tisdag 19 januari 2021

Varma pesto- och mozzarellamackor

 Idag åt vi Idas nya specialare till middag. Det blev en enklare variant av den här supergoda mackan. Sån himla tur att jag har hjälp med matlagningen nu när jag har hur mycket som helst att göra på jobbet.

Tänk så mycket tid jag tjänar på att inte behöva promenera till och från jobbet varje dag. Och dagar som dessa när jag även får hjälp med middagen tjänar jag ju in ännu mer tid. Lovely! Jag är så tacksam för all den tiden.

Varma pesto- och mozzarellamackor

rostbröd/macka
pesto, nötfri
mozzarella, 1 boll räcker till 2 varma mackor
philadelphiaost, eller annan cream cheese

Skiva mozzarellan och lägg på en brödskiva.
Bred pesto på mozzarellan.
Bred philadelphiaost på en den andra brödskivan.
Lägg ihop mackorna och tillaga i smörgåsgrill.

Servera tillsammans med sallad.

Känns så tyst och tomt här hemma numera när vi är sån liten familj på veckorna. Leif jobbar borta, så det är bara jag och Ida hemma i vår lilla mini-familj. Eftersom det bara är vi två så blir det inte alltid så avancerad matlagning, utan då räcker det med sån här god macka och lite sallad. När dessutom all träning är pausad för Ida så behöver vi inte heller alltid tänka på att hon ska äta bra tränings-mat. Varma mackor skulle inte vara så optimalt före eller efter ett tufft basket-pass till exempel.

Imorgon och på torsdag har Ida ”hemma-skola” samtidigt som jag arbetar hemifrån. Känns himla bra att vi har varsitt arbetsrum på varsin våning, så kan vi båda jobba på i lugn och ro utan att behöva störa den andra trots Teams-möten och annat som kan leva om. Alla lediga rum och utrymmen är nog enda fördelen med att de stora barnen har flyttat hemifrån.

söndag 17 januari 2021

Oxfilé, hasselbackspotatis, broccoli och vitlöksostsås

 Nu äntligen känns det som jag har sovit ikapp all sömn jag missade när jag inte kunde sova natten mellan måndag o tisdag. En vecka tog det nästan, men bättre sent än aldrig….

Nu känner jag mig riktigt pigg och full av energi, har t.o.m hunnit städa lite på morgonen innan jag satte mig för att äta frukost.

Igår blev det den goda middagen jag hoppades på men det blev inga utsvävningar utan vi gjorde det enkelt för oss. Stekt oxfilé i skivor, hasselbackspotatis, ugnsstekt broccoli, vitlöksostsås, (köpt) rödvinssås och sallad.

Hasselbackspotatis

potatis
smör
salt
peppar
ströbröd

Skala potatisarna och skär i 3 mm tunna skivor men så att de håller ihop i bottnen. Tips! lägg potatisen i en träslev när du skär i skivor så skär du inte igenom.
Lägg potatisarna i en smord ugnsform.
Smält smör och pensla potatisarna. 
Strö över salt o peppar och avsluta med ströbröd. 
Baka potatisarna i ugnen i 200° i 45 minuter. 
Känn med en sticka att den är mjuk rakt igenom.

Ugnsstekt broccoli

färsk broccoli
olja
salt

Skär broccolistammen i skivor och resten i mindre buketter.
Lägg i ugnsform, droppa över lite olja och salta.
Tillaga i 200 grader ca 20 minuter.

Vitlöksostsås

färskost med vitlökssmak (eller annan smak är också gott)
3 dl grädde
salt, peppar

Lägg ost och grädde i en kastrull, koka upp på låg värme.
Koka ihop några minuter, smaka av med salt o peppar.

Stekt oxfilé

oxfilé i skivor
smör
salt, peppar

Stek skivorna i smör i en rejält varm stekpanna 2-3 minuter på varje sida.
Salta o peppra.

Sallad

isbergssallad
rödkål
mango, fryst tinad
sojabönor, frysta tinade
tomater
gurka
paprika

lördag 16 januari 2021

Semmelmiddag

 Som vanligt börjar året med en rivstart jobbmässigt. Det gamla året ska avslutas och det nya ska startas upp. Arbetsveckan har varit lång och intensiv så nu ska jag använda helgen till energipåfyllning och ha så lite tankeverksamhet som möjligt.

