Det här inlägget var färdigskrivet med bilder och allt, men jag måste ha glömt att publicera det. Men bättre sent än aldrig….
Inför jul hade vi en öppnad julmust som blivit kvar från nån middag, den ville jag använda i bakning eftersom ingen ändå skulle dricka upp den då kolsyran i stort sett var borta. Hittade detta recept på Facebook och så himla gott det blev. Det här grytbrödet blev nog julens godaste bröd. Så det här kommer jag definitivt baka fler gånger och nästa gång använder jag kanske cola zero istället, som vi också får kvar slattar av ibland.
Grytbröd med julmust eller cola
25 g jäst
3 dl vatten
3 dl julmust (coca cola)
0,5 dl mörk sirap
2 tsk salt
50 g rumsvarmt smör
4 dl rågsikt
1 l vetemjöl
Smula jästen i en bunke.
Tillsätt sedan vatten, julmust, sirap, salt, smör, rågsikt och en del av mjölet och knåda degen för hand eller med maskin.
Tillsätt mer mjöl tills en smidig och lite lätt kladdig deg fås.
Jäs degen under bakduk i minst 45 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop till en stor bulle.
Pudra över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i 30-45 minuter.
Ställ in en järngryta i ugnen och sätt ugnen på 250°.
Ta ut grytan. OBS! Var försiktig, den är jättevarm.
Pudra lite mjöl i botten och lyft försiktigt i degen.
Grädda mitt i ugnen på 250° med lock i 30 minuter.
Plocka av locket, sänk till 225° och grädda ytterligare i 15 minuter.