fredag 25 oktober 2019

Färgglatt eller grått

Usch så mörkt o regnigt det är i dag. 
Men inte kan lite mörker och gråväder förstöra glädjen över att det är f-r-e-d-a-g, eller hur?
💜❤️🧡💛💚💙


Den här arbetsveckan avslutar jag med en after work med kollegerna då vi ska fira en nybliven 60-åring. Jag hoppas det blir lite bubbel, bästa fredagsdrycken 😇 Men först ska vi igenom arbetsdagen också, men den lär gå fort så mycket som jag måste hinna med i dag.

Njut av fredagen och acceptera vädret 😍

onsdag 23 oktober 2019

Vakuumförpackat

Äntligen får vi fint vakuumpackat kött efter älgjakten. Vilken skillnad!

Tidigare har vi använt vanliga plastpåsar, trots att de är av bra kvalitet så blir det en massa luft i påsarna som gör att köttet inte håller sig bra och fint lika länge. Dessutom ser det så slarvigt ut.

Nu har vi fina paket i frysen, tack vare vakuumförpackaren FoodSaver. Är så nöjd 💖 Först trodde jag att den var krånglig att använda men det var ju inga problem. Ida skötte maskinen medan Leif skar kött och jag packade, vägde och skrev på påsarna.


Ytterligare ett tips!
Se till att frysa in så platta paket som möjligt av t.ex. färs och grytbitar. Stekar och stora bitar är ju lite svårare att få till platta paket. Vet du varför paketen ska vara platta? Jo för då tinar de så mycket fortare. Perfekt när man inte har hunnit planera middagen i tid.

Hur länge ska det vara så?

Nu känns det som att hjärnan håller på att komma i kapp 💖

Efter den hemska måndagen, med mycket o stressigt jobb och sömnbrist, gick jag ut på två en-timmespromenader på kvällen. Först med en kompis och jag hann inte mer än innanför dörren då Olivia hörde av sig och ville gå på en promenad. Eftersom promenader är bästa sättet att rensa hjärnan följde jag med på ytterligare en promenad. Det var nog precis vad jag behövde där och då. Det var inte det minsta jobbigt utan helt underbart trots mörker och kyla.

Jag har fortfarande minus på sömnkontot men det känns så mycket bättre och nu ser jag fram emot kommande helg och hoppas att jag kan sova ikapp och vila då. Fast tyvärr blir det söndagsjobb även då 😕

Men det här är väl den välkända baksidan med att jobba deltid - hinn med lika mycket men på kortare tid! Få ser hur länge till det blir deltidsjobb för mig. Nästa vecka ska jag i alla fall jobba heltid för då är Ida på höstlov i Jämtland. Sedan får vi se hur det blir i november och december....

https://www.instagram.com/herregudco/

Nu är vi laddade för den här dagen och hoppas på lite lugn o sedan njuter vi av nedförsbacken mot helgen. Onsdagar är min tv-kväll så jag hoppas att det blir en helkväll i tv-soffan 😀

tisdag 22 oktober 2019

Ost- och skinkrulle av fläskytterfilé

Nu har vi precis dukat bort dagens middag och jag tar min obligatoriska efter-maten-kopp med te och njuter av lugnet ett tag. Men snart ska jag sätta mig framför tv:n och se dagens hockeyderby mot Skellefteå. Säsongens viktigaste matcher 😀

För någon helg sedan fyllde vi en bit fläskytterfilé med god ost, skinka och paprika som vi sedan tillagade i ugnen. En ganska typisk söndagsmiddag hos oss.


Ost- och skinkrulle av fläskytterfilé

1 kg fläskytterfilé
150 g cream cheese med smak, jag använde Arlas pesto och ruccola (favorit)
några skivor rökt skinka
1 paprika
salt, peppar
1 msk smör
salt och peppar

Skär fläskytterfilé i ett cirkelformat snitt, till en platt bit som kan rullas som en rulltårta.
Klipp/skär skinkan i småbitar och skär paprikan i småbitar
Bred ost på köttet, lägg på skinka och paprika.
Rulla ihop köttet. Bind ihop med bomullssnöre.
Bryn köttet runtom till vacker färg. Salta och peppra.
Lägg köttet i en ugnsform. Stek i 175-200 grader till 68-70 grader innertemperatur.
Låt köttet vila i några minuter, ta av steksnöret, skär upp köttet i skivor.


Det är rätt ofta vi tillagar fläskytterfilé på det här sättet men med olika fyllningar nästan varje gång. Det blir lite vi-tager-vad-vi-haver. Jag har för flera år sedan gjort ett inlägg om hur man skär, fyller, rullar och knyter en bit fläskytterfilé. Här kan ni läsa det inlägget och se förklarande bilder. 