Se’n måste jag försöka bli bättre på att ta pauser även när jag jobbar hemma. Men å andra sidan så skulle ju arbetsveckan bli flera timmar längre om jag dessutom ska hinna med fika- och lunchraster, för arbetsuppgifterna måste ju göras ändå. Det är en svår avvägning det där.

En liknande bild har jag visat förut, men den är så bra. Jag är hopplös när jag är stressad. Jag känner mig knappt hungrig så jag är jättedålig på att fixa mat, men sötsaker äter jag en massa av. Så det passade perfekt att Leif hade köpt årets första semlor igår. Perfekt fredagsmiddag. Eller inte. Gott var det i alla fall.

Idag däremot ska vi göra en riktig middag – en god köttbit, nån rolig potatis, smarrig sås och fräsch sallad till ett glas rött. Men innan det är dags för middagsfix blir det vila, isvägspromenad och en bastu tror jag.

torsdag 14 januari 2021

Fläskfilégratäng på morotsbädd

 Idag kändes det som en normal dag på jobbet – fullt upp men inte samma stress som de senaste dagarna. Skönt att kunna jobba på i normalt tempo och även kunna se ett slut på dagens måste-jobb.

Nu ska jag dela med mig av gårdagens man-tager-vad-man-haver-gratäng som blev riktigt god. Älskade smaken av såsen som blandade sig med morötter och svamp. Jag hade helt klart kunnat vara utan köttet.

Fläskfilégratäng på morotsbädd

ca 1 kg fläsk(ytter)filé
2-4 morötter
1 gul lök
5 champinjoner
3 dl grädde
200 gr philadelphiaost
3 msk tomatpuré
1-2 tsk dijonsenap
1-2 msk fond
2-3 tsk paprikapulver
salt, peppar
3 dl grädde
200 gr philadelphiaost

Skiva köttet, riv morötterna grovt, hacka löken och dela champinjonerna.
Stek löken mjuk i stekpanna, lägg i botten på en ugnsform.
Stek morötterna och champinjonerna i omgångar, krydda med salt o peppar.
Lägg över i formen.
Stek köttet i skivor, krydda, dela ev. skivorna i strimlor (jag gjorde det).
Lägg överst i formen.
Koka ihop grädde, philadelphiaost, tomatpuré, senap, fond och paprikapulver.
Häll över allt i formen.
Tillaga i 20-30 minuter i 200 grader.
Servera till pasta och ugnsstekt broccoli.

Morötter, lök och champinjoner i botten.
Nyuttagen ur ugnen, mums.
Jättegott med ugnsstekt broccoli till gratängen och pastan.
Mysig och god middag

Perfekt helgmat, så nu tycker jag att ni testar det här antingen i morgon eller på lördag. Är vi överens? Själv är jag sugen på något gott kött med ett glas rödvin. Vi har så många spännande viner i vinkylen som jag är sugen att testa. Men det får bli lördagens middag för imorgon ska vi hämta mat på Ica Maxi vid middagstid så det blir nog något lättlagat efter att maten är hämtad och upp-packad.

Visst har ni koll på att det är fredag imorgon. Och i dessa Corona-tider blir det som vanligt en lugn hemma-helg. Men efter den här veckan känns det faktiskt riktigt bra att bara vara hemma med familjen.

onsdag 13 januari 2021

Stress och lugn

 Vilken vecka! Men nu är jag över krönet och ser helgen och ledigheten närma sig. Måndag och tisdag var inte roliga då en massa jobbgrejer hopade sig och jag såg inget slut på eländet. Och när jag har mycket att göra så sover jag inte heller. Hjärnan fortsätter gå på högvarv hela natten och gör det omöjligt att sova.

Sömnbrist är nog det sämsta när man är stressad så igår var ingen rolig dag. Men Olivia fixade köpesmat som hon kom hit med så efter elva timmars arbetsdag stämplade jag ut och fick äntligen i mig lite mat också. Sen var det hockey i tv-soffan innan jag gick o la mig hyfsat tidigt.

Tack vare att jag lyckades få ihop några fler sömntimmar inatt och att jag idag även hann jobba undan och slutföra många av sakerna som stressat mig, ser jag nu ljuset i tunneln igen.

