutning och idag hade Isak, så nu har de båda ett långt sommarlov framför sig.
På dagens buffe fanns kycklingspett, marinerad fläskytterfilé med sesamfrön, krossad potatis, Jack Daniels Glaze, yoghurt- och thaichilisås, lammfärspaj, kavringsnittar med räk- och laxröra, parmarullar med ost och spenat, honungs- och vattenmelon, grönsaker, bröd, kex och ostar.

Vi började kvällen med en sommardrink.

tisdag 7 juni 2011

Rabarbergrottor med mandelmassa

Då var det dags för arbetsdag igen efter fem dagars ledighet. Det gick förvånansvärt lätt i morse att vakna, väcka alla barn och komma i väg i tid. Det är så skönt när det inte bara är en massa stress och tjat på morgonen. Nu är det bara två arbetsdagar kvar i veckan för på fredag är det skolavslutning och då är jag så klart ledig. Inte vill jag missa en av sommarens mysigaste dagar. På kvällen blir det tradionsenligt en sommarlovsbuffé. Jag håller som bäst på att fundera ut menyn.

Under helgen bakade jag raberbergrottor med mandelmassa. Våra rabarber blir grövre och fler för varje år, så jag måste hitta riktigt många rabarberrecept nu innan rabarbern tar över vår trädgråd.
Rabarbergrottor med mandelmassa
Pajskal
200 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4,5-5 dl vetemjöl
Fyllning
400 g rabarber, tunt skivade
4 msk vatten
1 dl strösocker
100 g riven mandelmassa
Florsocker

Vispa smör, vaniljsocker och socker vitt och poröst.
Tillsätt mjöl och vispa till en smulig deg. Nyp ihop degen med händerna och vänd på lätt mjölat bakbord.
Dela degen i två bitar och rulla varje bit till en 4-5 cm tjock rulle. Skär varje rulle i 10 bitar.
Fodra mazarinformar med degen och fördela mandelmassan på bottnarna.
Lägg rabarberbitarna i en kastrull och häll på vattnet. Koka tills rabarbern börjar mjukna.
Häll i strösockret och rör om.
Dela fyllningen jämt i formarna.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader i 20-25 minuter eller tills de börjar få färg.
Låt svalna på ett galler och pudra med florsocker.

Riktigt gott blev det här men nästa gång smaksätter jag rabarbern med kardemumma så blir det nog ännu godare eftersom rabarber och kardemumma är en perfekt kombination.

söndag 5 juni 2011

Fisksås med cream cheese och gräslök

Även idag har solen lyst men det känns ändå mer som höst än sommar, för det är kallt i luften och bara solen som värmer. Idag har vi tömt och frostat av båda frysboxarna för att sedan lyfta upp dem på plats i vårt nya förråd i nybyggnaden. Man kan tro att vi har byggt förrådet efter frysarna för det blev så perfekt med dem på var sin sida om dörren. Torktumlaren är också på sin rätta plats i nya tvättstugan så nu när gamla tvättstugan börjar tömmas kan Leif fixa med avloppet och vattnet så att jag kan börja använda nya tvättstugan snart.

Vi har två enormt stora plantor med gräslök i trädgårdslandet så igår när vi åt laxbugare gjorde jag en sås med mycket gräslök och ändå syns det knappt att jag tagit något från landet. Jag tar tacksamt emot förslag på vad jag kan använda gräslök till.
Fisksås med cream cheese och gräslök
100 g cream cheese (philadelphiaost) med vitlök och örter
0,5 dl crème fraiche
1 tsk sambal oelek
1 bunt gräslök

Klipp gräslöken.
Blanda ihop alla ingredienser.
Låt stå i kylen ett tag innan servering.

Vi åt den här såsen till laxburgare och det var jättegott. Eftersom man använder cream cheese blir den lite fastare i konsistensen än om man bara har crème fraiche eller gräddfil. Därför passar den extra bra till laxburgare och bröd där man inte vill ha så rinnig sås.

lördag 4 juni 2011

Laxburgare med fetaost

Vaknade upp till strålande solsken men lite senare blev hela himlen svart och det började blåsa och regna men efter ett tag hade stormen dragit förbi och det blev alldeles lugnt och soligt igen. Det blåser ordentligt nu igen men inte lika allvarligt som vid lunchtid. Är så less att det alltid ska blåsa så mycket och inte har vi speciellt varmt heller, när man läser om södra Sverige som har värsta sommarvärmen. Vill också svettas!

