måndag 6 april 2015

Fågelbon - påskgodis

Oj, vilken slöardag vi har haft. Vi har inte gjort nånting i dag och snart är det kväll. Vilken tur att jag är påsklovsledig i morgon så jag kan vara lite duktig :) Det bästa av allt med att ha en dag ledig är inte att jag hinner vara duktig utan det är att jag äntligen har tid att klippa mig, nästan ett halvår försent. Fördelen med att jobba inne i Luleå centrum, som jag gjorde tidigare, var att man kunde fixa ärenden på lunchen. Nu när jag jobbar i en annan stad och inte ens inne i den staden hinner jag aldrig göra undan saker på luncherna…och inte efter jobbet heller.

Så här på påskens sista dag tänkte jag tipsa om ett gott och enkelt påskgodis. Hemmagjort godis kan man alltid göra, oavsett om det är påsk eller inte.


Fågelbon - påskgodis
200 g mörk choklad
drygt ett halvt paket salta pinnar
godisägg

Smält chokladen i ett vattenbad.
Bryt ner salta pinnar.
Rör om.
Klicka ut flera små bon på ett bakplåtspapper eller gör ett stort bo.
Låt stelna.
Lägg godisägg i alla bon.

Salt och choklad är så gott och det blev väldigt effektfull. De chokladdoppade salta pinnarna ser verkligen ut som små fågelbon gjorda av trädpinnar. Tycker man bättre om ljus choklad så går det ju självklart bra att använda det istället. Men jag som älskar mörk choklad använder inte helt oväntat det, ju mörkare desto bättre.

Nu är det dags för en kvällspromenad så att jag har gjort nå vettigt i dag i alla fall :)

Påskdagsmiddag

Igår fick ni se lite från förberedelserna inför påskdagsmiddagen och det blev som jag misstänkte - att köttet inte hann bli klart i tid. Det är nackdelen med att planera in för mycket som ska vara i ugn. Men vi hade trevligt ändå de 40 minuterna extra vi var tvungna att vänta på förrätterna. Den som väntar på nå gott…


Påskdagsmiddag
(klicka på namnen så kommer ni till recepten)


Förrätt/drinktilltugg med orange tema
ädelostkrustader med hjortronsylt
morotsstavar
salta pinnar
Mionetto
apelsinläsk


Varmrätt med lila dukning
älgrostbiff tillagad på låg värme
kokt broccoli och blomkål
sallad
Pratello Tornazzo
vatten
läsk


Efterrätt
vaniljsmörkräm
grädde
blåbär
hjorton
kaffe, te o läsk

Om man tittar in i vårt kylskåp kan man nästan tro att det är jul. Det är proppfullt med ägg, sill, gravad lax, ostar och en annan massa god mat. Vi måste nog planera in en dag med rester till middag, men det känns lite onödigt när vi nu är lediga och har tid för matlagning. 

söndag 5 april 2015

Förberedelser pågår

Här pågår middagsförberedelser för fullt!
Jag börjar bli lite stressad. Hinner köttet bli klart i tid? NU behöver jag ugnen både till potatisen och en massa olika snittar som vi ska ha till drinktilltugg. Men köttet lär ockupera ugnen ett tag till. Det är alltid samma problem med att ugnssteka kött; man vet aldrig hur lång tid det tar. Ja, ja det är inte mycket att göra åt det. Vi får väl dricka desto mer istället i väntan på maten :)

Allt annat är nog under kontroll, tror och hoppas jag. Det är som sagt ugnen som är det stora problemet just nu.

lördag 4 april 2015

Påskmiddag

Klockan är snart midnatt och jag är fortfarande vaken. Det händer inte ofta! 
Men Isak har varit på sena bion så jag sitter uppe o väntar på honom och då kan jag ju passa på att skriva till er samtidigt. Måste hålla mig sysselsatt annars är det risk att jag somnar. 

Vi har varit på påskmiddag hos mina föräldrar i dag och vi var ett stort gäng eftersom brorsan med familj är hemma i Luleå. Kvällens påskmiddag innehöll mycket smått och gott, framför allt den underbart goda saftiga ugnslaxen (recept här) med sherrysås (måste skriva ner receptet åt er). Så himla gott, tyvärr orkade jag inte så mycket som jag hade velat eftersom jag började med ägg och sill. Är det påsk så är det!