Jag lyckades till o med stämpla ut i tid så att jag hann fixa en god middag, som jag sen kunde njuta av i lugn och ro. Så underbart! Pasta, fläskfilégratäng och broccoli, så gott. (Receptet på gratängen kommer)

Nu har jag slagit på bastun och ska alldeles strax gå ner och sätta mig i värmen och lyssna på ljudbok. Avkoppling deluxe. Precis vad jag behöver just nu – både avkopplingen och värmen. Vad gör ni för att varva ner och kunna koppla av trots kaos runt omkring er?

Jag har inte varit ute på några dagar, har ju mest suttit vid jobbdatorn men med tanke på kylan har jag inte saknat att kunna vara ute. Just nu är det minus 25 men det känns som minus 34 enligt väderappen. Och imorgon ska det visst bli ännu kallare. Brrrr

Bastugubben och jag är redo för värme.

lördag 9 januari 2021

Sushikväll

 För länge sedan lovade jag Ida att vi skulle göra egen sushi nångång under jullovet. På måndag börjar skolan igen så det var hög tid att hålla det jag lovat, så igårkväll bjöd vi på flera olika varianter av sushi. Och spagetti o köttfärssås till de som inte ville ha sushi.

Ida som älskar sushi tyckte att de vi gjorde var helt gudomliga och kunde knappt sluta äta. Jag tyckte att vi var lite för snåla med fyllningen så det smakade lite för mycket ris. Men nu vet vi till nästa gång.

Nu ska det inte dröja 10 år tills vi gör det igen för det var ju riktigt enkelt och roligt pyssel en fredagkväll. Och vilken dröm för Ida att ha nästan obegränsat av sushi att äta. Gissa vad det blir till lunch idag?

Middagen däremot har jag inte bestämt än och känner att jag saknar den rätta inspirationen. Men den kommer kanske under dagen. En dag som jag tänker tillbringa i soffan med att se längdskidor, skidskytte och dubbla hockeymatcher mest hela da’n. Nu när jag skriver det så inser jag att jag måste komma på nå lättlagat eftersom jag inte har tid att stå i köket idag. Har ni några tips till mig?

tisdag 5 januari 2021

Laxfylld cannelloni i vitvinssås

 Idag gjorde vi Leifs favoritmat till middag och nu när jag gör två varianter så har det även blivit en favorit till mig. Läs under receptet hur jag anpassar min variant.

Cannelloni är pastarör som man hittar bland övriga pastasorter. Vill man göra det lite enklare för sig eller om man inte hittar cannelloni-rör kan man använda lasagneplattor och varva plattor, laxröra och vitvinssås på samma sätt som en vanlig lasagne.

Laxfylld cannelloni i vitvinssås

Vitvinssås

3 dl vispgrädde
3 dl vitt vin
3 dl mjölk
2 msk maizena majsstärkelse
3 dl riven stark ost
0,75 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Blanda grädde, vin och mjölk i en kastrull.
Rör ut majsstärkelsen i lite mjölk och vispa ner den i såsen.

Låt koka ca 2 min.
Ta kastrullen från värmen och blanda ner osten. Smaka av med salt och peppar.

Cannelloni

1 st purjolök, liten
1 msk olivolja

400 g laxfilé, skinn- och benfri
100 g lax, kallrökt
250 g kesella, 10%
2 st äggulor
0,5 dl dill, hackad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
20 st cannellonirör
riven ost, gärna parmesan eller Västerbottensost

Ansa och finhacka purjolöken. Stek den i olivolja på svag värme ca 2-3 min.
Låt svalna.
Finhacka båda laxsorterna.

Blanda det tillsammans med purjolök, kesella, äggulor, dill, salt och peppar.
Spritsa eller tryck (med sked) fyllningen i cannellonirören.
Häll lite av såsen i botten på en ugnssäker form och lägg i de laxfyllda rören.
Häll resten av såsen över och strö på riven ost.
Gratinera i mitten av ugnen i 200° ca 35 min.

Jag gjorde två olika röror idag. Eftersom jag inte tycker om rökt lax bytte jag ut det mot mer vanlig lax i den ena röran. När jag skippar rökt lax så blir det en favoriträtt även för mig. Som jag tjatar om – pasta och lax är så gott.