Till middag åt vi goda laxburgare som vi stekte istället för att grilla eftersom det blåste så mycket och det såg nästan ut som att det skulle börja regna också. Ida hade en kompis här före middagen och hon frågade om han ville äta fisk-hamburgare här. Han sprang hem och frågade om det var ok, sen kom han tillbaka jätteglad och sa att han vill inte ha lök och dressing bara ketchup på hamburgaren. När vi då sa att det var fiskburgare och inte hamburgare vi skulle äta dröjde det inte länge förrän han gick hem och inte kom tillbaka.
Laxburgare med fetaost
400 g laxfilé utan skinn och ben
100 g fetaost
2 tsk potatismjöl eller 1 st ägg
Flingsalt, efter smak
Nymalen svartpeppar, efter smak
Smör till stekning

Skär fisken i grova bitar.
Lägg bitarna i en skål och kör hastigt med en handmixer. Låt det inte bli en alltför slät massa.
Tillsätt smulad fetaost, ägg eller potatismjöl och smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.
Forma till biffar med blöta händer.
Stek i medelvarm panna med smör cirka, 4 minuter på varje sida.
Laxburgare, dressing, bulgur och grönsaker. Mums!

Det här blev jättegoda laxburgare som alla åt av t.o.m Isak. Han tyckte det smakade fiskpinnar och det är det bästa betyget man kan få när det gäller fisk. Jag använde, så klart, potatismjöl istället för ägg. Antingen kan man äta laxburgarna med bröd, dressing och grönsaker eller så kan man äta bulgur istället för bröd. Jag gjorde en jättegod fiskdressing/sås med gräslök och philadelphiaost som passade perfekt till fisken.

fredag 3 juni 2011

Köttgryta med curry och tomat

Idag har det varit shorts-väder, det har inte varit många såna dagar i år. Men nu hoppas vi att resten av sommaren blir solig och varm. Vi älskar att fika och äta ute, och i dag kunde vi sitta ute och fika på eftermiddagen. Men när det var dags att äta blev det lite mulet och eftersom att det blåser var det inte speciellt skönt ute så middagen satt vi inne och åt.

På förmiddagen var jag och Isak på stan och köpte examenskläder åt honom, så nu är det äntligen fixat. Tänk att det bara är en vecka kvar till sommarlovet och 11 arbetsdagar till min semester.
Köttgryta med curry och tomat
smör eller margarin
1-2 tsk curry
1 krm cayennepeppar
500 g grytbitar
svartpeppar
salt
1 lök
4-5 dl köttbuljong, fond eller tärning
0,5 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 dl rödvin
1 paprika

Smält smöret, strö i curry och cayenne och rör om.
Tillsätt köttet och bryn det. Mala över peppar och salt efter behag.
Klyfta löken och tillsätt den till grytan.
Späd med ett par dl buljong. Lägg på lock och låt sakta puttra i 30 min, späd efter hand med mer buljong om det behövs.
Rör i tomatkross, tomatpuré och rödvin, låt små koka ytterligare 20-30 minuter, tills köttet är mört.
Skär paprikan i strimlor och tillsätt i grytan, smaka av med salt och peppar. Koka ytterligare några minuter.
Servera med bulgur eller ris och små skålar med ananas, grönsallad och gurkstavar.

Det börjar bli tjatigt att alltid berömma köttgrytor men det är verkligen en storfavorit hos oss där alla äter mycket. Curry är en annan favorit hos barnen så det här kunde ju inte bli fel.

torsdag 2 juni 2011

Kladdkakemuffins med fyllning

Jag har sagt det förut och jag säger det igen - Det är tur att vi får gäster ibland så att vi tar oss tid att städa ordentligt. Igårkväll städade jag till nästan midnatt och har fortsatt idag. Nu är det i alla fall i stort sett dammfritt. Var sak på sin plats, är det däremot inte, det fungerar inte med tre vakna barn. När det är dags för besök så är det inte bara städning som behövs då måste man baka nå riktigt gott också. I dag blev det en ny variant av kladdkakemuffins.
Kladdkakemuffins med fyllning
Muffins:
4 ägg
5 dl socker
4 tsk vaniljsocker
1 krm salt
8 msk kakao
3 dl mjöl
200 g smält smör
Fyllning:
100 g smör
2 tsk vetemjöl
4 msk socker
4 tsk kakao
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde

Muffins:
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner det i äggblandningen tillsammans med det smälta smöret.
Rör till en slät smet.
Klicka smeten i mazarinformar, antingen av aluminium eller papper.
Fyll formarna till ungefär hälften.
Grädda i 10-12 min i 200 grader.
Fyllning:
Smällt smöret i en kastrull. Tillsätt mjöl, socker och kakao. Rör om till en slät smet.
Häll i mjölk och grädde och koka i hop tills det tjocknar, ca 5 min, och låt det svalna något.
Häll det sedan i formarna över de kalla(svala) kakorna (inte så det täcker hela kakan utan lämna en liten kant runt om).

Kladdkakor är väl bland det bästa som finns, eller hur? Den här kladdkakan i muffinsform med fyllning är inget undantag. De är farligt goda direkt från frysen och det är inte bra för då är det alldeles för enkelt att tjuvta.