måndag 31 januari 2011

Bananmuffins med kanel

Kände att jag var tvungen att prova min nya muffinsform med plats för sex solros-muffins. Eftersom vi hade bruna bananer så gjorde jag bananmuffins som jag kryddade med kanel. Blev riktigt saftigt, gott och fint. När jag använder silikonformar smörjer jag dem ganska ordentligt med fett innan jag häller i smeten. Om formarna är så veckiga som de här får man vara noga så att smöret kommer in över allt. Är man noga så fastnar det ingenting och kakan/muffinsen får ett vackert mönster.
Fint solrosmönster
Bananmuffins med kanel
50 gram smör
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
2 mogna bananer
0,5 dl mjölk

Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, bakpluver, vaniljsocker och kanel, rör ner i smeten.
Tillsätt matfett och mosade bananer, häll i mjölken.
Häll smeten i muffinsformar, fyll till tre fjärdedelar ungefär.
Grädda 10-15 minuter i  200-225 grader lite beroende på muffinsformarnas storlek. Lägre värme och längre tid om du gör stora muffins.
Fyllda till tre fjärdedelar ungefär
Som vanligt när man bakar med banan så blev de saftiga och goda. Kanelsmaken passar jättebra ihop med bananerna.
Färdiga att vända upp o ner och hoppas att formarna är
smorda ordentligt så att ingenting fastnar.

söndag 30 januari 2011

Muffinsformar på rea

Nu var det länge sedan jag gjorde ett inlägg, men jag har inte haft tid. Jag har haft en jättebra helg. Det började i fredags med en After work med jobbet. Det var en hyfsat god buffé, buffé är ju alltid buffé. Som oftast åt jag bara det kalla och struntade i varmrätterna. Jag åt bl.a. lufttorkad skinka, ägg, skagenröra, tomat- och löksallad, oliver, tunnbrödssnittar, ost o kex, melon och vindruvor. Det blev inte så sent för nån av oss och det var skönt så man inte behövde känna sig som en svikare när man gick tidigt. Jag promenerade hem i underbart väder, nollgradigt och vindstilla. Sen hann jag mysa lite med storbarnen till Let's Dance innan det var dags att sova.
Muffinsformar i papp och silikon och drickglas/flaskor till sommaren

På lördag var jag och Olivia på stan och gjorde en massa fynd, halva reapriset på en massa saker. Vi köpte kläder, hårband och självklart fyndade jag köksgrejer också bl.a. muffinsformar både i silikon och fyrkantiga i papp. Silikonmuffinsformen har jag provat idag till bananmuffins och de blev jättebra och fina. Vi hann även med en fikapaus mitt i alla rea-shopping. Det var en såå mysig eftermiddag med min äldsta dotter. På kvällen var hela familjen utom Ida på hockey, tyvärr var det en dålig match som Luleå förlorade. Så typiskt när jag väl tar mig i väg på hockey.

Nu ska vi äta söndagsmiddag - helstekt marinerad fläskfilé och potatisgratäng. Mums!

onsdag 26 januari 2011

Ugnsomelett med köttfärs- och osttäcke

Nu hoppas jag Ida är tillräckligt frisk för förskolan. Idag har hon verkat lite rastlös och underaktiverad så det är väl ett gott tecken på att hon börjar bli frisk. Hon hostar lite fortfarande men det är mycket mindre nu och hon sover dessutom hela nätterna. Så imorgon blir det jobb för mig och förskola för henne. Olivia däremot stannar hemma en dag till med sin förkylning, men jag hoppas det blir skola för henne på fredag. Sen kanske jag kan skriva om lite annat än dessa sjukrapporter som jag nu tråkar ut er med.
Ugnsomelett med köttfärs- och osttäcke
Omelett:
6-8 ägg
2 dl grädde
1-2 tsk basilika
örtsalt
peppar
Köttfärsröra:
4 hg köttfärs
2 msk tomatpure
2 dl krossade tomater
kryddor
Grönsakstäcke:
2 tomater
1 paprika
1 lök
Osttäcke:
2 dl crème fraiche
2-3 dl riven ost
svartpeppar

