onsdag 3 januari 2018

Saffranssilviakaka i långpanna

Silviakaka är en favoritkaka och saffran en favoritkrydda så självklart var jag tvungen att prova kombinera dessa två. Och det blev lika gott som jag hade förväntat mig!


Saffranssilviakaka i långpanna

Kaka
4 hela ägg
2 äggvitor
5 dl socker
2 pkt saffran
5 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
2 dl vatten
Glasyr
2 äggulor
200 g smör
2 dl socker
4 tsk vaniljsocker
3 dl kokos

Kaka
Vispa de hela äggen, äggvitan och strösockret pösigt med elvisp.
Tillsätt saffran vispa lite för att blanda om ordentligt.
Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner i äggsmeten. Rör i vattnet.
Häll i långpanna med bakplåtspapper
Grädda 175 grader i 20-25 min i mitten av ugnen.
Låt kallna
Glasyr
Smält smöret, tillsätt socker och vaniljsocker. Rör tills sockret löst sig och smeten har svalnat något.
Rör sedan ner äggulan när smeten har svalnat något.
Bred glasyren på den kalla kakan, strö över kokos.

Oj så gott det här var, ni måste prova. Eftersom jag älskar saffran kan jag tycka att det blev lite väl lite saffransmak så nästa gång ska jag testa att antingen tillsätta ytterligare en paket i kakan eller så sätter jag saffran i glasyren också.

Gul o fin kaka av saffran

Efter flera dagars ledighet ska jag faktiskt in o jobba några timmar i morgon. Inte för att jag måste utan mer för min egen skull så det inte ska bli så stressigt nästa vecka. Kan vara bra att smygstarta efter så lång ledighet. Ida som har varit ledig från fritids hela jullovet ska också smygstarta imorgon för då ska de iväg med fritids till Leos lekland för lek, bus och mat.

Känns lite konstigt och jobbigt att ställa klockan. Vi som är vana att sova lääääänge och har njutit så av det. Men nu är det dags att återgå till bättre rutiner. På lördag har Ida basketcup så då är det också tidig morgon som gäller och sen är det bara en dag kvar till vardagen drar igång på allvar. I alla fall för oss vuxna för barnens skola drar igång först på onsdag.

tisdag 2 januari 2018

Krämig kräftsoppa

Ännu en vardag och jag tror det är många som börjar jobba i dag, vi har dock jullov hela den här veckan också. Så skönt! Men man får tänka efter ordentligt för att komma på vilken veckodag det är.

Till förrätt på nyår åt vi en krämig och god kräftsoppa som är superenkel att göra och ger rikligt med smak. Servera med något gott bröd, t.ex. vitlöksbröd så har du en festmåltid.


Krämig kräftsoppa

500 gr morötter 
Ca 10 cm purjolök 
2 fiskbuljongtärningar 
1 liter vatten
2 dl crème fraiche 
1 ask kräftost (400 gr)
0,5 dl vitt vin
Hackad dill
Svartpeppar och lite salt
Kräftstjärtar eller räkor

Finriv morötterna. Hacka purjolöken. Fräs i en kastrull med lite smör.
Tillsätt buljongtärningarna och vattnet. 
Låt koka ca 5 minuter.
Mixa sedan soppa lite snabbt med en stavmixer.
Tillsätt vin, crème fraiche, ost och dill.
Koka upp. Smaka av med svartpeppar, salt och ev mer dill och vin.
Servera tillsammans med kräftstjärtar och något gott bröd.

Jag brukar lägga några kräftstjärtar i botten på skålen/tallriken innan jag serverar soppan. På så sätt slipper man att de riskar att koka o bli sega, men de värms något av den varma soppan som hälls på.

Vill man ha en riktigt slät soppa så mixar man riktigt noggrant, vill man ha lite tuggmotstånd så kan man strunta i att mixa den. Jag brukar dock köra lite snabbt med stavmixern för att göra den något slätare.

lördag 30 december 2017

Nyårsmeny 4

Det blev lite sovmorgon i dag också men vi lyckades kliva upp tidigare än i går i alla fall. Härliga lediga dagar. I dag blir det lite småpyssel i köket, nån promenad i lätt snöfall och se'n är det hockeyderby på tv också. På tv för mig, medan Leif och Olivia åker till Skellefteå för att se matchen live, hoppas de får se en vinst i årets sista match.

Då var det dags för fjärde och sista nyårsmenyn. Har ni hittat nå gott i de tre tidigare? Den här fjärde menyn består av räkor, godaste vitlöksbrödet, soppa, en favoritkyckling och smarrig choklad.


