fredag 19 februari 2021

Grytbröd med julmust eller cola

 Det här inlägget var färdigskrivet med bilder och allt, men jag måste ha glömt att publicera det. Men bättre sent än aldrig….

Inför jul hade vi en öppnad julmust som blivit kvar från nån middag, den ville jag använda i bakning eftersom ingen ändå skulle dricka upp den då kolsyran i stort sett var borta. Hittade detta recept på Facebook och så himla gott det blev. Det här grytbrödet blev nog julens godaste bröd. Så det här kommer jag definitivt baka fler gånger och nästa gång använder jag kanske cola zero istället, som vi också får kvar slattar av ibland.

Grytbröd med julmust eller cola

25 g jäst
3 dl vatten
3 dl julmust (coca cola)
0,5 dl mörk sirap
2 tsk salt
50 g rumsvarmt smör
4 dl rågsikt
1 l vetemjöl

Smula jästen i en bunke.
Tillsätt sedan vatten, julmust, sirap, salt, smör, rågsikt och en del av mjölet och knåda degen för hand eller med maskin.

Tillsätt mer mjöl tills en smidig och lite lätt kladdig deg fås.
Jäs degen under bakduk i minst 45 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop till en stor bulle.

Pudra över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i 30-45 minuter.
Ställ in en järngryta i ugnen och sätt ugnen på 250°.
Ta ut grytan. OBS! Var försiktig, den är jättevarm.

Pudra lite mjöl i botten och lyft försiktigt i degen. 
Grädda mitt i ugnen på 250° med lock i 30 minuter.
Plocka av locket, sänk till 225° och grädda ytterligare i 15 minuter. 

söndag 14 februari 2021

Alla hjärtans dag 2021

 

Vi tjuvstartade firandet redan igår då det var lördag och alla var lediga och hemma. Alla hjärtans dag är så enkelt att fira, ät nå gott och ha lite hjärtformad mat. Mer än så behövs inte.

Vi började kvällen med att bada bastu. Jag har nog aldrig bastat så ofta och mycket som nu. Eftersom jag oftast är så frusen är det så underbart att få vara riktigt varm nån gång då o då. Love it!

Efter bastun var det dags för en god tre-rätters-middag som jag hade sett till att förbereda under dagen. För vi ville ju vara klara med middagen innan Melodifestivalen satte igång. På tal om Mello – Tror ni att nån av de kommande programledarna kommer vara bättre än Oscar Zia och Anis don Demina?

Tillbaka till middagen som började med en Rotselleri- och potatissoppa med vitlöksbröd. Älskar att äta soppa till förrätt och Ida som älskar både soppa och vitlöksbröd var väldigt nöjd med förrätten.

Till varmrätt gjorde jag vår goda heta räkgryta som vi åt till tagliatelle, ruccola, mini-tomater och stekta halloumi-tärningar.

Vi hann inte med efterrätten före klockan 20, så Idas goda kladdkaka mumsade vi på framför Melodifestivalen. Och självklart tog jag fram fin-muggen dagen till ära 🙂

Matsedel v.7 februari 2021

 Vilken solig helg vi har haft, lite kyligt men solen värmer verkligen nu. Så härligt! Till veckan är det några av er som har sportlov medan vi får vänta ett bra tag till. Så för mig blir det en vanlig arbetsvecka, men jag hoppas att den blir mycket lugnare än veckan som gått som var helt hysterisk med alldeles för många arbetstimmar.

Min förhoppning på kommande vecka är att jag ska hinna med nån promenad, gärna flera, och även laga några goda middagar. Vi får se om jag lyckas.

Matsedel v.7 februari 2021

Köttfri måndag
Grönkålspaj

Tisdag
Torskgratäng med kräftstjärtar

Onsdag
Tacobiffar

Torsdag
Ost- och skinkomelett

Mysfredag
Grekisk pytt

Veckans godsak
Semmelsnittar

lördag 13 februari 2021

Kycklingpasta med tomatbasilika

 Tänka sig nu kommer jag dela med mig av ett recept igen. Det hör inte till vanligheterna numera känner jag. Men förhoppningsvis vänder det nu. Jag tänkte ge er receptet på kycklingpastan med smaksatt crème fraîche som vi åt till middag igår.

Ni som följt mig ett tag vet ju att krämig allt-i-ett-pasta är bland det bästa jag vet. Så det här är perfekt fredagsmiddag för mig, då man vill äta något supergott och lättlagat.