Köttfärsröra:
Stek köttfärsen. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater och kryddor.
Den får inte bli för blöt för då blir omeletten för vattnig.
Låt den stå och puttra medans du gör omeletten.
Omelett:
Vispa ihop ägg, grädde och kryddor.
Smörj en ugnsform (20x30 cm) och häll i äggsmeten.
Grädda i 200 grader 10-12 minuter tills omeletten har stannat något och fått lite färg.
Täcke:
Bred ut köttfärsröran på omeletten.
Skiva tomater, paprika och lök och lägg på köttfärsen.
Blanda ihop crème fraiche, riven ost och kryddor. Bred det över köttfärs och grönsaker.
Gratinera i 225-250 grader i 10-15 minuter tills osten fått lite färg.
Ät tillsammans med sallad.
Gör en egen god köttfärsröra med dina favoriter, t.ex chili, vitlök eller lök. Den som är här i receptet är en snabbvariant. Men det viktiga är att den inte blir för vattnig. Vill ni äta LCHF så struntar ni i tomater, lök och paprika och tillsätter kanske zucchini istället.

tisdag 25 januari 2011

Morotsfrallor

Åh vilken härlig vinterdag det har varit i dag. Träden och allt annat var alldeles vitt och solen sken så vackert. Men tyvärr håller vi oss inne eftersom Ida fortfarande är förkyld och jag vill inte att hon ska andas in den kalla luften.

Vet ni varför morötterna är billiga nu? Känns inte riktigt som att januari är morotssäsong. Jag passar i alla fall på att köpa morötter när det är billigt, de är så användbara till allt möjligt. Råriva och blanda med t.ex. äpple eller russin, använda i köttgrytor eller köttfärssås eller baka med. Så i dag bakade jag och Ida morotsfrallor.
Morotsfrallor
1 pkt jäst
5 dl mjölk
0,5 dl olja
1 dl linfrö
1 dl sesamfrön
1 tsk salt
0,5 dl brödsirap
3 morötter (finrivna)
ca 12 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke.
Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader, och rör ut jästen.
Tillsätt linfrön, sesamfrön, salt, olja, sirap och de rivna morötterna.
Tillsätt mjöl så att degen blir klibbfri men inte för torr.
Arbeta degen ordentligt 5-10 minuter. Låt jäsa 30-40 min under bakduk.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Dela degen i 20-30 lika stora delar och forma till runda frallor.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa med bakduk 30 min.
Grädda i 225 grader ca 10 min.

Gjorde dubbel sats och den jäste väldigt bra.
Jag använde hälften havremjölk och hälften vatten istället för mjölk för att göra dem mjölkfria. Goda saftiga frallor som blir perfekta att använda till picnic-mackor om det börjar bli varmare så att man kan vara ute lite mer.

Korv i ugn med röd pesto och mozzarella

Ännu en dag hemma med Ida som hostar. Hon är feberfri men det märks att hon inte är riktigt frisk för i går såg hon film nästan hela dan och en frisk Ida har inte tålamod till det. Tyvärr är det lite väl kallt idag annars hade det varit skönt att gå ut en sväng och se hur Idas hosta hade reagerat. Men nu när det är minus 15 stannar vi nog inne så hon slipper andas in den kalla luften. Ida älskar att baka, så jag funderar på om vi ska orka göra det på eftermiddagen.