Till efterrätt bjöds det på den goda mandelmassatårtan (recept här), dagen till ära dekorerad med ett "ägg" och serverad med extra grädde och bär. En favorittårta som dessutom är glutenfri eftersom det bara är mandelmassa och ägg i den.

Kycklinggryta med thaichilisås

Tips på snabbfixade middagar behöver vi alltid, eller hur? Kycklinggrytor är ofta snabbfixade - och goda. Om man dessutom har varit riktigt förutseende så man har stekt kycklingbitar dagen innan då tar det inte många minuter innan man har en god middag att servera. Så duktiga var vi förra veckan och från det jag kom hem tog det knappt 20 minuter tills bordet var dukat, maten klar och salladen uppskuren.


Kycklinggryta med thaichilisås
1 kg kycklingfiléer
2 msk tomatpuré
0,5 dl thaichilisås
2 msk kycklingfond
1 dl crème fraîche
1-2 dl grädde
Salt och peppar

Skär kycklingen i bitar och bryn i het panna, salta och peppra. Lägg över i en gryta.
Tillsätt tomatpuré, thai chilisås, fond, crème fraiche och grädde.
Låt koka några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera till pasta

Alla åt med god aptit, så jag skyndade mig att ta undan en lunchlåda innan allt var uppätet. Thaichilisås är alltid ett säkert kort hemma hos oss, speciellt till kyckling är det ju såå gott. Funkar i grytor, i varma såser, i kalla såser, i marinader och att äta precis som den är. Vi har alltid minst en flaska hemma.

Bild lånad från internet

Undra vad vi ska hitta på denna påskafton? Förutom att leta påskäggen som påskharen har lämnat hos oss under natten.

När jag tittar ut på ena sidan är det sol och klarblå himmel medan det på den andra sidan är mulet och grått. Undra vilken sida som vinner? Tyvärr tror jag att molen är på väg in över oss. Men de drar kanske förbi fort? Jag har i alla fall ingen brådska ut. Ledig dag innebär lugn o skön morgon utan stress. Och skulle det nu bli dåligt väder så har jag fullt upp här inne eftersom vi ska ha middagsgäster i morgon.

torsdag 2 april 2015

Skärtorsdagsmiddag

Påsken är här med strålande sol!
Hoppas hela helgen fortsätter med detta underbara väder. Efter en kort arbetsdag var det dags för påskhandling…och jag var inte ensam på Kvantum. Fast det hade jag ju inte trott heller i och för sig. Fler som väntade in i det sista med att påskhandla.

Tack vare middagen som var snabbfixad påskmat fick vi lite extra påskkänsla så här på påskens första dag, första lediga dagen av många.

Ägghalvor, löjrom, crème fraiche och rödlök.
Grönpeppargravad lax och räkor
Brukar alltid göra egen sill, men i dag åt vi två köpesvarianter och båda var riktigt goda.
Glöm inte grönsaker på buffébordet
Ida pysslade på med sin tallrik och sen ville hon så klart ta kort också. En matbloggares dotter :)
Matdesign och foto: Ida Edman

Soliga lördag i Kåbdalis

Lördagen i Kåbdalis bjöd på strålande sol, många plusgrader och helt underbart väder. 

Vi i Astma- och Allergiföreningen bjöd alla lägerdeltagare på korvlunch, som vanligt när det är lägerlördag. Förutom varm korv, bröd och tillbehör bjöd vi på Luleå-vatten, apelsinläsk från Nyckelbryggerier, kaffe, te och goda mjölk- och äggfria bullar. Liksom fredagsmysfikat hade vi även till lunchen fina matchande muggar o servetter från Duni, fast nu i en fin vinröd färg. En färgklick mot den vita snön.


Under helgen bodde vi i Blåfjells fina stugor och till korvlunchen höll vi till vid deras fina kåta som de i vanliga fall använder vid t.ex. konferenser.

I år hade föreningen även möjlighet att bjuda alla barnen på skidskola. Så efter lunchen var det dags för Ida att gå fortsättningskurs tillsammans med en annan tjej och en skidlärare. Vilken lyx med en sån liten grupp. Och så kul Ida hade!


Lördagen avslutades med en mysig middag hemma i stugan med kycklinggryta, klyftpotatis, sallad och ett gott rött vin. Vi var en trött familj som sen halvslumrade i soffan innan vi flyttade till våra sängar.