måndag 16 mars 2009

Äppelkaka med mandelmassa

Igår blev jag sugen på äppelkaka dessutom hade jag mandelmassa i kylen som behövde användas upp, så det blev en äppelkaka med mandelmassa. Till Isak gjorde jag en äppel-smulpaj.
Äppelkaka med mandelmassa
200 g mandelmassa
150 g smör el margarin
1 dl socker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
4 äpplen, 1 rivet och 3 skivade
kanel
.
Riv mandelmassan. Blanda ner smöret i mindre bitar. Rör till en jämn smet.
Rör ner sockret och ett ägg i taget.
Skala och riv ett äpple och blanda ner i smeten.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
Häll i smord och bröad liten långpanna eller liknande.
Skala och skiva ca 3 äpplen som du fördelar över smeten och trycker ner lite.
Strö kanel över alltihop.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 35 min.
Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

söndag 15 mars 2009

Amerikansk fläskfilé

Igår åt vi Amerikansk fläskfilé som jag hade blivit rekommenderad att göra med orden "Jag har överträffat mig själv ikväll! Alla är lyriskt, lyckligt mätta!" Det var en god smak men lite väl sött för min smak eftersom det var ganska mycket lönnsirap i såsen. Isak och Ida tyckte inte alls om det, Ida som äter det mesta spottade t.o.m. ut maten. Det händer inte ofta. Jag tycker om idén med att göra allt i samma form, men nästa gång har jag nog någon annan smaksättning eller minskar ner på lönnsirapen.
Amerikansk fläskfilé
potatis
fläskfilé
salt
peppar
2 dl grädde eller mjölk (jag använde mjölkfri matlagningsgrädde)
Sås
1 dl lönnsirap
2 tsk maizena
2 msk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
tabasco
.
Skiva potatisarna, inte jättetunt. Bre ut dem i en smord långpanna.
Salta, peppra och häll över grädde eller mjölk.
Baka i ugn, 200 grader ca 40-50 min beroende på potatisens tjocklek.
Helstek under tiden fläskfilén eller vilken filé som helst i en stekgryta så den blir nästan genomstekt. Man känner om man trycker på den att den blir stum. Salta och peppra.
Skär i cm-skivor, det gör inget om de är lite för rosa, de ska in i ugnen.
Ta ut potatisarna när de är mjuka. Bre ut filéskivorna över potatisen. Häll över stekskyn.
Sås
Koka ihop lönnsirap, maizena, pressad vitlöksklyfta, balsamvinäger och ev. lite tabasco tills det tjocknar.
Skeda såsen över köttskivorna och sätt in alltihop i ugnen ca 5 minuter. Ta lite längre om köttskivorna var rosa.

torsdag 12 mars 2009

Hamburgerbröd

Idag gjorde jag hemmagjorda hamburgare och hamburgerbröd till middag. Bästa berömmet var från Olivia som sa att det var jättegott. Hon som vanligtvis inte tycker om köttfärs. Sallad, tomat, gurka och creme fraiche&thai-chilisås-dressing var de tillbehör vi hade.

Hamburgerbröd
0,5 pkt jäst
2 dl mjölk
1 msk olja
0,5 msk socker
0,5 tsk salt
5 dl vetemjöl
Sesamfrön
Smula ner jästen i en degbunke, ljumma mjölken til 37 grader. Häll på och rör ut jästen.
Tillsätt oljan, saltet och sockret.
Tillsätt mjölet och arbeta snabbt ihop degen.
Låt jäsa i bunken ca 30min till dubbel storlek.
Ta upp på bakbord och form till 6 st runda bollar, platta till dom till ca 2 cm höga rundlar, platta till något mer runt om kanterna.
Lägg på plåt med bakplåtspapper, pensla med mjölk & strö över sesamfrön.
Grädda på en gång ca 10 min 225 grader.
Låt svalna på galler och skär dom sedan mitt itu. Färdiga att ätas!

