måndag 7 mars 2011

Matsedel v.10 mars 2011

Ny vecka och dags för en ny veckomatsedel! Jag har planerat veckan i stort, men det viktigaste den här veckan det är väl att hinna med att äta semlor imorgon på fettisdag:)
Matsedel v.10 mars 2011
Må: Kött- och grönsakswok och ris
Ti: Morotssoppa med ingefära. Semlor till efterrätt
On: Köttfärs
To: Fisk
Fr: Vapianopasta med salami och ruccola
Lö: Kycklinggryta med rödvin, basilika och timjan
Sö: Gryta

Limefilé

Måndag igen och nu är det slut på sportlovet för mina stora barn, men i dag är jag och Ida hemma istället. Jag är fortfarande sjuk (inne på femte veckan) och Ida hade en hemsk hosta i natt. Smittad av mig? Så i dag ska vi ligga i soffan och titta på film hela da'n och inte göra nånting mer än nödvändigt.

Fick tag i billig fläskytterfilé som jag tillagade tillsammans med lime, som behövde användas upp.
Limefilé
500 g fläskfilé eller fläskytterfilé
1 tsk salt
1dl vatten
2 dl crème fraiche
2 msk konc kalvfond
1/2 – 1 tsk sambal oelek
1 tsk soja
1 msk honung
strimlat skal och pressad saft av 1 lime

Skär köttet i skivor och krydda med salt. Bryn dem i smör i en stekpanna.
Vispa ihop vatten, crème fraiche, kalvfond, sambal oelek, soja, honung, limeskal och saft i en låg vid gryta.
Lägg i köttet och låt det puttra ca 5 min.
Servera med bulgur eller ris och frästa grönsaker.

Jag använde 1 dl crème fraiche och 1 dl havregrädde i såsen dessutom hade jag 1 tsk sambal eftersom vi tycker om lite starkare mat. Nästa gång använder jag lite mindre lime och honung.

lördag 5 mars 2011

Ikväll hejar vi på Jenny Silver

Ikväll är det Melodifestivalens Andra chansen och vi är laddade. Är ni? Ni ser väl vem vi hejar på.
Something in your eyes

Redan i första deltävlingen i Luleå när vi såg Jenny Silver live tyckte jag att hon var bäst och väl värd en plats i finalen. Olivia tyckte att hon var näst bäst efter Danny. Tyvärr tyckte inte tillräckligt många som vi. Så ikväll får vi heja riktigt noga.

Vilka vill ni ska gå vidare till finalen?

Kyckling ayam

Ännu en dag med strålande sol, men jag kommer nog mest att sitta bänkad framför TVn. På dan är det alpint, skidskytte-VM och famför allt skid-VM och sen ikväll är det Andra chansen i Melodifestivalen.

Vilken härligt dag vi hade igår, solen sken men tyvärr blåste det ganska rejält. Vi packade ner korv och festis och tog oss ut på isen. Där höll vi nästan på att blåsa bort men barnen tyckte det var roligt att vara på den blanka klara isen. Efter ett tag gick vi upp till mormor och morfar där vi grillade korv och åt ute, för första gången i år. Sen gick vi in och såg skidstafetten som resulterade i ett VM-silver innan vi fikade go'-fika. Till middag blev det kyckling som oftast på fredagar.
Kyckling ayam
1 kg kycklingfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 krm koriander
3 krm ingefära
3 krm spiskummin
1 tsk salt
1 msk brun farin
1 msk soja
2 msk tomatpuré
4 msk vatten

Dela de tinade kycklingfiléerna på längden. Hacka löken grovt. Lägg i en ugnsform.
Blanda kryddor, pressad vitlök, soja, tomatpuré och vatten i en skål.
Häll marinaden i ugnsformen över kyckling och lök, rör om.
Låt stå i kylen minst en timme. Rör om efter halva tiden.
Ställ formen i 200 grader tills kycklingen är färdig, ca 30 minuter. Pensla med skyn ett par gånger och vänd även kycklingen efter halva tiden.
God kyckling som sköter sig själv i ugnen. Vi åt den tillsammans med wokgrönsaker blandade med ost, yoghurt+thaichilisås, sallad och risoni eller bulgur.
Kyckling, lök och marinad redo för ugnen.