Igår till middag helstekte vi falukorv i ugn och åt tillsammans med potatisklyftor. Olivia och Isak har alltid älskat all korv men nu är inte korv nån favorit, får de välja äter de hellre andra saker. Ida har faktiskt aldrig varit speciellt förtjust i korv. Ovanligt för att vara barn men jag är glad att de har lite bättre smaklökar än att tycka att korv är det godaste som finns.
Korv i ugn med röd pesto och mozzarella
1 falukorvring
2 bollar mozzarella
röd pesto

Skär korven i skivor, men inte helt igenom.
Skiva mozzarellan.
Bred pesto på båda sidorna av varje mozzarellaskiva och sätt sedan ner osten i korvskårorna.
Sätt i en ugnsform och tillaga i 175 grader ca 20 min.
Servera till potatisklyftor och sallad.

Potatisklyftorna kan du tillaga i 200 grader i 10-15 minuter innan du sänker värmen och sätter in korven också. Eftersom Isak inte tål ost gjorde jag en mjölkfri korv-variant till honom, där jag fyllde skårorna med ketchup och äppel-skivor. Det här är ett bra sätt tycker jag att göra korvmiddagen lite roligare.

måndag 24 januari 2011

Matsedel v.4 januari 2011

Hela förra veckan hostade Ida lite, framför allt när hon precis hade lagt sig. Eftersom hon var pigg i övrigt var hon på förskolan hela veckan. Men i helgen blev hon lite sämre, nu har hon en hemsk hosta hela dagarna och nätterna och det rinner från näsan. Tack o lov är hon feberfri så hon är ganska pigg i alla fall. Men vi är hemma och tar det lugnt och hoppas att hostan är på väg bort.

Matsedel v.4 januari 2011
Må: Korv i ugn med röd pesto och mozzarella, potatis
Ti: Kycklingchili, ris och stekta tortillastrimlor
On: Lax
To: Köttfärsomelett
Fr: Ev. After work för mig
Lö: Fläskytterfilé
Sö: Köttgryta

söndag 23 januari 2011

Kycklingpaj med fetaost

Igår var jag på Lenas 50-årsfest och hade jättekul med god mat och trevligt sällskap. Jag stannade inte så länge, jag hade ju ett helt tomt och tyst hus som väntade på mig. Så vid midnatt tog jag en nattpromenad hem. Så skönt att få frisk luft och en promenad innan det var dags att sova. Leif och Isak var på hockeyläger i Övertorneå och Olivia och Ida sov hos mormor och mormor så jag sov helt ensam i natt. Det var väldigt skönt att få vakna av sig själv och inte bli väckt av något barn som tycker det är morgon.

I fredags när jag gjorde kycklingpaj hade jag ägg, fetaost, soltorkade tomater och smaksatt crème fraiche som behövde användas upp så då var det inte så svårt att välja smak på pajen...man tager vad man haver.
Kycklingpaj med fetaost
Pajdeg
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
3 msk vatten
Fyllning
4-5 hg kycklingfilé i småbitar
70 g färsk spenat
2-3 soltorkade tomater i bitar
150 g fetaost i bitar
Äggstanning
4 ägg
2 dl crème fraiche Franska örter
1 dl mjölk

Blanda ihop smör och mjöl i en matberedare, kör till smulor. Tillsätt vatten och kör ett tag.
Låt pajdegen vila i kylskåp ca 30 min.
Sätt pajdegen i en pajform och nagga. Förgrädda i 200 grader i 10 min.
Stek kycklingen krydda med salt, peppar och örtkryddor.
Tillsätt spenaten när kycklingen är färdigstekt och låt steka med en kort stund så att lite vätska försvinner från spenaten.
Fyll sedan pajskalet med kyckling, spenat, soltorkade tomater och fetaost.
Vispa ihop ägg, crème fraiche och mjölk.
Häll det i pajskalet.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 min tills äggstanningen har stannat.
Låt svalna något så att smakerna kommer fram. Servera sedan tillsammans med sallad och svarta oliver.

Smakrik och god paj med smaker som jag älskar. Eftersom Leif inte tycker om oliver hade jag dem på sidan om istället för i pajen, annars hade de passat perfekt i den här pajen. Vill man kan man använda vanlig crème fraiche och krydda med t.ex frysta örtkryddor.