Köttfärsen till hamburgarna kryddade jag med chilisås, torkad basilika, riven lök, salt och peppar.

tisdag 10 mars 2009

Mustig och söt köttgryta

Idag gjorde jag en köttgryta, till den åt vi potatismos, broccoli, tomat, gurka, sharonfrukt. Köttgrytan var riktigt god men det blev mycket disk - stekpannan, olika kastruller till såsen, grytan, potatisen och broccolin, potatispress, durkslag osv. Mustig och söt köttgryta
ca 6 hg benfritt kött av bog eller ytterlår
0,75 tsk salt
1 krm svartpeppar
0,5 st gul lök
1 st vitlöksklyftor
1 st morot
50 g rotselleri
0,5 st röd spansk pepparfrukt
1 msk smör
1 msk neutral olja
0,5 st kanelstång
1 st litet lagerblad
0,5 dl strösocker
0,5 dl balsamvinäger
2,5 dl vatten
2,5 msk koncentrerad kalvfond
1 msk maizena majsstärkelse

1. Ansa och skär köttet i 4x4 cm stora bitar.
2. Skala och hacka lök och vitlök, skala och tärna morot och selleri. Kärna ur och finhacka pepparfrukten.
3. Hetta upp hälften av vardera smör och olja i en gryta. Salta, peppra och bryn köttet i omgångar och ta upp efter hand.
4. Tillsätt resten av smör och olja och fräs grönsaker och kryddor ett par minuter.
5. Tillsätt köttet och rör om. Ställ åt sidan.
6. Smält sockret i en stor kastrull på medelstark värme tills det är ljusbrunt. Passa noga. Dra kastrullen åt sidan och häll i balsamvinäger, vatten och fond.
7. Koka upp under omrörning tills sockret smält i botten.
8. Häll såsen över köttet. Lägg på lock och låt sjuda ca 1 timme tills köttet känns mört.
9. Rör ut majsstärkelsen i vattnet (lika delar vatten som majsstärkelse) och rör ner i den sjudande grytan. Koka upp under omrörning.

måndag 9 mars 2009

Tacofisk

Tillbaka till vardagen, barnen på skolan och Leif på jobbet. Idag försökte jag få barnen, framför allt Isak, att tycka om fisk. Jag gjorde tacofisk och potatis, de fick dessutom äta tacochips till. De tyckte den var "sådär", men det tar jag som beröm.

Tacofisk
400 g fiskfilé, t ex sej eller torsk
1 tsk salt
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 dl tacosås, medium eller hot
2 dl riven ost
15-20 tortillachips

Tina fisken om den är fryst. Salta och vik ihop fiskfiléerna om de är tunna.
Lägg dem i en smord ugnssäker form.
Blanda grädde, tacosås och ost. Häll över fisken. Krossa chipsen och strö över.
Stek fisken i mitten av ugnen i 225°ca 25 min.
Servera med kokt potatis eller ris.

Jag krossade 10 chips och la på dem direkt. Sedan krossade jag 10 till och la på dem när det var 10 min kvar, så att de inte skulle hinna bli lika mjuka. Nästa gång tar jag nog dubbel mängd tacosås eller en starkare variant.

söndag 8 mars 2009

Fillimpa

Nu är vi hemma igen efter vårt sportlovsfirande. Barnen har verkligen haft SPORTlov, de har åkt slalom nästan varje dag.

Till middag idag stekte vi kycklingfiléer som sedan kokade klart i lite thaichilisås, soja och vatten. Till det gjorde jag en god bulgursallad. Tidigare i dag bakade jag fillimpor som innehåller bikarbonat och bakpulver istället för jäst. Har varit sugen på dem ett tag men det är först nu jag har lyckats baka dem. Jag bakade dem i en liten långpanna och skar dem sedan till limpor. Vill man kan man använda avlånga sockerkaksformar istället.
Fillimpa
1 l filmjölk
3 dl sirap
2 msk brödkryddor
4 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2 l Rågsikt

Blanda alla ingredienser, mjölet sist.
Smöra och mjöla en liten långpannan.
Lägg i degen/smeten, platta ut så gott det går.
Grädda i 100 grader 45 minuter. Höj till 150 grader och fortsätt grädda i 60 minuter.

lördag 7 mars 2009

Sportlov

I veckan firar vi sportlov i Jämtland och det provas inga nya recept tyvärr.

Olivia tyckte att baguetterna vi åt när hon var borta en gång såg så goda ut, så det åt vi till lunch en dag. Lax med pesto har vi också ätit.

Vår familjefavorit kotlettrulle bjöd vi på till middag för någon dag sedan. Och även här uppskattades den. Till efterrätt gjorde jag en äppelsmulpaj.

Leif bjöd på sin favorit, laxcannelloni och till det gjorde jag en ruccola-& tomatsallad. Eftersom en av barnens kusiner är allergisk mot fisk gjorde jag en skinksås och pasta till honom och till Isak eftersom laxcannellonin innehåller ägg.