fredag 4 mars 2011

Semmeldax

Idag tog jag ledigt från jobbet för att vara med mina sportlovslediga barn och vi har sån tur med vädret. Plusgrader och strålande sol, så nu ska vi ut på isen och ta med korv för att grilla till lunch. Härligt!

På tisdag är det fettisdag och den stora semmeldagen, men de flesta har väl redan tjuvätit en eller flera semlor redan. På söndag ska vi baka semlor. Här finns lite olika semmel-recept. Kanske är dags för dig att prova nå nytt?

Semlor, traditionella med mandelmassa och grädde.

Isak fyller bullen med mjölkfri vaniljsås och kallar det för Vemlor.

Chokladsemlor är inget för den traditionella, kakao i degen och i grädden och chokladbitar i mandelmassan.

Semmelrutor är bra att göra om man är många.

onsdag 2 mars 2011

Vingryta

I dag har jag varit på utbildning hela dagen, det i kombination med att jag sover dålig på nätterna pga hostan gör att jag är jättetrött nu. Helst skulle jag vilja gå och lägga mig trots att klockan bara är sju. Ida har precis somnat och det ser så skönt ut. Jag var så trött så jag glömde att ta kort på dagens mat :( som var en gryta som jag förberedde redan i söndags och värmde på i dag till middag och åt tillsammans med ris.

Nu tror jag att jag ska försöka ta mig ut på en promenad så jag får lite frisk luft, förhoppningsvis piggnar jag till lite av det. Fast då missar jag ju "Halv åtta hos mig", men det får jag stå ut med för en gångs skull.

Vingryta
6 hg fläskkött, t.ex fläskkarré eller skinkstek, i bitar
1 msk strösocker
1 gul hackad lök
1 finhackad vitlöksklyfta
3 dl rödvin
2,5 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
Salt o Peppar

Bryn köttet lite åt gången i en stekpannan, flytta över allt till en strörre gryta.
Tillsätt socker, lök, vitlök, vin och vatten.
Koka köttet i 30-60 min. Slå på mer vatten om det kokar bort.
Tillsätt grädden, koka några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Det blev en väldigt god smak på den här grytan som påminner jättemycket om den vinmarinerade köttgrytan som jag brukar göra. Men i den använder jag grytbitar av älg istället för fläskkött.

tisdag 1 mars 2011

Morotsröra

I utbyggnaden har det äntligen kommit upp mellanväggar så nu består utbyggnaden av 4 rum istället för ett stort. Det är så spännande att komma hem från jobbet och se hur mycket de har hunnit. Det fina vädret fortsätter...vilket sportlovsväder. Vad synd att vi inte är lediga hela familjen och kan vara ute och njuta. Just nu är Isak och Leif på hockeyträning och Olivia ska sova hos mormor och morfar, så det är bara jag och Ida hemma, hon leker att hon bakar semlor. På söndag ska vi baka semlor på riktigt för nästa tisdag är det fettisdag.

Till steken med ingefära, honung och balsamvinäger gjorde jag en enkel morotsröra.
Morotsröra
4 morötter
1 dl matyoghurt
2 cm färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
Flingalt och nymalen svartpeppar

Skala och koka morötterna mjuka.
Mixa dem tillsammans med yoghurt, riven ingefära och krossad vitlök till en slät röra.
Smaka av med flingsalt, svartpeppar och ev. lite timjan.

En lite annorlunda sås/dressing/röra men väldigt god till kött. Jag tyckte att den smakade en aning för mycket vitlök så nästa gång tar jag nog lite mindre.