Skivor av skinkrullen tillsammans med kålrotsgratäng och sallad.

måndag 21 oktober 2019

Tänker för mycket

Jaha då var den helgen förbi. Jag hann inte med😓

Jag var tvungen att jobba igårkväll och då förstörs hela helgen. Det är bara nån timme jag måste jobba, men tankarna är på det hela helgen och då får jag ju inte den återhämtning jag så väl behöver. Jag måste ha en hel helg för återhämtning och tanka ny energi, men dessa jobbkvällar förstör hela helgen. Så nu längtar jag redan till nästa helg 💖

Min stress fortsätter dock i dag för jag har riktigt mycket jag måste hinna innan arbetsdagen är slut. Så jag har redan jobbat nästan två timmar hemma. Lika bra att göra bort lite jobb eftersom jag ändå inte kunde sova i morse pga jobbtankar. Inte bra 😕


Men nu tar jag lite frukost och försöker släppa jobbtankarna ett tag. Snart ska jag väcka Ida, som har sovmorgon idag - också. De har många sovmorgnar. Lucky them! Jag älskar att få ta det lugnt på morgonen.

Helgens roligaste måste vara att jag - äntligen - har beställt en ny mobil 🙌 Det var på tiden! Tror det blir första gången som jag har familjens nyaste mobil. Det är jag värd 😀💖 Så nu måste jag även beställa nya skal. Tänk vad lite shopping kan muntra upp.

söndag 20 oktober 2019

5 godaste Vegetariska rätterna

Söndagmorgon och det betyder en ny 5 godaste.... och i dag tipsar jag om vegetariska maträtter. Vi äter otroligt mycket kött, men jag försöker skärpa mig och ha minst en vegetarisk rätt varje vecka. För egentligen är det bara av gammal vana som jag lagar kött, kyckling, korv eller fisk mest varje dag. Det gäller att ställa om hjärnan när jag planerar middagar. Har ni några bra tips för att äta mer vegetariskt?

5 godaste Vegetariska rätterna


Vegetarisk chilipaj

Det här är en återkommande favorit bland pajer. Så många goda grönsaker tillsammans med god smaksatt crème fraîche som gör den lite extra enkel att lyckas med då crème fraichen fixar kryddningen.


Rödbetsgratäng

Det här är en ny favorit för mig. Fast att äta rödbetor och fetaost tillsammans är en gammal favorit, så god kombo.


Zucchini- och champinjongryta

Champinjoner i grytor gör att man får lite kött-känsla för den har lite samma konsistens. Här äter jag svamp tillsammans med favoriten zucchini och använder även här smaksatt crème fraîche, men en annan smak. Det finns så många goda varianter på crème fraîche.


Chili sin carne

Det här är en riktigt gammal favorit och som godast blir den när man orkar skära alla grönsaker i små små bitar.


Vegetarisk pasta

Att göra en vegetarisk pasta är nog enklaste sättet att göra en vegetarisk rätt. Använd dina favoritgrönsaker som du steker/wokar och serverar tillsammans med en god pasta.

torsdag 17 oktober 2019

Köttgryta med rotsaker och rödvin

Hösten är som gjord för värmande mustiga grytor, rotsaker och rödvin. Vilken tur då att de passar så bra ihop. Vi har så klart oftast älgkött i våra grytor men det passar lika bra med nötkött. Det är ju inte alla som har hela frysen full med älgkött.

Jag använde min Crock pot när jag lätt min köttgryta koka riktigt länge. Har du ingen Crock pot så låter du grytan koka på spisen i drygt en timme, eller längre lite beroende på vilken typ av kött du har. Provsmaka att köttet är mört och gott innan du tillsätter grädden.


Köttgryta med rotsaker och rödvin

3 morötter
1 kålrot
1 gul lök
1 kg grytbitar
2 msk tomatpuré
4-5 dl rött vin
2 dl vatten
2 msk fond
3 vitlöksklyftor (hela)
1 lagerblad
8 vitpepparkorn
2 tsk torkad timjan
3 dl grädde
salt och peppar


Skala och dela morötter och kålrötter. Lägg i botten i crock-pot-grytan,
Skala och dela löken i bitar. Bryn i en stekpanna och lägg sedan över i grytan.
Bryn köttet, salta och peppra, fräs tomatpurén med köttet sista minutrarna.
Lägg sedan över till grytan tillsammans med vin, fond och vatten.
Tillsätt de hela vitlöksklyftorna, hel vitpeppar, lagerblad och timjan till grytan.
Tillaga på låg temperatur i 7 timmar.
Tillsätt grädde, smaka av grytan, ta mer salt och peppar om det behövs.
Koka ihop 10-15 minuter.


Hade inte delar av min familj varit så tråkiga så hade jag tillsatt lite broccoli också till grytan. Men nu var jag snäll och serverade den bredvid istället. Men den blir så mycket godare om den får koka med i grytan några minuter.