Kycklingpasta med tomatbasilika

500 g pasta
7 hg kyckling(lår)filé
2-3 hg champinjoner
2 morötter

ruccola
2 dl crème fraiche, tomat & basilika

75 g philadelphiaost
lite pastavatten
salt, peppar, chilipeppar

Koka pastan någon minut kortare än förpackningens anvisningar.
Dela kycklingen i mindre bitar, stek, salta o peppra.
Lägg dem på en tallrik.
Dela champinjonerna, stek, salta o peppra.
Skala och riv morötterna.
Stek tillsammans med champinjonerna några minuter på slutet.
Sätt tillbaka kycklingen tillsammans med svamp o morötter och några nävar ruccola.
Rör ner crème fraiche och philadelphiaost.
Koka ihop, tillsätt lite pastavatten och krydda med lite chilipeppar.
Rör ner pastan och koka ihop nån minut till en krämig och god kycklingpasta.

torsdag 11 februari 2021

På lördag ska jag äta - gott

 Då har man jobbat klart för veckan. Nej jag skojade bara, men nog hade det varit skönt om det var så för jag har ju faktiskt redan jobbat 40 timmar den här veckan. Men det är i alla fall bara en dag kvar till helg och vila. Som jag ska vila….

När jag är stressad så känner jag inte hunger så det har inte blivit mycket matlagning den här veckan. Duktiga Ida har fixat sin egna mat medan jag har jobbat och hon var rätt nöjd med det, för en av dagarna fixade hon chicken nuggets och pommes – en av favoriträtterna.

På lördag tänker jag i alla fall se till att vi har något gott att mumsa på och fira Alla hjärtans dag en dag för tidigt. Roligare att äta o dricka gott en lördag istället för en söndag. Visst håller ni med?

Har ni några alla-hjärtans-dag-planer? Om inte, så måste jag tipsa om mina favoritmuffins. Muffins kan lätt blir torra, men de här blir så saftiga och goda och tillsammans med fräsch hallonmousse blir det perfekt.

Det mumsiga receptet hittar ni här

Av hjärtbiten som man stansar ut kan man göra ytterligare en god efterrätt tillsammans med hallonmousse, som ni också lär få över. Perfekt, va?

måndag 8 februari 2021

Matsedel v.6 februari 2021

 Efter ett långt uppehåll är nu veckomatsedeln tillbaka. Jag har varit lite i valet o kvalet om jag ska börja om med dem. De tar lite tid att göra och jag har inte fått så mycket feed-back på dem så jag har inte vetat om det är någon som läser dem överhuvudtaget.

Men nu har jag faktiskt fått flera förfrågningar om inte veckomatsedlarna ska komma tillbaka. Och er vilja är min lag! Så här kommer årets första veckomatsedel. Hoppas ni hittar nå gott! Missa inte veckans godsak, det är en höjdare.

Matsedel v.6 februari 2021

Köttfri måndag
Morotssoppa med ingefära och apelsin

Tisdag
Krämig pasta med röding, dill och ärtor

Onsdag
Curryköttgryta

Torsdag
Janssons frestelse med skinka

Mysfredag
Kycklingenchiladas

Veckans godsak
Saftig semmelkaka

fredag 5 februari 2021

Recept januari 2021

 Oj, jag hinner inte med. Vi har ju passerat månadsskiftet med en hel (arbets)vecka och jag har ju glömt att samla alla januari-recept i ett blogginlägg. Det blev inte så många recept och det speglar nog hur mycket jag har att göra just nu och att bloggen blir lite åsidosatt.

Men jag ska försöka prioritera bloggen mer under februari, för egentligen älskar jag ju att blogga och inspirera. Det ger även mig energi att sitta vid bloggen på kvällarna. Jag har en massa recept på lager som bara ligger o väntar på att jag ska hinna skriva ner dem.

Recept januari 2021

Januari började med laxfylld cannelloni i vitvinssås, en god fisk- och pastarätt som jag gjorde i två varianter – en med rökt lax och en utan. Tänk för bara en månad sedan hade vi fortfarande julpynt framme. Känns ju som en hel evighet sedan jag plockade bort allt med jul och så var det bara en månad sedan. Det är konstigt det där med tid.

En god gratäng med lite av det vi hade hemma resulterade i en fläskfilégratäng på morotsbädd som vi åt till pasta och ugnsstekt broccoli (favorit).

När det är helg äter vi ofta lite godare mat och en av januarihelgerna dukade vi upp oxfilé, hasselbackspotatis, broccoli och vitlöksostsås som ni förstår var det riktigt smarrigt. Hasselbackspotatis glömmer jag ofta bort när jag funderar på hur jag ska tillaga potatisen. Men nu ska jag börja tänka på denna goda potatis.

Varma pesto- och mozzarellamackor fixade Ida och bjöd mig på när jag behövde jobba sent. Så himla gott – för att inte tala om hur uppskattat det är att få experthjälp. Det här får nog bli en av våra kommande helgluncher. Nu har vi dessutom avokado hemma så vi kan lyxa till mackorna ytterligare lite.

Ljummen pasta- och kycklingsallad var också en middag som kom till av vad som fanns i kylskåpet och det blev supergott. Ida vill äta det snart igen.

Vi har ätit mycket gott i januari men månadens storfavorit blev denna asiatiska biffsallad med sötpotatis. Alltså den var så god och precis vad jag var sugen på – fräsch, matigt och gott. Och så himla färgglatt och vackert.