Nyårsmeny 4

Drinktilltugg

Förrätt

Varmrätt
Pestokyckling med pasta

Efterrätt
Chokladmousse med grädde och bär

fredag 29 december 2017

Nyårsmeny 3

Ni har väl inte missat att det är fredag idag? 
Lätt att glömma bort när man är ledig och det är helg var o varannan dag. Vi tänker fredagsmysa med räkor, aioli och ett glas bubbel för att få lite fredagsfeeling innan nyårshelgen drar igång.

Här kommer ytterligare en nyårsmeny till er och den här innehåller en favorit-förrätt som var alldeles för länge sedan jag själv åt, en fläskytterfilé med god fyllning till enkel o god potatis och en av våra favoritsåser. Menyn avslutats med en smarrig pavlova i portionsformat tillsammans med godaste smörkrämen, grädde och bär. En favorit trots att den inte innehåller choklad.


Nyårsmeny 3

Drinktilltugg

Förrätt

Varmrätt
Mozzarella- och pestofylld fläskytterfilérulle med krossad ört- och ostpotatis och ostsås (välj en god ost som passar till köttets fyllning)

Efterrätt

Nyårsmeny 2

God morgon!
I dag blev det en riktigt rejäl sovmorgon. Så skönt! Trots att vi åt frukost nästan på en gång då vi steg upp så var det vid lunchtid. Älskar lediga lugna dagar. Fast på dagens agenda står kökslåde-städning, så det blir inte att slöa hela da'n. Framför allt kryddlådan måste städas, så jag hittar bland alla kryddor.

Jag har även knåpat ihop en till nyårsmeny till er och den här innehåller godaste enklaste drinktilltugget, en fest-soppa, lax och en god och fräsch efterrätt.


Nyårsmeny 2

Drinktilltugg

Förrätt

Varmrätt

Efterrätt

torsdag 28 december 2017

Nyårsmeny 1

Har ni bestämt nyårsmenyn än?
Om inte, så kommer här ett menyförslag till er. Kanske får ni lite tips och inspiration tack vare detta inlägg. Tänkte försöka publicera några fler menyförslag inför nyår, de närmaste två dagarna. Hoppas ni hittar något ni gillar.

Det här första menyförslaget innehåller klassiska nyårsingredienser som hummer och oxfilé och avslutas med en smarrig chokladtårta.


Nyårsmeny 1

Drinktilltugg

Förrätt

Varmrätt

Efterrätt

Glögglimpa

Om ni har kvar glögg så har jag det perfekta tipset på hur du ska använda upp den - baka limpor! Dessa bakade jag dagen före julafton och de passade perfekt till julskinkan på uppesittarkvällen och annat gott som vi dukade upp på julbordet.


Glögglimpa

50 g jäst
50 g smält smör
5 dl glögg
0,75 dl brödsirap
2 tsk salt
3 dl vetemjöl
10 dl rågsikt

Smält smör, häll i glögg och ljumma till 37°C.
Smula jästen i en bunke.
Slå på degvätskan och lös upp jästen.
Blanda ner övriga ingredienser.
Lägg över en bakduk över bunken och jäs degen i 40 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma 2 bröd.
Lägg dem i smorda brödformar.
Jäs i 40 min.
Grädda nederst i 200°C i ca 35-40 min.
Pensla med lite sirapsvatten för glansig och söt yta.

Jag var lite skeptisk till en början. Kan det här verkligen bli bra? Det var en konstig rödaktig färg på degspadet och det luktade inte särskilt gott när limporna gräddades. Men så goda de blev! De här limporna kommer jag göra varje år. Det blev en jättesmidig och lättarbetad deg, så det var så himla enkelt och kul att baka. Precis som man vill ha det.

Lättarbetad, smidig och rödlätt deg.
Färdigjästa och redo för ugnen.
Nyss uttagna ur ugnen, nu ska de penslas med sirapsvatten.

Nu ska jag klä på mig och gå iväg till stan där jag ska träffa två kompisar för en lunch. Blir perfekt med en promenad i dagsljus, lite lunch och en massa surr. En bättre torsdag helt enkelt. Som jag njuter av att vara ledig och det är så mysigt att hela familjen är ledig samtidigt så vi alla kan ha sena kvällar, sovmorgnar med långfrukost som sträcker sig fram till lunch och bara vara utan tider att passa. Precis sådana dagar jag älskar.

Hoppas ni njuter av er torsdag!